De beste deals voor Mexico vind je hier
Huevos Rancheros. Hét Mexicaanse ontbijt.
Huevos Rancheros
Afgezien van heerlijk dineren kun je ook prima ontbijten in Mexico. Huevos Rancheros kun je wel zien als hét nationale ontbijt van Mexico. Huevos betekent eieren in het Spaans en dit zijn dus eieren in ranch stijl. Zoals Mexicaanse cowboys het al jaren geleden aten. Denk aan knapperige tortilla's met een laag smeuïge refried beans, een schep tomatensalsa en een spiegelei erop. Getopt met avocado, groene peper, verbrokkelde witte kaas en koriander is dit echt een goed begin van je dag.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
Salsa
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje koriander
- 1 groene peper of jalapeño peper
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 1 tl oregano
- 2 tl gemalen chipotle peper of 1 tl chilipoeder
- 1 blik tomatenblokjes
- olijfolie
- 1/2 limoen
Refried beans
- olijfolie
- 1 blik kidneybonen
Gebakken gordita's
- zonnebloemolie
- 1 pak gordita's 8 stuks
Spiegeleieren
- 8 eieren
- zonnebloemolie
Garnering
- 1 avocado
- 1 groene peper of jalapeño peper
- 1 stuk witte kaas
- verse koriander
Instructies
Salsa
- Snipper 1 ui en gooi 't in de maatbeker van de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg 2 in stukjes gesneden teentjes knoflook toe. Hak een klein bosje koriander en voeg toe. Een in ringen gesneden groene peper, 2 tl gemalen komijn, 1 tl zwarte peper, 1 tl zout, 1 tl oregano, 2 tl gemalen chipotle peper (of 1 tl chilipoeder) en 1 blik tomatenblokjes.
- Pureer met de staafmixer tot een salsa (of in de keukenmachine).
- Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan. Giet 2/3 van de salsa in de pan en laat de salsa op een lage hittebron 5 minuten rustig pruttelen.
Refried beans
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Gooi de rest (1/3) van de salsa erbij. Gooi een blik kidneybonen met het vocht erbij. Laat. de bonen 5 minuten rustig pruttelen in de saus. Knijp na 5 min. het sap van een halve limoen boven de bonen uit.
- Stamp de de bonen met een pureestamper tot puree. Je kunt zelf bepalen hoe fijn of grof je de bonenpuree wilt hebben.
Gebakken gordita's
- Giet de tomatensalsa uit de pan in een kom en houdt het warm. (Of warm het later weer op in de magnetron). Verhit een scheut zonnebloemolie in dezelfde pan. Haal de gordita's uit de verpakking en bak ze aan beide kanten goudbruin in de hete olie.
- Je kunt ook zelf kleine tortilla's maken. Volg dan dit recept: https://travelandfoodblog.nl/maistortillas/
Spiegeleieren
- verhit een klein scheutje zonnebloemolie in (bij voorkeur) een klein pannetje. Breek een ei in het pannetje en bak het spiegelei tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Herhaal dit tot alle eieren gebakken zijn.
- Als je niet van een zachte dooier houdt dan kun je ook de dooier met een vork door het eiwit roeren en alles laten stollen.
Serveren
- Leg per persoon 2 gebakken gordita's op een bord. Smeer er een gedeelte bonenpuree op, vervolgens een laagje tomatensalsa en leg daar de eieren op. Garneer met stukjes avocado, ringetjes groene peper (of jalapeño peper), verbrokkelde witte kaas en blaadjes koriander. Schenk er optineel een scheutje habanero saus over (of een andere pittige chilisaus).