De beste deals voor Spanje vind je hier
Joodse penicilline. Immuunversterkende kippensoep.
Joodse penicilline. Helpt deze immuunversterkende soep ook bij corona?
Er wordt altijd wat lacherig over gedaan, maar intussen doen hele volksstammen het wel: kippensoep eten bij verkoudheid of griep. Het verkwikt, het eet makkelijk weg en die warme vloeistof maakt in ieder geval de slijmvliezen lekker los. Het wordt niet voor niets 'Joodse penicilline' genoemd. Minder mensen zijn ervan op de hoogte dat deze oude volkswijsheid ook wetenschappelijk bewezen is. In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen. Bovendien bevat Joodse penicilline een heel arsenaal aan geneeskrachtige specerijen en veel kippenvlees. Kip is een grote bron van eiwitten en om herstel te bevorderen en spiermassa op te bouwen is een eiwitrijke voeding belangrijk.De soep heeft dus een helende werking tegen griep en verkoudheid. Maar werkt het ook bij corona? Ik heb de proef op de som genomen tijdens mijn week in quarantine wegens COVID-19. Zie voor jezelf hoe ik deze beroerde week ben doorgekomen en of de Joodse penecilline enigzins heeft bijgedragen ...
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- 1 sjalot of kleine ui
- 8 kruidnagels
- 2 teentjes knoflook
- 1 stuk gember ± 5 cm
- 1 takje rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 6 salie blaadjes
- 1 tl foelie of nootmuskaat
- 1 zak boeren soepgroente
- 1 rode peper
- 5 kippenbouillontabletten
- 2 maggi blokjes
- 200 gram vermicelli
Instructies
- Haal het vel van 4 kippenbouten en leg het vel apart. Doe de kippenbouten in de grootste pan die je hebt, zet de kip onder water en breng het aan kook.Steek 8 kruidnagels in een sjalot of een kleine ui en voeg toe, samen met 2 geplette teentjes knoflook, 1 stuk gember in stukken gesneden, 1 takje rozemarijn, 2 laurierblaadjes, 6 salie blaadjes en 1 tl foelie of nootmuskaat.Zodra de inhoud kookt zet je de hittebron laag en laat je de soep 2 à 3 uur zachtjes pruttelen.Bestrooi in de tussentijd de kippenvellen met zout, Verhit een koekenpan en braad het kippenvel aan beide kanten op hoog vuur aan. Zet daarna de hittebron lager en laat het vel rustig krokant bakken. Haal daarna het krokante vel uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Als het goed is, is het nu een soort uitgebakken spek geworden.Haal na 2 à 3 uur alle inhoud uit de soeppan met een schuimspaan. Je kunt de soep ook door een vergiet gooien en op die manier zeven. Hoi de soep aan de kook en voeg een zak boeren soepgroente toe. Haal de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper, hak 'm in kleine stukjes en voeg toe. Pluk met je handen stukjes kip van de kippenbouten en doe deze bij de soep. Vul de pan bij met gekookt water tot je zo'n 5 liter inhoud hebt. Voeg vervolgens 5 kippenbouillontabletten, 2 maggi blokjes en 200 gram vermicelli toe, roer door en laat de soep nog een half uur rustig pruttelen.Proef daarna of de soep zout genoeg is. Als dat niet het geval is kun je extra bouillontabletten toevoegen, maar hou er rekening mee dat de aanbevolen hoeveelheid zout voor volwassenen 6 gram is.Snij vlak voor het serveren het kippenvel in reepjes. Schep de soep in een kom en garneer met de krokante reepjes.