De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Hollandse Stoofpeertjes

Hollandse Stoofpeertjes
Juist in de herfst en de winter hebben we zin in stoofpeertjes. Ze passen goed bij harde wind, snerpende regen en gevoelstemperaturen onder de 10 graden. In dit recept worden de peertjes gestoofd in glühwein en specerijen als kaneel en steranijs, zodat er een ‘winterse’ smaak ontstaat. Het is een oer-Hollands recept waarbij het gebruik van stoofvocht nog wel eens varieert, vroeger werd er ook wel eens bessensap of bessenjenever gebruikt. Tegenwoordig wordt er in moderne recepten zelfs gebruik gemaakt van limoncello. Dit recept is in ieder geval lekker ouderwets en brengt de smaak terug die je aan vroeger doet herinneren.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 2 kilo stoofpeertjes
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 4 kruidnagels
- 1 fles glühwein
- 1 el maizena
Instructies
- Schil 2 kilo stoofpeertjes en laat het steeltje eraan zitten
- Zet de geschilde peertjes op de bodem van een grote pan. Voeg 1 kaneelstokje, 2 steranijs en 4 kruidnagels toe. Giet er 1 fles glühwein over en vul aan met (gekookt) water als de peertjes nog niet onder staan.
- Breng aan de kook. Draai daarna de hittebron laag en laat de peertjes 1 uur met de deksel op de pan gaar stoven.
- Haal na een uur de peertjes uit de pan en zet ze in een serveerschaal.
- Schep 2 opscheplepels van het kookvocht in een steelpan. breng dit aan de kook. Roer 1 eetlepel maizena met een klein scheutje water in een kopje. Roer dit door het kookvocht in de steelpan. Zodra er een wat lobbige saus ontstaat kun je de hittebron uitzetten.
- Giet de saus over de peertjes.