Selecteer een pagina
Booking.com

Duitse Jäger Teller. Varkenslende uit de oven, rösti en asperges.

 

Duitse-jager-teller met braadstuk van varkenslende, rosti en asperges
Duitse-jager-teller met braadstuk van varkenslende, rosti en asperges

Duitse Jäger Teller

Onze oosterburen staan over het algemeen niet bekend om hun verfijnde keuken. Een beetje onterecht is dat wel, want ik ben onlangs tijdens mijn trip in Duitsland behoorlijk geïnspireerd geraakt met een aantal heerlijke gerechten. Om te beginnen deze jäger teller. Een bord gevuld met een paar lekkere stukken varkenslende, in braadvocht gebakken champignons, röstirondjes en asperges.
Met dit recept leer je veel verschillende dingen klaar te maken.
.1. Hoe maak je een braadstuk (in dit geval varkenslende) klaar met behulp van een vleesthermometer.
2. Hoe maak je de lekkerste röstirondjes, die knapperig zijn van buiten en fluffy van binnen.
3. Hoe maak je snel een witte saus voor bij de asperges, zonder pakjes of zakjes.
4. Hoe maak je op de lekkerste manier champignons klaar.
Keuken Duits
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Vleesthermometer

Ingrediënten
  

Varkenslende

  • 1 kilo varkenslende aan één stuk
  • 50 gram roomboter
  • Extra vierge olijfolie
  • 4 knoflooktenen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • Platte peterselie optioneel
  • 250 gr kastanjechampignons

Röstirondjes

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 grote ui
  • 4 el volle melk
  • 3 el bloem
  • 2 eieren
  • Zonnebloemolie

Asperges met aspergesaus

  • 1 bosje groene asperges
  • 50 gram roomboter
  • 1 el bloem
  • 250 ml volle melk

Instructies
 

Varkenslende uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bestrooi het stuk varkenslende met flink wat peper en zout.
    Verhit een stukje roomboter van 50 gram in een grote stoofpan en giet er een scheutje olijfolie bij.
    Braad de varkenslende aan beide kanten snel bruin. Kneus 4 knoflooktenen en voeg deze toe aan het vlees, samen met de naalden van 2 takjes rozemarijn en een handje salieblaadjes.
    Prik een vleesthermometer in het stuk vlees om de kerntemperatuur op te meten en zet het vlees met de deksel op de pan in de voorverwarmde oven. Het vlees gaat gaat ongeveer 90 minuten in de oven of totdat de thermometer 68 graden aangeeft. Als dit al na 60 minuten aangegeven wordt haal je gewoon de pan uit de oven. Bedruip het vlees om het half uur met het braadvocht.
    Haal na bereidingstijd het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten.
    Snij ondertussen de onderkant van 250 gr kastanjechampignons en snij de champignons in vieren. Verhit de braadpan met het braadvocht op het fornuis en bak de champignons hierin.

Röstirondjes

  • Was de aardappels, rasp de aardappels in de schil en doe de rasp in een grote kom.
    Rasp een grote ui.
    Doe 4 el volle melk en 3 el bloem in een kom en roer met een garde door elkaar. Voeg 2 eieren toe en roer erdoor. Roer vervolgens de geraspte ui erdoor.
    Druk het meeste vocht uit de geraspte aardappels. Giet het bloem-ei mengsel bij de aardappels en meng door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
    Verhit in 2 koekenpannen een flinke laag zonnebloemolie. Doe in elke pan 3 volle eetlepels van het aardappelmengsel en druk de hoopjes een beetje aan met de bolle kant van de lepel. Laat 1 kant in ± 3 minuten goudbruin bakken en draai de röstirondjes daarna om, en laat de andere kant 3 minuten bakken.
    Haal de röstirondjes met een tang uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Hou de rösti warm in de (afkoelende) oven.

Asperges met aspergesaus

  • Spoel een bosje groene asperges onder de kraan en snij van de onderkanten 2 tot 3 cm af. Kook de asperges in 2 tot 3 minuten beetgaar. Of 5 minuten als je het iets gaarde wilt hebben.
    Smelt 50 gram roomboter in een steelpan. Hak intussen wat sprietjes bieslook fijn. Roer 1 volle eetlepel bloem door de gesmolten boter. Roer een scheut volle erdoor en breng met aan de kook. Blijf roeren met de garde. Schenk er meer melk bij als de saus te dik dreigt te worden. Breng op smaak met zout, peper en de gehakte bieslook.

Serveren

  • Snij het stuk vlees in 1 cm dikke plakken en leg per persoon 2 plakken in het midden van een bord. Leg er 3 of 4 röstirondjes bij en aan de andere kant van het vlees asperges. Schep een lepel champignons op het vlees. Schenk een beetje van de aspergesaus over de asperges. Garneer eventueel met blaadjes platte peterselie.

Video

Trefwoord Aardappel, Asperges, Aspergesaus, Braadstuk, Rösti, Varkensvlees
KokenKoken
KokenKoken