De beste deals voor Duitsland vind je hier

 

Booking.com

Duitse Jäger Teller. Varkenslende uit de oven, rösti en asperges.

 

Duitse-jager-teller met braadstuk van varkenslende, rosti en asperges
Duitse-jager-teller met braadstuk van varkenslende, rosti en asperges

Duitse Jäger Teller

Onze oosterburen staan over het algemeen niet bekend om hun verfijnde keuken. Een beetje onterecht is dat wel, want ik ben onlangs tijdens mijn trip in Duitsland behoorlijk geïnspireerd geraakt met een aantal heerlijke gerechten. Om te beginnen deze jäger teller. Een bord gevuld met een paar lekkere stukken varkenslende, in braadvocht gebakken champignons, röstirondjes en asperges.
Met dit recept leer je veel verschillende dingen klaar te maken.
.1. Hoe maak je een braadstuk (in dit geval varkenslende) klaar met behulp van een vleesthermometer.
2. Hoe maak je de lekkerste röstirondjes, die knapperig zijn van buiten en fluffy van binnen.
3. Hoe maak je snel een witte saus voor bij de asperges, zonder pakjes of zakjes.
4. Hoe maak je op de lekkerste manier champignons klaar.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Duits
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Vleesthermometer

Ingrediënten
  

Varkenslende

  • 1 kilo varkenslende aan één stuk
  • 50 gram roomboter
  • Extra vierge olijfolie
  • 4 knoflooktenen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • Platte peterselie optioneel
  • 250 gr kastanjechampignons

Röstirondjes

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 grote ui
  • 4 el volle melk
  • 3 el bloem
  • 2 eieren
  • Zonnebloemolie

Asperges met aspergesaus

  • 1 bosje groene asperges
  • 50 gram roomboter
  • 1 el bloem
  • 250 ml volle melk

Instructies
 

Varkenslende uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bestrooi het stuk varkenslende met flink wat peper en zout.
    Verhit een stukje roomboter van 50 gram in een grote stoofpan en giet er een scheutje olijfolie bij.
    Braad de varkenslende aan beide kanten snel bruin. Kneus 4 knoflooktenen en voeg deze toe aan het vlees, samen met de naalden van 2 takjes rozemarijn en een handje salieblaadjes.
    Prik een vleesthermometer in het stuk vlees om de kerntemperatuur op te meten en zet het vlees met de deksel op de pan in de voorverwarmde oven. Het vlees gaat gaat ongeveer 90 minuten in de oven of totdat de thermometer 68 graden aangeeft. Als dit al na 60 minuten aangegeven wordt haal je gewoon de pan uit de oven. Bedruip het vlees om het half uur met het braadvocht.
    Haal na bereidingstijd het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten.
    Snij ondertussen de onderkant van 250 gr kastanjechampignons en snij de champignons in vieren. Verhit de braadpan met het braadvocht op het fornuis en bak de champignons hierin.

Röstirondjes

  • Was de aardappels, rasp de aardappels in de schil en doe de rasp in een grote kom.
    Rasp een grote ui.
    Doe 4 el volle melk en 3 el bloem in een kom en roer met een garde door elkaar. Voeg 2 eieren toe en roer erdoor. Roer vervolgens de geraspte ui erdoor.
    Druk het meeste vocht uit de geraspte aardappels. Giet het bloem-ei mengsel bij de aardappels en meng door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
    Verhit in 2 koekenpannen een flinke laag zonnebloemolie. Doe in elke pan 3 volle eetlepels van het aardappelmengsel en druk de hoopjes een beetje aan met de bolle kant van de lepel. Laat 1 kant in ± 3 minuten goudbruin bakken en draai de röstirondjes daarna om, en laat de andere kant 3 minuten bakken.
    Haal de röstirondjes met een tang uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Hou de rösti warm in de (afkoelende) oven.

Asperges met aspergesaus

  • Spoel een bosje groene asperges onder de kraan en snij van de onderkanten 2 tot 3 cm af. Kook de asperges in 2 tot 3 minuten beetgaar. Of 5 minuten als je het iets gaarde wilt hebben.
    Smelt 50 gram roomboter in een steelpan. Hak intussen wat sprietjes bieslook fijn. Roer 1 volle eetlepel bloem door de gesmolten boter. Roer een scheut volle erdoor en breng met aan de kook. Blijf roeren met de garde. Schenk er meer melk bij als de saus te dik dreigt te worden. Breng op smaak met zout, peper en de gehakte bieslook.

Serveren

  • Snij het stuk vlees in 1 cm dikke plakken en leg per persoon 2 plakken in het midden van een bord. Leg er 3 of 4 röstirondjes bij en aan de andere kant van het vlees asperges. Schep een lepel champignons op het vlees. Schenk een beetje van de aspergesaus over de asperges. Garneer eventueel met blaadjes platte peterselie.

Video

Trefwoord Aardappel, Asperges, Aspergesaus, Braadstuk, Rösti, Varkensvlees
KokenKoken
KokenKoken

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

KokenKoken

Duitse Jäger Teller