Selecteer een pagina

De beste deals voor Mexico vind je hier

 

Booking.com

Mexicaanse familiemaaltijd. Plato de Familia.

 

Plato-de-familia-met-carne-asada-en-pico-de-gallo-refried-beans
Plato de familia con carne asada, refried beans, guacamole, corn tortillas, pico de gallo habanero salsa

Mexicaanse familiemaaltijd. Plato de Familia.

Plato de Familia is een variëteit van verschillende Mexicaanse gerechtjes. Een Mexicaanse familiemaaltijd, waarbij de tafel volgezet wordt met lekkere hapjes, waarmee je een maistortilla kunt vullen. Die gevulde tortilla staat vervolgens bol van de verschillende smaken en texturen. Want je kunt je tortilla aan tafel vullen met refried beans, gemarineerd en gegrild vlees, guacamole, pico de galo en niet te vergeten een zelfgemaakte habanero salsa. Erg leuk als je een keer gasten op het eten krijgt of tijdens een zomerse barbeque!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Barbeque of grillpan
  • staafmixer
  • Vijzel of keukenmachine
  • Tortillapers of een ovenschaal
  • grote schaal of dienblad

Ingrediënten
  

Carne Asada

  • 2 ribeye steaks of biefstuk of ossenhaas
  • pepr en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 limoen
  • sinaasappelsap
  • olijfolie

Guacamole

  • 1 teentje knoflook
  • 1 rijpe avocado
  • 1 kleine ui
  • 1/2 limoen
  • 5 jalapenopeper schijfjes
  • zeezout

Refried beans

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout en peper
  • 1 blik bruine bonen 800 ml of 2 blikken kidneybonen van 400 ml
  • 1 limoen
  • 1 klein bosje koriander

Pico de Gallo

  • 1 grote tomaat
  • 1 kleine rode ui
  • 1 klein bosje koriander
  • 1 rode peper
  • 1/2 limoen
  • 1 scheut sinaasappelsap
  • 1 tl oregano

Mais tortillas

  • 1 kop fijn maismeel bv P.A.N.
  • 1/2 kop tarwebloem
  • 1 tl zout
  • handwarm water

Habanero salsa

  • 1 habanero peper
  • 1/2 limoen
  • 1 el rietsuiker
  • 1/2 tl zout

Extra nodig bij het serveren

  • 1 avocado
  • 1/2 limoen
  • 1 zak tortilla chips
  • geraspte kaas of kaas om te smelten

Instructies
 

Carne Asada

  • Leg de ribeye steaks in een schaal en bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout. Hak 2 teentjes knoflook fijn en wrijf over het vlees. Snij een limoen doormidden en knijp het sap boven het vlees uit. Voeg een scheut sinaasappelsap en olijfolie toe. Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Het beste resultaat krijg je als je het vlees een hele nacht laat marineren.
  • Tip: Je kunt als variatie ook kipfilet of procureurlapjes gebruiken.
  • Verhit de barbeque. Als je een barbeque met kolen gebruikt hou dan een plekje vrij wat minder heet is. Als je een gasbarbeque hebt is zo'n plek meestal standraad aanwezig.
  • Haal het vlees uit de marinade en schroei het aan beide kanten dicht. Wees niet te snel met omdraaien. Als het vlees nog aan het rooster plakt, probeer het dan niet eraf te trekken. Dan beschadig je de buitenkant van het vlees. Wacht gewoon tot het vlees vanzelf loskomt. Leg het vlees daarna op een minder hete plek van de barbeque en laat het rustig garen. Bedruip het vlees af en toe met de marinade.
  • Wanneer het vlees gaar is, leg je het op een snijplank en snij er dunne repen van.

Guacamole

  • Haal de schil van 1 teentje knoflook en maak 'm fijn in de vijzel. Ontpit de avocado en lepel 'm uit. Snipper 1 kleine ui. Gooi bij de knoflook in de vijzel en knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg 5 jalapenopeper schijfjes toe en breng op smaak met zeezout. Maak alles fijn in de vijzel. (je kunt ook een keukenmachine gebruiken).

Refried beans

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui. Fruit de ui 5 minuten in de olijfolie. Snipper 2 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 1 tl chilipoeder en 1 tl komijnpoeder door. Breng op smaak met zout en peper. Giet een blik bruine bonen van 800 ml (met het vocht) in de pan en roer erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 5 minuten op een lage hittebron pruttelen.
    Refried-beans-frigoles-refritos-Mexicaanse-bonenpuree
  • Pureer de bonen met een staafmixer. Als je de puree een beetje grof wilt houden, pureer dan niet te lang. Knijp het sap van een halve limoen in de bonenpuree. Hak een klein bosje koriander fijn en roer erdoor. Als je niet zo van de specifieke smaak van koriander houdt, laat de bonenpuree dan nog even pruttelen. De smaak wordt dan verzacht.

