De beste deals voor Duitsland vind je hier
Flammkuchen

Flammkuchen
Flammkuchen is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht - van restaurants en cafés tot in biergartens. "Flammkuchen mit Speck" wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een "on the go" snack. Hoewel Flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is het toch wel heel iets anders.Zelf Flammkuchen maken is heel makkelijk. In deze video gebruik ik kant-en-klaar deeg en kun je direct aan de slag om de Flammkuchen met je favoriete ingrediënten te beleggen. Ik maak 2 varianten. Eén met rauwe ham en jalapeño pepers en één met zalm, feta en rucola. Maar natuurlijk kun je zelf eindeloos variëren.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
Flammkuchendeeg (als je kant-en-klaar deeg gebruikt kun je deze stap overslaan)
- 500 gr bloem
- 300 ml lauwwarm water
- 1 el olijfolie
- snufje zout
- 1 zakje gist à 7 gram
Flammkuchen variant 1
- Flammkuchendeeg kant-en-klaar b.v. Tante Fanny
- Creme fraiche
- Rauwe ham Schwarzwälder Schinken, Parma ham of serrano ham
- Jalapeño plakjes
- Geraspte emmertaler kaas of een andere smeltkaas
Flammkuchen variant 2
- Flammkuchendeeg kant-en-klaar b.v. Tante Fanny
- 1/2 rode ui
- Feta kaas
Instructies
Flammkuchendeeg basisrecept (als je kant-en-klaar deeg gebruikt kun je deze stap overslaan)
- Doe de bloem in een kom. Voeg een snufje zout toe en de gist en meng door elkaar. Giet dan het water er langzaam bij en voeg de olijfolie toe. Roer alles goed doorelkaar. Kneed het deeg dan met een mixer met deeghaken of met je hand goed door, zo’n 5 minuten.Dek de kom af met folie en laat 45 minuten rijzen op een warme plek, bij de verwarming bijvoorbeeld of in de oven op 35 graden. Kneed daarna het deeg nogmaals goed door en verdeel in 4 porties. Neem 1 portie en dek de rest weer af.Rol het bolletje flammkuchendeeg heel dun uit met een roller, dit moet dunner zijn als met een pizza. Leg het deeg op een bakplaat en voeg toppings naar keuze toe.
Flammkuchen variant 1
- Verhit de barbeque of de oven zo warm mogelijk.Maak 2 bolletjes van het kant-en-klare flammkuchendeeg (of gebruik het basisrecept). Rol een bolletje deeg uit met een deegroller. Dit moet een stuk dunner zijn als met een pizza. Vet een BBQ grillpan in met een beetje olie (of verhit een pizzasteen) (of bekleed een bakplaat van de oven met bakpapier). Leg 1 uitgerold flammkuchendeeg in de grillpan en besmeer het met creme fraiche. Leg er wat reepjes rauwe ham op. Verdeel er jalapeño plakjes over. Strooi er geraspte emmertaler over. Zet de grillpan met de flammkuchen op de barbeque met de klep dicht, en bak deze in 4 tot 5 minuten gaar.Snij de flammkuchen met een groot mes in 6 stukken.
Flammkuchen variant 2
- Vet een BBQ grillpan in met een beetje olie (of verhit een pizzasteen) (of bekleed een bakplaat van de oven met bakpapier). Leg 1 uitgerold flammkuchendeeg in de grillpan en besmeer het met creme fraiche. Leg er een in halve ringen gesneden 1/2 rode ui op. Snij een plakje gerookte zalm in reepjes en verdeel over de flammkuchen. Brokkel er een stukje feta kaas over. Zet de grillpan met de flammkuchen op de barbeque met de klep dicht, en bak deze in 4 tot 5 minuten gaar.Snij de flammkuchen met een groot mes in 6 stukken. Verdeel er een handje rucola over.Tip. Je kunt de gerookte zalm ook na bereiding toevoegen. Dan wordt het niet verhit en blijft het meer gerookte zalm.