Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze
Ingrediënten (4 pers.)
-
- 700 gr. mager rundvlees
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm. gemberwortel
- 1 rode peper
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 2 wortels
- Ketjap A (of ketjap manis)
- Ketjap Asin
- Shaoxing rijstwijn (of sherry)
- Basmatirijst
- Zoetzure augurken plakjes
- Kroepoek
- Ongezouten pinda’s
- Zonnebloemolie
- Bloem
- Maizena
- Zout en peper
Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze
Uit welk land ik de inspiratie voor dit gerecht vandaan heb is moeilijk te zeggen. Rundvlees met rode peper en ketjap uit Indonesië, het snelle roerbakken uit Thailand en afmaken met Shaoxing rijstwijn en maizena uit de Chinese keuken. Het is in ieder geval hartstikke lekker en bovendien snel klaar. Lekker voor doordeweeks als je geen afhaalmaaltijd in huis wilt halen, niet al te veel tijd kwijt wilt zijn met koken en toch gezond wilt eten.
Overigens zul je de Shaoxing rijstwijn alleen in Chinese supermarkten kunnen krijgen. Als je het niet in huis hebt gebruik dan gerust een scheutje sherry.
Bereiding:
Vul de waterkoker maximaal en kook het water.
Snijwerk
Snijd 2 uien in halve ringen, de rode peper in ringetjes (als je niet van pittig houdt, schud dan eerst de zaadjes eruit), de paprika’s in stukjes van 1 cm en de wortel in kleine blokjes van een halve centimeter. Snipper de knoflook en het stukje gember. Snijd het rundvlees in dunne plakjes.
Vul een braadpan met een ongeveer 3 a 4 cm. zonnebloemolie en verhit deze.
Kook de rijst in een pan met het water uit de waterkoker volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal is dat 10 minuten.
Bestrooi het de rundvleesplakjes rondom met zout, zwarte peper en bloem. Schud het teveel aan bloem eraf. Frituur in een aantal stappen (dus niet de hele hoeveelheid tegelijk) de plakjes vlees in de hete olie. Wanneer deze bruine randjes gaan vertonen kun je het vlees er met een schuimspaan uit halen. Leg het vlees even apart op een bord.
Giet op een klein laagje na de meeste olie uit de pan. Bak in de nog steeds hete olie de uiringen, gember, rode peper. Voeg na een paar minuten de paprika, wortel en knoflook toe. Bak mee tot de paprika niet helemaal rauw meer is maar ook niet zompig en slap geworden is. Ergens ertussenin. Kijk maar wat je doet.
Schuif de groenten een beetje naar de kanten van de pan en giet in het midden van de pan een flinke scheut Ketjap A, een kleiner scheutje Ketjap Asin en ongeveer een el. Shaoxing rijstwijn (of Sherry).
Roer in een kopje of kommetje een el. maizena los met een scheutje water en voeg toe aan de saus in de pan. Roer goed door elkaar. Doe de gebakken plakjes vlees weer terug in de pan en meng alles door elkaar.
Hak een handje pinda’s in grove stukjes.
Serveren
Maak met een kommetje een bolletje rijst op een bord. Voeg een schep van het Chinees-Indische rundvlees toe, leg er wat schijfjes augurk en kroepoek bij. Bestrooi met gehakte pinda’s. Eet smakelijk!