Selecteer een pagina

Ingrediënten hummus

  • 2 blikjes kikkererwten
  • Milde olijfolie
  • 1 citroen
  • Gemalen komijn
  • Zout
  • Knoflook
  • Tahin
  • Baksoda

Eventueel voor garneren

    • Chiliolie
    • Verse koriander
    • Bladpeterselie
    • Pistachenoten
    • Chilivlokken
    • Zongedroogde tomaat

Inmiddels is Hummus aardig ingeburgerd in Nederland. Hummus is een puree op basis van kikkererwten, tahin en enkele andere ingrediënten. 

Hummus is afkomstig uit de de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. En ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten.

Hummus wordt onder andere met pitabrood en Turks brood gegeten. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten en gegarneerd met verse koriander en kikkererwten. Vaak wordt het ook als dip bij falafel geserveerd.

Dit recept is de zijdezachte gladde hummus zoals je ‘m ook in een restaurant krijgt. Het is iets meer werk omdat de vliesjes verwijderd moeten worden van de kikkererwten, maar dat is het echt waard. Je krijgt een hummus zoals je nog nooit gegeten hebt. Vergelijk het maar eens door hummus uit de supermarkt ernaast te eten. Je proeft echt het verschil.

Zo maak je de lekkerste hummus

Spoel de 2 blikjes kikkererwten af in een vergiet. Verhit een scheutje milde olijfolie in een pan en voeg de uitgelekte kikkererwten samen met 1 tl baksoda toe. Bak dit 3 minuten.

Voeg vervolgens 1 liter gekookt water toe aan de kikkererwten en breng aan de kook. Kook de kikkererwten gedurende 5 minuten en haal met een schuimspaan steeds al het schuim en de bovendrijvende vliesjes uit het water. 

Giet de kikkererwten af met koud water en doe de daarna in een ruime kom met water. Wanneer je nu telkens een handje kikkererwten pakt is het eenvoudig om de achtergebleven vliesjes te scheiden van de kikkererwten. 

Doe de kikkererwten daarna over in de keukenmachine en maal tot een dikke puree. Voeg terwijl de keukenmachine draait et sap van een halve citroen, 2 teentjes uitgeperste knoflook, 1 tl gemalen komijn (djintan) 1 tl zout en 4 eetlepels tahin toe. Laat dit even draaien en voeg dan beetje bij beetje 60 ml water toe. Zet de keukenmachine stop, proef even en breng de hummus eventueel verder op smaak met wat extra zout, citroensap of tahin.

Serveren

Schep de hummus in een mooie schaal. Giet er wat chili- of olijfolie over en garneer met wat je maar lekker vind: verse koriander, platte peterselie, extra kikkererwten, chilivlokken, gehakte pistachenoten of zongedroogde tomaat. Of een combinatie hiervan.

Inmiddels is Hummus aardig ingeburgerd in Nederland. Hummus is een puree op basis van kikkererwten, tahin en enkele andere ingrediënten. 

Hummus is afkomstig uit de de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. En ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten.

Hummus wordt onder andere met pitabrood en Turks brood gegeten. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten en gegarneerd met verse koriander en kikkererwten. Vaak wordt het ook als dip bij falafel geserveerd.

Dit recept is de zijdezachte gladde hummus zoals je ‘m ook in een restaurant krijgt. Het is iets meer werk omdat de vliesjes verwijderd moeten worden van de kikkererwten, maar dat is het echt waard. Je krijgt een hummus zoals je nog nooit gegeten hebt. Vergelijk het maar eens door hummus uit de supermarkt ernaast te eten. Je proeft echt het verschil.

Zo maak je de lekkerste hummus

Spoel de 2 blikjes kikkererwten af in een vergiet. Verhit een scheutje milde olijfolie in een pan en voeg de uitgelekte kikkererwten samen met 1 tl baksoda toe. Bak dit 3 minuten.

Voeg vervolgens 1 liter gekookt water toe aan de kikkererwten en breng aan de kook. Kook de kikkererwten gedurende 5 minuten en haal met een schuimspaan steeds al het schuim en de bovendrijvende vliesjes uit het water. 

Giet de kikkererwten af met koud water en doe de daarna in een ruime kom met water. Wanneer je nu telkens een handje kikkererwten pakt is het eenvoudig om de achtergebleven vliesjes te scheiden van de kikkererwten. 

Doe de kikkererwten daarna over in de keukenmachine en maal tot een dikke puree. Voeg terwijl de keukenmachine draait et sap van een halve citroen, 2 teentjes uitgeperste knoflook, 1 tl gemalen komijn (djintan) 1 tl zout en 4 eetlepels tahin toe. Laat dit even draaien en voeg dan beetje bij beetje 60 ml water toe. Zet de keukenmachine stop, proef even en breng de hummus eventueel verder op smaak met wat extra zout, citroensap of tahin.

Serveren

Schep de hummus in een mooie schaal. Giet er wat chili- of olijfolie over en garneer met wat je maar lekker vind: verse koriander, platte peterselie, extra kikkererwten, chilivlokken, gehakte pistachenoten of zongedroogde tomaat. Of een combinatie hiervan.

Ingrediënten hummus

  • 2 blikjes kikkererwten
  • Milde olijfolie
  • 1 citroen
  • Gemalen komijn
  • Zout
  • Knoflook
  • Tahin
  • Baksoda

Eventueel voor garneren

    • Chiliolie
    • Verse koriander
    • Bladpeterselie
    • Pistachenoten
    • Chilivlokken
    • Zongedroogde tomaat