De beste deals voor de USA vind je hier
Clam Chowder. Gebonden zeevruchtensoep uit New England.

Clam Chowder
Clam Chowder is een dikke soep met vis, schelpdieren en groenten. In de VS zijn er verschillende versies van Clam Chowder. In deze versie uit New England worden schaaldieren en zeevruchten gebruikt in combinatie met een romige soep. Eigenlijk is het een soort surf en turf gerecht; een gerecht met vis én vlees. In deze clam chowder wordt namelijk ook uitgebakken spek gebruikt.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 6 plakken ontbijtspek
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 25 gram roomboter
- 1 tl tijm
- 1 laurierblad
- 2 aardappels
- 2 450 gram gemengde zeevruchten
- 3 el bloem
- 1 kop melk
- 2 visbouillontabletten
- 1 kop slagroom
Instructies
Clam Chowder
- Verhit een stoofpan. Snij 6 plakken ontbijtspek in reepjes en bak deze in 5 minuten krokant in de stoofpan.Snipper in de tussentijd een ui en pers 2 teentjes knoflook uit. Snij 2 stengels bleekselderij in stukjes.Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.Laat in dezelfde pan 25 gram roomboter smelten en fruit hier de ui, knoflook en bleekselderij in. Voeg 1 tl tijm en 1 laurierblad toe.Kook een halve liter water in de waterkoker.Schil 2 aardappels en snij deze in kleine blokjes.Roer 3 eetlepels bloem door de inhoud van de pan en roer er beetje bij beetje 1 kop melk door.Giet er de halve liter gekookt water bij + 2 visbouillontabletten. Breng het roerend aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe. Kook de aardappel in ± 10 minuten gaar.Giet 1 kop ongeklopte slagroom in de pan en roer er doorheen. Doe er nu ook de 2 pakken à 450 gram gemengde zeevruchten in. Breng opnieuw aan de kook, laat nog 5 minuten pruttelen en klaar.
Tip
- Wil de clam chowder alleen als voorgerecht gebruiken? Maak het dan minder zwaar door de slagroom te vervangen door melk en de helft minder zeevruchten te gebruiken.
Serveren
- Garneer een kom clam chowder met de stukjes uitgebakken spek en bladpeterselie. Serveer er vers gebakken stokbrood bij.