Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Gevulde varkensrollade

 

Gevulde-varkensrollade een bijzonder en goedkoop kerstmenu
Gevulde-varkensrollade een bijzonder en goedkoop kerstmenu

Gevulde varkensrollade

Met kerst of tijdens een etentje voor vrienden wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie. Dat is echt heel smakelijk en ziet er feestelijk uit als je hem aansnijd. Na het vullen en rollen en binden tot een rollade doet de oven de rest van het werk.
Procureur is de varkensnek zonder been. Het is, mits goed klaargemaakt, een mals en sappig stukje vlees. En het mooie is dat procureur helemaal niet duur is. Vaak koop je het vlees bij een groothandel al voor € 10,- per kilo!
Gebruik je liever geen varkensvlees? De vulling van dit recept is ook heel geschikt voor een rollade van ribeye of bavette. De prijs wordt dan echter wel een stuk hoger.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Keukengerei

  • bindtouw voor vlees

Ingrediënten
  

Rollade

  • 1 à 1,5 kilo procureur
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 kastanjechampignons
  • 1 handje walnoten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 blaadjes salie
  • grove mosterd

Saus

  • 1 bouillonblokje
  • 1 flesje bokbier
  • 1 stukje roomboter ± 1 cm
  • 1 eetlepel allesbinder

Serveren

  • eventueel takjes rozemarijn voor garnering

Instructies
 

Rollade bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie en snipper ondertussen 2 sjalotjes. Voeg toe en snipper 2 teentjes knoflook. Voeg toe en snij 8 kastanjechampignons in kleine stukjes en voeg toe. je kunt ook de keukenmachine gebruiken om alles in 1 keer fijn te snijden.
    Verkruimel met je handen 1 handje walnoten boven de pan en rits de naalden van 2 takjes rozemarijn. Snij 4 blaadjes salie fijn en voeg toe.
    Doe de inhoud van de pan over in een kom of op een bord.
  • Snij het stuk procureur aan 1 kant op 1/3 in met een scherp mes, maar niet helemaal door, je laat het uiteinde zitten.
  • Draai het vlees om en snij op 1/3 precies de andere kant op. Als het goed is kun je vlees nu openvouwen tot 1 lange lap.
  • Sla met een deegroller op het uitgevouwen vlees om het malser te maken.
  • Smeer de lap vlees in met grove mosterd en verdeel daarna de vulling erover.
    Vulling voor rollade
  • Rol de lap vlees met vulling stevig op.
  • Knip 5 stukjes bindtouw en leg die op je snijplank. Leg de rol vlees erop en knoop de touwtjes stevig om de breedte van de rol vast.
  • Knoop tevens 2 langere touwtjes in de lengte van de rol vast.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie op hoog vuur. (Zonnebloemolie kan hoger verhit worden dan olijfolie). Braad de rollade aan alle kanten goudbruin.
  • Leg de rollade op een grillrooster met een bakplaat eronder voor het uitdruipen. Zet de rollade 1 à 1,5 uur in de oven op 180 graden.
  • Tip: Als je een vleesthermometer in huis hebt prik die dan in de rollade. Als de kerntemperatuur 70 graden aangeeft is het vlees gaar.
  • Wikkel de rollade in aluminiumfolie als je 'm uit de oven haalt en laat de rollade 10 minuten rusten.

Saus maken

  • Zodra het vlees in aluminiumfolie ligt te rusten kun je intussen de saus gaan maken.
  • Verhit de pan waar daarnet het vlees in is aangebraden. Giet de braadvocht van het vlees wat op de bakplaat is gedropen in de pan. Als er niet zoveel bakvocht is, doe dan een scheutje water op de bakplaat en schraap de aanbaksels los.
  • Verkruimel 1 bouillonblokje boven de pan en giet er een half flesje bokbier bij. Breng de saus aan de kook en laat het dan voor de helft inkoken.
  • Laat 1 stukje roomboter van ± 1 cm in de saus smelten. Kijk of de saus genoeg gebonden is. Roer er anders 1 eetlepel allesbinder door.

Serveren

  • Knip de touwtjes los van de rollade. Snij de rollade voorzichtig met een scherp mes in 1 cm dikke plakken. Maak met een lepel een cirkel van saus op een bord. Leg er 2 plakken rollade op en garneer eventueel met een takje rozemarijn.
  • Lekker met bijvoorbeeld aardappelrozetjes, sperziebonen in spek en stoofpeertjes.

Video

Trefwoord Kerstmenu, Procureur, Rollade
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Gevulde varkensrollade van procureur