Selecteer een pagina

De beste deals voor Spanje vind je hier

 

Booking.com

Joodse penicilline. Immuunversterkende kippensoep.

 

Joodse-penicilline.-Helpt-deze-immuunversterkende-soep-ook-bij-corona?
Joodse-penicilline.-Helpt-deze-immuunversterkende-soep-ook-bij-corona?

Joodse penicilline. Helpt deze immuunversterkende soep ook bij corona?

Er wordt altijd wat lacherig over gedaan, maar intussen doen hele volksstammen het wel: kippensoep eten bij verkoudheid of griep. Het verkwikt, het eet makkelijk weg en die warme vloeistof maakt in ieder geval de slijmvliezen lekker los. Het wordt niet voor niets 'Joodse penicilline' genoemd.
Minder mensen zijn ervan op de hoogte dat deze oude volkswijsheid ook wetenschappelijk bewezen is. In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen.
Bovendien bevat Joodse penicilline een heel arsenaal aan geneeskrachtige specerijen en veel kippenvlees. Kip is een grote bron van eiwitten en om herstel te bevorderen en spiermassa op te bouwen is een eiwitrijke voeding belangrijk.
De soep heeft dus een helende werking tegen griep en verkoudheid. Maar werkt het ook bij corona? Ik heb de proef op de som genomen tijdens mijn week in quarantine wegens COVID-19. Zie voor jezelf hoe ik deze beroerde week ben doorgekomen en of de Joodse penecilline enigzins heeft bijgedragen ...
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Joods
Porties 8 personeen

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten
  • 1 sjalot of kleine ui
  • 8 kruidnagels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk gember ± 5 cm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 salie blaadjes
  • 1 tl foelie of nootmuskaat
  • 1 zak boeren soepgroente
  • 1 rode peper
  • 5 kippenbouillontabletten
  • 2 maggi blokjes
  • 200 gram vermicelli

Instructies
 

  • Haal het vel van 4 kippenbouten en leg het vel apart. Doe de kippenbouten in de grootste pan die je hebt, zet de kip onder water en breng het aan kook.
    Steek 8 kruidnagels in een sjalot of een kleine ui en voeg toe, samen met 2 geplette teentjes knoflook, 1 stuk gember in stukken gesneden, 1 takje rozemarijn, 2 laurierblaadjes, 6 salie blaadjes en 1 tl foelie of nootmuskaat.
    Zodra de inhoud kookt zet je de hittebron laag en laat je de soep 2 à 3 uur zachtjes pruttelen.
    Bestrooi in de tussentijd de kippenvellen met zout, Verhit een koekenpan en braad het kippenvel aan beide kanten op hoog vuur aan. Zet daarna de hittebron lager en laat het vel rustig krokant bakken. Haal daarna het krokante vel uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Als het goed is, is het nu een soort uitgebakken spek geworden.
    Haal na 2 à 3 uur alle inhoud uit de soeppan met een schuimspaan. Je kunt de soep ook door een vergiet gooien en op die manier zeven.
    Hoi de soep aan de kook en voeg een zak boeren soepgroente toe. Haal de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper, hak 'm in kleine stukjes en voeg toe. Pluk met je handen stukjes kip van de kippenbouten en doe deze bij de soep. Vul de pan bij met gekookt water tot je zo'n 5 liter inhoud hebt. Voeg vervolgens 5 kippenbouillontabletten, 2 maggi blokjes en 200 gram vermicelli toe, roer door en laat de soep nog een half uur rustig pruttelen.
    Proef daarna of de soep zout genoeg is. Als dat niet het geval is kun je extra bouillontabletten toevoegen, maar hou er rekening mee dat de aanbevolen hoeveelheid zout voor volwassenen 6 gram is.
    Snij vlak voor het serveren het kippenvel in reepjes. Schep de soep in een kom en garneer met de krokante reepjes.

Video

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Immuunversterkende kippensoep. Joodse peneciline.