Hindoestaanse kip met sperciebonen en broccoli
Ingrediënten (4 pers.)
- 600 gr. kipfilet
- 400 gr. gebroken sperciebonen
- Broccoli
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 Madame Jeanette-peper (of 1 rode peper)
- Scheutje ketchup
- 1 kippenbouillontablet
- 2 el. Hindoestaanse masala
- 1 t. djintan (gemalen komijn)
- Zwarte peper
- Basmatirijst
- Patak’s chapati
- Zonnebloemolie
- 1 el. maizena
- Atjar ketimoen
Hindoestaanse kip met sperciebonen en broccoli
Met alledaagse ingrediënten als sperciebonen en broccoli maak je in een handomdraai deze exotische maaltijd klaar. De invloeden uit de Surinaamse en Indiase keuken geven het gerecht een lekker en pittig accent. In het gerecht maak ik normaal gesproken gebruik van een Madame-Jeannette peper. Dat is niet in elke supermarkt te koop en meestal alleen bij de toko. Gebruik in dat geval een normale rode peper. Als je wel Madame-Jeannette gebruikt laat deze dan heel en stoof deze alleen maar mee met het gerecht. Het wordt anders veel te pittig.
Bereiding:
Vul de waterkoker en kook een liter water. Snij de roosjes van de broccoli, schil de steel en en snijd deze in kleine blokjes. Giet het gekookte water en het kippenbouiilonblokje in een pan en kook de 400 gr. gebroken spercieboontjes 10 min. Haal de boontjes er met een schuimspaan uit en leg apart op een bord. Voeg de broccoliroosjes toe aan het kokende water en laat 5 min. koken. Haal de broccoli er met de schuimspaan uit en leg het bij de bonen. Doe 400 gr. basmatirijst samen met stukjes steel van de broccoli in het kokende water en kook 10 min. Giet na 10 min. de rijst af en laat uitstomen.
Snij 600 gr. kipfilet in blokjes. Verhit een scheut zonnebloemolie en braad de kipfilet rondom lichtbruin. Snipper intussen 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij de rode peper in ringetjes. (Wanneer je Madame Jeannette peper gebruikt laat je deze heel). Voeg de ui, knoflook en peper bij de kip en fruit deze even mee. Voeg 2 el. Hindoestaanse masala, 1 tl. djintan, een paar draaien van de zwarte peper en een flinke scheut ketchup toe. Giet er vervolgens een halve liter van de kippenbouillon (waar je de groenten in gekookt hebt) bij en laat het 10 min. stoven.
Klop in een kopje of beker 1 el. maizena met een klein scheutje water en voeg toe aan het gerecht. Roer door elkaar en kijk of het genoeg gebonden is. Als het het wat meer gebonden wilt hebben voeg je wat extra maizena toe. Doe de voorgekookte broccoliroosjes en sperciebonen erbij en roer alles door elkaar. Verwijder de Madame-Jeannette als je deze gebruikt hebt.
Verhit een koekenpan en bak de chapati’s even kort aan beide kanten.
Serveren
Schep een opscheplepel van de kip-curry op een bord. Maak met een klein kommetje een bolletje rijst en leg er een chapati bij. Lekker met pittige surinaamse sambal of mango chutney en Atjar ketimoen.