De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Captains Dinner. Ouderwets Comfort Food.

Captains Dinner
Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd dat VOC schepen naar Oost-Indië en Kaap de Goede Hoop vaarden. Aan boord was er voor de bemanning alleen geconserveerd voedsel voorradig, maar niet voor de kapitein. Die kreeg wel goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein. Vandaag de dag is deze maaltijd met kapucijners, prei, spek en worstvlees nog steeds heerlijk. Geweldlg ouderwets Comfort Food noem ik het. En heel snel klaar, dus een ideaal gerecht als je 's avonds laat thuis komt uit je werk.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes
- 1 klontje ghee of boter
- 1 stukje ontbijtspek gerookt ± 240 g
- 2 varkensbraadworsten
- 1 ui
- 1 tl karwijzaad kummel
- 1 blik kapucijners 800 gram
- 1 prei
- 300 gram diepvriesdoperwten
- Zout en peper
- Amsterdamse uitjes of zilveruitjes
- Piccalilly
Instructies
Captains Dinner
- Was 500 gram krieltjes en snij ze doormidden. Kook de krieltjes in gezouten water in ± 15 minuten gaar.
- Snij 1 stukje gerookt ontbijtspek van ± 240 gram in reepjes. Verhit een klontje ghee (of boter) en bak hier de ontbijtspek in.Haal van 2 varkensbraadworsten het vel af, breek de worsten in stukjes en bak mee met het spek.Snij intussen 1 ui in halve ringen en voeg toe samen met 1 tl karwijzaad (kummel).Snij 1 prei in de lengte doormidden en was de prei onder stromend water. Snij de prei in ringen en voeg toe. Laat de prei nog 5 minuten bovenop liggen, zodat de spek en worst wat meer uit kan bakken. Roer het daarna door elkaar.
- Laat 1 blik kapucijners van 800 gram uitlekken en voeg toe. Voeg tevens 300 gram diepvriesdoperwten, roer alles door elkaar en laat het warm worden.Breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper.
Serveren
- Schep een opscheplepel krieltjes in een diep bord. Schep er een paar lepels kapucijners met spek bovenop. Garneer met Amsterdamse uitjes en piccalilly.