Ingrediënten (2 pers.)

Boemboe

  • 6 rode sjalotten (sjalotten)
  • 4 teentjes knoflook (knoflook)
  • 1 rode peper
  • 2 rawit
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl witte peper
  • 1 stengel citroengras (het zachte witte gedeelte)
  • 2 cm verse gember geschild
  • 2 cm galagal (verse laos) geschild
  • 1 tl zout
  • scheutje water

Ingrediënten

  • 1 kreeft
  • 1 citroen of limoen, uitgeperst
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 2 el plantaardige olie

Rendang staat bekend als een kruidig rundvleesgerecht wat enkele uren langzaam gaar wordt gestoofd. Aan de kust in Indonesië heb ik een rendang leren kennen die met kreeft wordt klaargemaakt. Hoewel de bereidingswijze erg veel verschild met die van van mijn Beef Rendang, zet je met deze Lobster Rendang een bijzonder en smakelijk Indonesisch gerecht op tafel.

Bereiding:

Doe alle ingediënten voor de boemboe in de keukenmachine en draai deze tot een gladde pasta.
Snijd de kreeft met een scherp mes vanuit het midden in twee gelijke delen,. Breng de kreeft op smaak met limoen- of citroensap, zout en peper en zet apart.

Verhit de olie in grote koekenpan op hoog vuur en bak de kreeft aan de vleeskant tot het een donkerbruine kleur heeft. Draai de kreeft om en bak de kreeft voor 5 min. aan de schaalkant. 

Voeg de boemboe toe en bak de kruidenpasta voor 5 min. tot de kruidenpasta gaar is. Zet het gas laag en giet dan de kokosmelk erbij, roer en laat het een beetje inkoken. Laat de kreeft 10 min. in de saus gaar sudderen. Bedruip de kreeft regelmatig met de saus.

Serveren

Haal de kreeft uit de pan en leg hem op een bord met de vleeskant naar boven. Giet de saus eroverheen en serveer met witte rijst, schijfjes komkommer en tomaat en Atjar Tjampoer.

Tip

Dit recept is bedoeld voor 2 personen, maar mocht je meer gasten aan tafel hebben kun je met dezelfde boemboe natuurlijk nog een kreeft klaarmaken. Herhaal gewoon de stappen van het recept en de boemboe waar je de eerste kreeft in hebt klaargemaakt kun je ook gebruiken voor de tweede kreeft.