Wiener schnitzel met kartoffelsalat

 

Wiener schnitzel met kartoffelsalat
Wiener schnitzel met kartoffelsalat

Wiener schnitzel met kartoffelsalat

Een Wiener schnitzel lijkt best wel simpel, maar om het perfect te maken moet je wel zorgen dat alles goed gaat. Hoe krijg je bijvoorbeeld een perfect bruine korst met van die bubbels? Kortom, hoe maak je de allerlekkerste Wiener schnitzel zoals in Oostenrijk. En daar serveren we dan een lekkere frisse kartoffelsalat bij.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Europees, Oostenrijk
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Deegroller
  • Jampotje

Ingrediënten
  

  • 4 Kalfsschnitzels
  • Bloem
  • 4 Eieren
  • Paneermeel
  • Zout & peper
  • Reuzel (of anders zonnebloemolie)
  • 1 kilo Vastkokende aardappels
  • Olijfolie extra vierge
  • Dijon mosterd
  • Witte balsamico azijn
  • 1 Citroen
  • Platte peterselie
  • 1 Ui

Instructies
 

Kartoffelsalat

  • Kook 1 liter water in de waterkoker. Was 1 kilo vastkokende aardappels en snij deze 1 keer doormidden. Doe de aardappels in een kookpan, draai de hittebron open en zet de pan erop. Voeg 1 tl. zout toe en schenk het gekookte water erbij tot de aardappels net onder staan. Laat de aardappels in 20 à 30 minuten gaar worden. Als je met een vork makkelijk in een aardappel kunt prikken zijn ze gaar.
    Doe de aardappels na het koken en afgieten over in een schaal.
    Pak een leeg jampotje en doe hier achtereenvolgens in: 100 ml extra vergine olijfolie, 1 el. witte balsamicozijn, het sap van een halve citroen en 1 el. dijn mosterd. Doe de deksel op de pot en schud deze flink door elkaar, totdat er een dressing ontstaat.
    Snipper een kleine ui heel fijn en hak een flinke hand platte peterselie. Voeg toe aan de aardappels. Doe er naar smaak wat versgemalen peper en zout bij en schenk de inhoud van de jampot bij de aardappels.
    Meng alles met je handen goed door.

Wiener Schnitzel

  • Leg een kalfsschnitzel tussen 2 stukken vershoudfolie en rol deze met een deegroller platter. Je mag er ook zachtjes op slaan met de deegroller. Herhaal dit met de andere schnitzels.
    Zet 3 verdiepte borden klaar en doe op 1 bord een laagje bloem, op het 2e bord een geklust ei en op het 3e bord een laagje paneermeel. (Om het authentieker te maken kun je ook oud brood fijn malen in de keukenmachine en gebruiken als paneermeel).
    Bedek een schnitzel aan beide kanten met een dun laagje bloem. Haal het daarna door het ei heen en tot slot bedek je de schnitzel met een flinke laag paneermeel. Leg opzij en herhaal dit met de andere schnitzels.
    Verwarm de oven op 50 graden. (Om straks de schnitzels warm te houden, maar niet verder. te laten garen)
    (Verhit 4 klonten reuzel in een koekenpan (of anders een laag zonnebloemolie van 1 cm). Controleer of de temperatuur heet genoeg is door er een stukje brood in te dopen. Als het flink gaat bruisen is het vet heet genoeg. Draai de hittebron lager en bak 1 schnitzel, 2 minuten aan elke kant. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Leg de schnitzel na het uitlekken op een rooster en houdt warm in de voorverwarmde oven. Herhaal dit met de andere schnitzels.

Serveren

  • Leg een schnitzel op een bord met een schijfje citroen erbij. Schep daar 1 opscheplepel kartoffelsalat bij. Lekker om er een gemengde salade bij te serveren.

Video

Notities

 


Trefwoord Aardappel, Frituren, Kalfsschnitsel, Paneren, Reuzel