In het Indonesich betekent nasi gewoon witte rijst wat ’s avonds bij het hoofdgerecht wordt geserveerd. De volgende ochtend wordt deze rijst over het algemeen opgebakken met wat groenten en gegeten als ontbijt. Dan heet het Nasi Goreng. Het is een makkelijk, snel te bereiden gerecht en bovendien de perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan omdat er wordt gekookt met restjes van de vorige dag. Probeer het maar eens uit. In Nederland zijn wij misschien niet zo gewend om te ontbijten met een gekruid rijstgerecht, maar zoals men vroeger zei: ‘verandering van spijs doet eten’.

Bereiding:

Snipper een ui en 2 teentjes knoflook. Hak een rode paprika in blokjes. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit de ui 2 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en bak even mee.
Voeg 1 tl. kurkuma, 1 tl. ketoembar, 1 tl. laos en een 1/2 tl komijnpoeder toe en bak mee tot het gaat geuren. Doe de gesneden paprika erbij en bak even mee. Voeg een een handje diepvriespoerwten toe en een handje gekookte sperciebonen, of wat je verder aan groenten hebt liggen (b.v prei, wortel, paksoi). Laat de groenten even bakken en doe er nog een handje taugé bij en laat dat kort meebakken. 
Voeg ongeveer 4 koppen gekookte rijst in gedeeltes toe en laat onder voortdurend omscheppen even goed doorbakken. 

Roer een eetlepel sambal door en een flinke scheut ketjap manis en ketjap asin. Proef het gerecht en als het nog een beetje te flauw van smaak is, voeg je nog wat extra ketjap toe.

Bak een koekenpan een spiegelei, of zoals de Engelsen zeggen: an egg bunny side up. 

Serveren

Schep de nasi goreng in een kom (of op een bord). Garneer met een beetje rauwe taugé en bawang goreng (gebakken uitjes). Leg het spiegelei erop. Selamat makan!

In het Indonesich betekent nasi gewoon witte rijst wat ’s avonds bij het hoofdgerecht wordt geserveerd. De volgende ochtend wordt deze rijst over het algemeen opgebakken met wat groenten en gegeten als ontbijt. Dan heet het Nasi Goreng. Het is een makkelijk, snel te bereiden gerecht en bovendien de perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan omdat er wordt gekookt met restjes van de vorige dag. Probeer het maar eens uit. In Nederland zijn wij misschien niet zo gewend om te ontbijten met een gekruid rijstgerecht, maar zoals men vroeger zei: ‘verandering van spijs doet eten’.

Nasi Goreng

Bereiding:

Snipper een ui en 2 teentjes knoflook. Hak een rode paprika in blokjes. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit de ui 2 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en bak even mee.
Voeg 1 tl. kurkuma, 1 tl. ketoembar, 1 tl. laos en een 1/2 tl komijnpoeder toe en bak mee tot het gaat geuren. Doe de gesneden paprika erbij en bak even mee. Voeg een een handje diepvriespoerwten toe en een handje gekookte sperciebonen, of wat je verder aan groenten hebt liggen (b.v prei, wortel, paksoi). Laat de groenten even bakken en doe er nog een handje taugé bij en laat dat kort meebakken. 
Voeg ongeveer 4 koppen gekookte rijst in gedeeltes toe en laat onder voortdurend omscheppen even goed doorbakken. 

Roer een eetlepel sambal door en een flinke scheut ketjap manis en ketjap asin. Proef het gerecht en als het nog een beetje te flauw van smaak is, voeg je nog wat extra ketjap toe.

Bak een koekenpan een spiegelei, of zoals de Engelsen zeggen: an egg bunny side up. 

Serveren

Schep de nasi goreng in een kom (of op een bord). Garneer met een beetje rauwe taugé en bawang goreng (gebakken uitjes). Leg het spiegelei erop. Selamat makan!