De beste deals voor Mexico vind je hier

 

Booking.com

Huevos Rancheros. Hét Mexicaanse ontbijt.

 

Huevos-Rancheros-Mexicaanse-eieren-met-tomatensalsa-en-refried-beans
Huevos-Rancheros-Het-Nationale-Mexicaanse-ontbijt

Huevos Rancheros

Afgezien van heerlijk dineren kun je ook prima ontbijten in Mexico. Huevos Rancheros kun je wel zien als hét nationale ontbijt van Mexico. Huevos betekent eieren in het Spaans en dit zijn dus eieren in ranch stijl. Zoals Mexicaanse cowboys het al jaren geleden aten. Denk aan knapperige tortilla's met een laag smeuïge refried beans, een schep tomatensalsa en een spiegelei erop. Getopt met avocado, groene peper, verbrokkelde witte kaas en koriander is dit echt een goed begin van je dag.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Salsa

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje koriander
  • 1 groene peper of jalapeño peper
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 tl oregano
  • 2 tl gemalen chipotle peper of 1 tl chilipoeder
  • 1 blik tomatenblokjes
  • olijfolie
  • 1/2 limoen

Refried beans

  • olijfolie
  • 1 blik kidneybonen

Gebakken gordita's

  • zonnebloemolie
  • 1 pak gordita's 8 stuks

Spiegeleieren

  • 8 eieren
  • zonnebloemolie

Garnering

  • 1 avocado
  • 1 groene peper of jalapeño peper
  • 1 stuk witte kaas
  • verse koriander

Instructies
 

Salsa

  • Snipper 1 ui en gooi 't in de maatbeker van de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg 2 in stukjes gesneden teentjes knoflook toe. Hak een klein bosje koriander en voeg toe. Een in ringen gesneden groene peper, 2 tl gemalen komijn, 1 tl zwarte peper, 1 tl zout, 1 tl oregano, 2 tl gemalen chipotle peper (of 1 tl chilipoeder) en 1 blik tomatenblokjes.
  • Pureer met de staafmixer tot een salsa (of in de keukenmachine).
  • Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan. Giet 2/3 van de salsa in de pan en laat de salsa op een lage hittebron 5 minuten rustig pruttelen.

Refried beans

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Gooi de rest (1/3) van de salsa erbij. Gooi een blik kidneybonen met het vocht erbij. Laat. de bonen 5 minuten rustig pruttelen in de saus. Knijp na 5 min. het sap van een halve limoen boven de bonen uit.
  • Stamp de de bonen met een pureestamper tot puree. Je kunt zelf bepalen hoe fijn of grof je de bonenpuree wilt hebben.

Gebakken gordita's

  • Giet de tomatensalsa uit de pan in een kom en houdt het warm. (Of warm het later weer op in de magnetron). Verhit een scheut zonnebloemolie in dezelfde pan. Haal de gordita's uit de verpakking en bak ze aan beide kanten goudbruin in de hete olie.
  • Je kunt ook zelf kleine tortilla's maken. Volg dan dit recept: https://travelandfoodblog.nl/maistortillas/

Spiegeleieren

  • verhit een klein scheutje zonnebloemolie in (bij voorkeur) een klein pannetje. Breek een ei in het pannetje en bak het spiegelei tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Herhaal dit tot alle eieren gebakken zijn.
  • Als je niet van een zachte dooier houdt dan kun je ook de dooier met een vork door het eiwit roeren en alles laten stollen.

Serveren

  • Leg per persoon 2 gebakken gordita's op een bord. Smeer er een gedeelte bonenpuree op, vervolgens een laagje tomatensalsa en leg daar de eieren op. Garneer met stukjes avocado, ringetjes groene peper (of jalapeño peper), verbrokkelde witte kaas en blaadjes koriander. Schenk er optineel een scheutje habanero saus over (of een andere pittige chilisaus).

Video

KokenKoken

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Creamy Cajun Chicken

De creamy cajun chicken in dit recept is geïnspireerd door de cajunkeuken en is heerlijk romig en tegelijkertijd spicy van smaak. Die smaak komt met name tot stand door de cajun kruiden.

Maleisische Kari Ayam Kapitan

De beste deals voor Indonesië vind je hier  Maleisische Kari Ayam Kapitan Maleisische Kari Ayam Kapitan Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise...

Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.

Dit Ayam Blado recept met kip is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado met rundvlees. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je ’s avonds terug komt uit je werk.

Thai Fish Cakes. Thaise viskoekjes.

Thaise viskoekjes zijn een populaire snack in Thailand en zie je veel als streetfood in Bangkok. Deze Fish Cakes zijn een smaakvolle en verrassende manier om vis te eten.

3 makkelijke en heerlijke brunch recepten

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier   3 makkelijke en heerlijke brunch recepten 3 makkelijke en heerlijke brunch recepten Eggs in a basket4 (afbak)kaiserbroodjes4 plakjes ontbijtspek4 eieren1 zakje geraspte kaaszout en peperpeterselie...

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Smoothie Piña y Chaya

Mijn favoriete smoothie is gemaakt met ananas (piña), limoen en chaya. Chaya vervang ik door spinazie, wat naar mijn mening voor hetzelfde effect zorgt: een heerlijk koel fris drankje met een knalgroene kleur, wat bomvol staat van de vitamines. Lekker op een warme zomerse dag.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Tacos de papa. Gevulde tortillarolletjes.

Op een Mexicaanse mercado kwam ik deze tacorolletjes tegen, die gevuld zijn met pittige habanero aardappelpuree en kaas, oftewel tacos de papa. Ik heb m’n eigen versie van deze tacos de papa gemaakt en het een topping gegeven van zure room, verbrokkelde witte kaas, jalapeño peper en koriander.

Mexicaanse familiemaaltijd. Plato de Familia.

Plato de Familia is een variëteit van verschillende Mexicaanse gerechtjes. Een Mexicaanse familiemaaltijd, waarbij de tafel volgezet wordt met lekkere hapjes, waarmee je een maistortilla kunt vullen.

Zelf mais tortillas maken. Veel lekkerder dan uit de winkel.

De beste deals voor Mexico vind je hier   Zelf mais tortillas maken   Zelf Mais Tortillas maken Echte Mexicaans tortilla’s zijn niet gemaakt van tarwebloem zoals je ze in Nederland in de supermarkt vind, maar van maismeel met een kleine toevoeging van...

Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.

De beste deals voor Mexico vind je hier   Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.   Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree. Deze bonenpasta, beter bekend als refried beans of frigoles refritos, is een echte Mexicaanse klassieker. Dit traditionele gerecht uit de...

Chili Sin Carne met Arroz Rojo

Een heerlijk authentiek smakende Mexicaanse chili. In deze Chili Sin Carne zou ik normaal gesproken de structuur van het rul gebakken gehakt missen. Dat heb ik opgelost door krokant tofu gehakt te bakken.

Chili con carne from hell

Een authentieke Mexicaanse chili con carne, maar dan gemaakt met de heetste peper ter wereld: de Carolina reaper! Deze chili is niet voor watjes en zet je vuur en vlam, maar natuurlijk kun je in plaats van de Carolina reaper ook een Spaanse peper of een Jalapeño gebruiken.

Huevos rancheros