Selecteer een pagina

De beste deals voor Duitsland vind je hier

 

Booking.com

Duitse Jäger Teller. Varkenslende uit de oven, rösti en asperges.

 

Duitse-jager-teller met braadstuk van varkenslende, rosti en asperges
Duitse-jager-teller met braadstuk van varkenslende, rosti en asperges

Duitse Jäger Teller

Onze oosterburen staan over het algemeen niet bekend om hun verfijnde keuken. Een beetje onterecht is dat wel, want ik ben onlangs tijdens mijn trip in Duitsland behoorlijk geïnspireerd geraakt met een aantal heerlijke gerechten. Om te beginnen deze jäger teller. Een bord gevuld met een paar lekkere stukken varkenslende, in braadvocht gebakken champignons, röstirondjes en asperges.
Met dit recept leer je veel verschillende dingen klaar te maken.
.1. Hoe maak je een braadstuk (in dit geval varkenslende) klaar met behulp van een vleesthermometer.
2. Hoe maak je de lekkerste röstirondjes, die knapperig zijn van buiten en fluffy van binnen.
3. Hoe maak je snel een witte saus voor bij de asperges, zonder pakjes of zakjes.
4. Hoe maak je op de lekkerste manier champignons klaar.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Duits
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Vleesthermometer

Ingrediënten
  

Varkenslende

  • 1 kilo varkenslende aan één stuk
  • 50 gram roomboter
  • Extra vierge olijfolie
  • 4 knoflooktenen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • Platte peterselie optioneel
  • 250 gr kastanjechampignons

Röstirondjes

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 grote ui
  • 4 el volle melk
  • 3 el bloem
  • 2 eieren
  • Zonnebloemolie

Asperges met aspergesaus

  • 1 bosje groene asperges
  • 50 gram roomboter
  • 1 el bloem
  • 250 ml volle melk

Instructies
 

Varkenslende uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bestrooi het stuk varkenslende met flink wat peper en zout.
    Verhit een stukje roomboter van 50 gram in een grote stoofpan en giet er een scheutje olijfolie bij.
    Braad de varkenslende aan beide kanten snel bruin. Kneus 4 knoflooktenen en voeg deze toe aan het vlees, samen met de naalden van 2 takjes rozemarijn en een handje salieblaadjes.
    Prik een vleesthermometer in het stuk vlees om de kerntemperatuur op te meten en zet het vlees met de deksel op de pan in de voorverwarmde oven. Het vlees gaat gaat ongeveer 90 minuten in de oven of totdat de thermometer 68 graden aangeeft. Als dit al na 60 minuten aangegeven wordt haal je gewoon de pan uit de oven. Bedruip het vlees om het half uur met het braadvocht.
    Haal na bereidingstijd het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten.
    Snij ondertussen de onderkant van 250 gr kastanjechampignons en snij de champignons in vieren. Verhit de braadpan met het braadvocht op het fornuis en bak de champignons hierin.

Röstirondjes

  • Was de aardappels, rasp de aardappels in de schil en doe de rasp in een grote kom.
    Rasp een grote ui.
    Doe 4 el volle melk en 3 el bloem in een kom en roer met een garde door elkaar. Voeg 2 eieren toe en roer erdoor. Roer vervolgens de geraspte ui erdoor.
    Druk het meeste vocht uit de geraspte aardappels. Giet het bloem-ei mengsel bij de aardappels en meng door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
    Verhit in 2 koekenpannen een flinke laag zonnebloemolie. Doe in elke pan 3 volle eetlepels van het aardappelmengsel en druk de hoopjes een beetje aan met de bolle kant van de lepel. Laat 1 kant in ± 3 minuten goudbruin bakken en draai de röstirondjes daarna om, en laat de andere kant 3 minuten bakken.
    Haal de röstirondjes met een tang uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Hou de rösti warm in de (afkoelende) oven.

Asperges met aspergesaus

  • Spoel een bosje groene asperges onder de kraan en snij van de onderkanten 2 tot 3 cm af. Kook de asperges in 2 tot 3 minuten beetgaar. Of 5 minuten als je het iets gaarde wilt hebben.
    Smelt 50 gram roomboter in een steelpan. Hak intussen wat sprietjes bieslook fijn. Roer 1 volle eetlepel bloem door de gesmolten boter. Roer een scheut volle erdoor en breng met aan de kook. Blijf roeren met de garde. Schenk er meer melk bij als de saus te dik dreigt te worden. Breng op smaak met zout, peper en de gehakte bieslook.

Serveren

  • Snij het stuk vlees in 1 cm dikke plakken en leg per persoon 2 plakken in het midden van een bord. Leg er 3 of 4 röstirondjes bij en aan de andere kant van het vlees asperges. Schep een lepel champignons op het vlees. Schenk een beetje van de aspergesaus over de asperges. Garneer eventueel met blaadjes platte peterselie.

Video

Trefwoord Aardappel, Asperges, Aspergesaus, Braadstuk, Rösti, Varkensvlees
KokenKoken
KokenKoken

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

KokenKoken

Duitse Jäger Teller