De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
De Lekkerste Hazenpeper. Dé Klassieke Wildstoofpot
Hazenpeper
Hazenpeper is voor velen een klassieker uit de Nederlandse keuken om te serveren tijdens feestdagen. Niet voor niks is het daarom een gerecht wat nog veelvuldig wordt gemaakt. Hazenpeper is perfect om een dag van te voren te bereiden aangezien de hazenpeper na een dag in de koeling nog lekkerder is.Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is. Serveer de hazenpeper met bijvoorbeeld aardappelpuree en rodekool met appeltjes.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- 1 Stoofpan
Ingrediënten
- 150 spekreepjes
- 4 hazenbouten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 scheutje vloeibare bakboter
- 2 tabletten paddenstoelbouillon
- 1 flesje bruin bier of bokbier
- 2 kruidnagels
- 12 zwarte peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes rozemarijn
- bloem
Instructies
- Maak 500 ml paddenstoelbouillon van 2 tabletten
- Verhit een stoofpan en bak hier 150 gram spekreepjes in uit.
- Bestrooi intussen de hazenbouten met zout en flink wat versgemalen peper.
- Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en houd ze zolang apart. Bak de hazenbouten in het achtergebleven spekvet aan alle kanten bruin. Haal de hazenbouten daarna uit de pan en houd ze zolang apart.
- Snipper 1 ui grof, snij 2 teentjes knoflook fijn en snij 2 stengels bleekselderij in stukjes.
- Indien er niet voldoende vet is achtergebleven in de stoofpan giet je er een scheutje vloeibare bakboter in. Fruit de ui, knoflook en bleekselderij in de stoofpan.
- Snij 250 gram kastanjechampignons in kwarten, voeg toe en bak mee.
- Giet de 500 ml paddenstoelbouillon erbij en giet er 1 flesje bruin bier bij. Tip: Je kunt ook rode wijn gebruiken om in te stoven.
- Voeg 2 kruidnagels, 12 zwarte peperkorrels, 2 laurierblaadjes en 2 takjes rozemarijn toe.
- Bestuif de hazenbouten met bloem en leg ze in de bouillon. Voeg ook de uitgebakken spekjes toe.
- Laat de hazenpeper 2 uurtjes stoven op een lage hittebron met de deksel op de pan.Tip: Je kunt de stoofpan ook 2 uurtjes in de oven zetten op 150 graden.
- Serveer de hazenbouten in een diep bord en schenk er de bouillon met groenten en spekjes over. Lekker met aardappelpuree en rode kool met appeltjes.
- Hoe je rode kool met appeltjes maakt kunnje hier vinden: https://travelandfoodblog.nl/rodekoolmetappel/
Video
Rene in de Keuken
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.