Pico de Gallo

  • Snij 1 grote tomaat in kleine blokjes en doe in een schaal. Halveer een rode ui en snipper deze zoals haringuitjes. Hak met je mes een klein bosje koriander fijn. Snij een rode peper in kleine stukjes. (Haal eventueel de zaadijsten en zaadjes eruit voor een minder pittig resultaat). Knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg een scheut sinaasappelsap en 1 tl oregano toe. Roer alles door elkaar en laat de smaken even intrekken.

Mais tortillas

  • Meng 1 kop fijn maismeel met een 1/2 kop bloem en 1 tl zout. Schenk er een scheut handwarm water bij, roer het met je vingers eerst door elkaar en kneed het daarna tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te droog zijn (zodat het uit elkaar valt) maar zeker niet te nat (zodat het plakkerig aanvoelt). Wanneer het deeg te droog is, voeg je een beetje extra water toe. Wanneer het deeg te nat is, voeg je een beetje extra maismeel toe.
    Zelf-mais-tortillas-tacos-maken
  • Verhit een (gietijzeren) koekenpan zonder olie of boter.
  • Rol tussen je handen een balletje deeg ter grootte van een pingpongballetje. Bedek de tortilla pers met een ziplockzakje of een stukje folie. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Pers het deegballetje tot een kleine tortilla.
  • Als je geen tortilla pers hebt en ook niet van plan bent om deze aan te schaffen kun je ook een platte ovenschaal gebruiken.
    Leg een ziplockzakje of stukje folie op een werkvlak. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Druk met een ovenschaal erop tot je een mooie ronde tortilla hebt.
  • Bak de tortillas 1 minuut aan elke kant in de hete koekenpan. In de tussentijd kun je de andere tortillas voorbereiden. Bewaar de tortillas in een schaal met een schone theedoek erover.

Habanero salsa

  • Snij de habanero peper in hele kleine stukjes. Knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg 1 eetlepel rietsuiker toe en een snufje zout. Meng goed door elkaar en laat even staan om de smaken te laten blenden.
  • Je kunt de saus een aantal weken weken bewaren in een afgesloten flesje.

Serveren

  • Neem een grote schaal of een dienblad. Zet de schaal vol met kommetjes en bordjes, gevuld met de gerechten die je nu hebt klaargemaakt: De reepjes vlees (carne asada), guacamole, refried beans, pico de gallo, mais tortillas en de habanero saus. Zet er 4 extra kommetjes bij met stukjes avocado, partjes limoen, tortillachips en geraspte kaas.
    Plato de familia con carne asada, refried beans, guacamole, corn tortillas, pico de gallo habanero salsa
  • Tip: het is heel lekker om er een kommetje gesmolten kaas bij te serveren waar je de tortilla chips in kan dopen.

Video

Trefwoord Barbeque
KokenKoken

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Smoothie Piña y Chaya

Mijn favoriete smoothie is gemaakt met ananas (piña), limoen en chaya. Chaya vervang ik door spinazie, wat naar mijn mening voor hetzelfde effect zorgt: een heerlijk koel fris drankje met een knalgroene kleur, wat bomvol staat van de vitamines. Lekker op een warme zomerse dag.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Huevos Rancheros. Hét Mexicaanse ontbijt.

Huevos Rancheros kun je wel zien als hét nationale ontbijt van Mexico. Huevos betekent eieren in het Spaans en dit zijn dus eieren in ranch stijl. Zoals Mexicaanse cowboys het al jaren geleden aten.

Tacos de papa. Gevulde tortillarolletjes.

Op een Mexicaanse mercado kwam ik deze tacorolletjes tegen, die gevuld zijn met pittige habanero aardappelpuree en kaas, oftewel tacos de papa. Ik heb m’n eigen versie van deze tacos de papa gemaakt en het een topping gegeven van zure room, verbrokkelde witte kaas, jalapeño peper en koriander.

Zelf mais tortillas maken. Veel lekkerder dan uit de winkel.

De beste deals voor Mexico vind je hier   Zelf mais tortillas maken   Zelf Mais Tortillas maken Echte Mexicaans tortilla’s zijn niet gemaakt van tarwebloem zoals je ze in Nederland in de supermarkt vind, maar van maismeel met een kleine toevoeging van...

Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.

De beste deals voor Mexico vind je hier   Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.   Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree. Deze bonenpasta, beter bekend als refried beans of frigoles refritos, is een echte Mexicaanse klassieker. Dit traditionele gerecht uit de...

Chili Sin Carne met Arroz Rojo

Een heerlijk authentiek smakende Mexicaanse chili. In deze Chili Sin Carne zou ik normaal gesproken de structuur van het rul gebakken gehakt missen. Dat heb ik opgelost door krokant tofu gehakt te bakken.

Chili con carne from hell

Een authentieke Mexicaanse chili con carne, maar dan gemaakt met de heetste peper ter wereld: de Carolina reaper! Deze chili is niet voor watjes en zet je vuur en vlam, maar natuurlijk kun je in plaats van de Carolina reaper ook een Spaanse peper of een Jalapeño gebruiken.

Plato de familia met carne asada