Selecteer een pagina

De beste deals voor Mexico vind je hier

 

Booking.com

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

 

Sabutes-uit-Ycatan-krokante-mais-tortillas-met-pulled-chicken
Sabutes-uit-Ycatan-krokante-mais-tortillas-met-pulled-chicken

Salbutes uit Yucatan. Krokante maistortilla's met pulled chicken.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is. In deze versie wordt de salbute geserveerd met frisse ijsbergsla, pulled chicken, gemarineerde rode ui, tomaat en avocado. Een eenvoudig te maken hapje waar je veel succes mee kan scoren, want het is gewoon hartstikke lekker.
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Salbutes maken

  • 1 pak gordita's Of gebruik het recept voor mais tortilla's hieronder.
  • zonnebloemolie
  • 1 tomaat
  • 1 avocado
  • optioneel: habanero saus en witte kaas

Mais tortilla's

  • 1 kop fijn maismeel b.v. P.A.N.
  • 1/2 kop tarwebloem
  • 1 tl zout
  • handwarm water

Mexican Pulled Chicken

  • 1 kilo kipdijfilet
  • 1 el olijfolie
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl chilivlokken of chilipoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 limoen

Mexicaanse zoutzure rode uien

  • 250 ml natuurazijn
  • 250 ml water
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el pimentkorrels allspice
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 lege en schone jampot

Instructies
 

Mais tortilla's maken

  • Om de salbutes te maken kun ook een pak gordita's (kleine tortilla's) in de winkel kopen. Dan kun je het recept voor zelfgemaakte tortilla's overslaan. De zelfgemaakte tortilla's zijn echter wel veel lekkerder dan die uit de winkel.
  • Meng 1 kop fijn maismeel met een 1/2 kop bloem en 1 tl zout. Schenk er een scheut handwarm water bij, roer het met je vingers eerst door elkaar en kneed het daarna tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te droog zijn (zodat het uit elkaar valt) maar zeker niet te nat (zodat het plakkerig aanvoelt). Wanneer het deeg te droog is, voeg je een beetje extra water toe. Wanneer het deeg te nat is, voeg je een beetje extra maismeel toe.
  • Verhit een (gietijzeren) koekenpan zonder olie of boter.
  • Rol tussen je handen een balletje deeg ter grootte van een pingpongballetje. Bedek de tortilla pers met een ziplockzakje of een stukje folie. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Pers het deegballetje tot een kleine tortilla.
  • Beleg de gebakken tortilla's met ijsbergslag, pulled chicken, zoetzure rode uien, tomaat en avocado. Serveer er aan tafel habanero saus en

Mexican Pulled Chicken

  • Voor de marinade doe je 2 el olijfolie in een kommetje. Voeg 1 el gerookt paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl zwarte peper en 1 tl zout toe. Snij 1 limoen doormidden en rasp de zest van een helft van de limoen af. Voeg toe. Knijp vervolgens de halve limoen erboven uit. Roer alles door elkaar.
  • Giet de marinade over 1 kilo kippendijen en wrijf het goed in met schone handen. Dek de kip af met een stuk vershoudfolie en laat het in de koelkast minstens 20 minuten marineren. (Maar hoe langer hoe beter).
  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter. (Er zit al olijfolie door de marinade). Braad de kippendijen aan beide kanten goudbruin aan. Ongeveer 3 minuten aan elke kant. Draai daarna de hittebron lager en laat de kip met de deksel op de pan in ± 10 minuten gaar worden. Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord of in een ovenschaaltje. Giet het braadvocht over de kip heen. Laat de kip een beetje afkoelen.
  • Pluk de kippendijen met de je vingers uit elkaar en trek er draderige stukjes vanaf. Ga zo door tot je uiteindelijk een schaal vol hebt met pulled chicken.

Mexicaanse zoutzure rode uien

  • Verhit een pan en giet er 250 ml natuurazijn. Giet er 250 ml water bij. Voeg 2 el kristalsuiker, 1 el pimentkorrels en 1 el zwarte peperkorrels toe. Breng het aan de kook. Laat het mengsel zachtjes koken tot de suiker is opgelost.
  • Snij 2 grote of 4 kleinere rode uien in dunne ringen en stop de ringen in een grote (schone) jampot. Giet de suikeroplossing over de uien en giet de pot vol tot aan de rand. Schroef het deksel erop en zet de pot 1 minuut op z'n kop.
  • De zoetzure uien zijn de volgende dag klaar om te eten, maar je kunt de uien minstens een half jaar afgesloten bewaren.

Tortilla's frituren

  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een grote brede pan. Bak de gordita's of zelfgemaakte mais tortilla's aan beide kanten goudbruin.

Serveren

  • Top de gefrituurde tortilla's achtereenvolgens met ijsbergsla, pulled chicken, zoetzure rode ui, plakjes tomaat en stukjes avocado.
  • Lekker om er witte kaas over te brokkelen en pittiger te maken met habanero saus.

Video

KokenKoken

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Smoothie Piña y Chaya

Mijn favoriete smoothie is gemaakt met ananas (piña), limoen en chaya. Chaya vervang ik door spinazie, wat naar mijn mening voor hetzelfde effect zorgt: een heerlijk koel fris drankje met een knalgroene kleur, wat bomvol staat van de vitamines. Lekker op een warme zomerse dag.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Huevos Rancheros. Hét Mexicaanse ontbijt.

Huevos Rancheros kun je wel zien als hét nationale ontbijt van Mexico. Huevos betekent eieren in het Spaans en dit zijn dus eieren in ranch stijl. Zoals Mexicaanse cowboys het al jaren geleden aten.

Tacos de papa. Gevulde tortillarolletjes.

Op een Mexicaanse mercado kwam ik deze tacorolletjes tegen, die gevuld zijn met pittige habanero aardappelpuree en kaas, oftewel tacos de papa. Ik heb m’n eigen versie van deze tacos de papa gemaakt en het een topping gegeven van zure room, verbrokkelde witte kaas, jalapeño peper en koriander.

Mexicaanse familiemaaltijd. Plato de Familia.

Plato de Familia is een variëteit van verschillende Mexicaanse gerechtjes. Een Mexicaanse familiemaaltijd, waarbij de tafel volgezet wordt met lekkere hapjes, waarmee je een maistortilla kunt vullen.

Zelf mais tortillas maken. Veel lekkerder dan uit de winkel.

De beste deals voor Mexico vind je hier   Zelf mais tortillas maken   Zelf Mais Tortillas maken Echte Mexicaans tortilla’s zijn niet gemaakt van tarwebloem zoals je ze in Nederland in de supermarkt vind, maar van maismeel met een kleine toevoeging van...

Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.

De beste deals voor Mexico vind je hier   Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.   Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree. Deze bonenpasta, beter bekend als refried beans of frigoles refritos, is een echte Mexicaanse klassieker. Dit traditionele gerecht uit de...

 Salbutes uit Yucatan. Krokante maistortilla's met pulled chicken.