De beste deals voor Mexico vind je hier
Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.
Salbutes uit Yucatan. Krokante maistortilla's met pulled chicken.
Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is. In deze versie wordt de salbute geserveerd met frisse ijsbergsla, pulled chicken, gemarineerde rode ui, tomaat en avocado. Een eenvoudig te maken hapje waar je veel succes mee kan scoren, want het is gewoon hartstikke lekker.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
Salbutes maken
- 1 pak gordita's Of gebruik het recept voor mais tortilla's hieronder.
- zonnebloemolie
- 1 tomaat
- 1 avocado
- optioneel: habanero saus en witte kaas
Mais tortilla's
- 1 kop fijn maismeel b.v. P.A.N.
- 1/2 kop tarwebloem
- 1 tl zout
- handwarm water
Mexican Pulled Chicken
- 1 kilo kipdijfilet
- 1 el olijfolie
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl chilivlokken of chilipoeder
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 1 limoen
Mexicaanse zoutzure rode uien
- 250 ml natuurazijn
- 250 ml water
- 2 el kristalsuiker
- 1 el pimentkorrels allspice
- 1 el zwarte peperkorrels
- 1 lege en schone jampot
Instructies
Mais tortilla's maken
- Om de salbutes te maken kun ook een pak gordita's (kleine tortilla's) in de winkel kopen. Dan kun je het recept voor zelfgemaakte tortilla's overslaan. De zelfgemaakte tortilla's zijn echter wel veel lekkerder dan die uit de winkel.
- Meng 1 kop fijn maismeel met een 1/2 kop bloem en 1 tl zout. Schenk er een scheut handwarm water bij, roer het met je vingers eerst door elkaar en kneed het daarna tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te droog zijn (zodat het uit elkaar valt) maar zeker niet te nat (zodat het plakkerig aanvoelt). Wanneer het deeg te droog is, voeg je een beetje extra water toe. Wanneer het deeg te nat is, voeg je een beetje extra maismeel toe.
- Verhit een (gietijzeren) koekenpan zonder olie of boter.
- Rol tussen je handen een balletje deeg ter grootte van een pingpongballetje. Bedek de tortilla pers met een ziplockzakje of een stukje folie. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Pers het deegballetje tot een kleine tortilla.
- Beleg de gebakken tortilla's met ijsbergslag, pulled chicken, zoetzure rode uien, tomaat en avocado. Serveer er aan tafel habanero saus en
Mexican Pulled Chicken
- Voor de marinade doe je 2 el olijfolie in een kommetje. Voeg 1 el gerookt paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl zwarte peper en 1 tl zout toe. Snij 1 limoen doormidden en rasp de zest van een helft van de limoen af. Voeg toe. Knijp vervolgens de halve limoen erboven uit. Roer alles door elkaar.
- Giet de marinade over 1 kilo kippendijen en wrijf het goed in met schone handen. Dek de kip af met een stuk vershoudfolie en laat het in de koelkast minstens 20 minuten marineren. (Maar hoe langer hoe beter).
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter. (Er zit al olijfolie door de marinade). Braad de kippendijen aan beide kanten goudbruin aan. Ongeveer 3 minuten aan elke kant. Draai daarna de hittebron lager en laat de kip met de deksel op de pan in ± 10 minuten gaar worden. Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord of in een ovenschaaltje. Giet het braadvocht over de kip heen. Laat de kip een beetje afkoelen.
- Pluk de kippendijen met de je vingers uit elkaar en trek er draderige stukjes vanaf. Ga zo door tot je uiteindelijk een schaal vol hebt met pulled chicken.
Mexicaanse zoutzure rode uien
- Verhit een pan en giet er 250 ml natuurazijn. Giet er 250 ml water bij. Voeg 2 el kristalsuiker, 1 el pimentkorrels en 1 el zwarte peperkorrels toe. Breng het aan de kook. Laat het mengsel zachtjes koken tot de suiker is opgelost.
- Snij 2 grote of 4 kleinere rode uien in dunne ringen en stop de ringen in een grote (schone) jampot. Giet de suikeroplossing over de uien en giet de pot vol tot aan de rand. Schroef het deksel erop en zet de pot 1 minuut op z'n kop.
- De zoetzure uien zijn de volgende dag klaar om te eten, maar je kunt de uien minstens een half jaar afgesloten bewaren.
Tortilla's frituren
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een grote brede pan. Bak de gordita's of zelfgemaakte mais tortilla's aan beide kanten goudbruin.
Serveren
- Top de gefrituurde tortilla's achtereenvolgens met ijsbergsla, pulled chicken, zoetzure rode ui, plakjes tomaat en stukjes avocado.
- Lekker om er witte kaas over te brokkelen en pittiger te maken met habanero saus.