Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties aan de Amalfi kust vind je hier

 

Booking.com

Zelf limoncello maken op 2 verschillende manieren

 

Zelf-Italiaanse-limoncello-maken
Zelf-Italiaanse-limoncello-maken

Zelf limoncello maken

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk. En deze frisse citroenlikeur is ook niet moeilijk zelf te maken. Als je vandaag begint, drink je over een 20 dagen je eigengemaakte limoncello.
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

Limoncello maken methode 1

  • 1 liter alcohol 96%
  • 8 grote biologische citroenen of 12 kleinere citroenen
  • 500 gram kristalsuiker
  • 1,5 liter water

Limoncello maken methode 1

  • 0,75 liter wodka of jenever
  • 6 grote biologische citroenen of 9 kleinere citroenen
  • 225 gram kristalsuiker
  • 500 ml water

Instructies
 

Limoncello maken methode 1 met 96% alcohol

  • Boen de citroenen onder heet stromend water met bijvoorbeeld een champignon borsteltje.
  • Haal met een dunschiller de schillen van de citroenen af. Zorg ervoor dat je niet teveel van het witte gedeelte eraf schilt. Stop de citroenschillen in een grote weckpot. Schenk 1 liter alcohol van 96% erbij. Sluit de weckpot af en zet deze 20 dagen op een donkere koele plaats.
  • Maak na 20 dagen een siroop door 1,5 liter aan de kook te brengen en daar 500 gram kristalsuiker in op te lossen. Laat het water 5 minuten zachtjes koken tot de suiker helemaal is opgelost. Haal de pan met het suikerwater van de hittebron af en laat deze afkoelen.
  • Giet de inhoud van de weckpot door een zeef in de pan met suikerwater zodat de schillen achterblijven in de zeef. Meng goed door elkaar.
  • Schenk de limoncello met behulp van een vergiet in flessen. Dit kunnen ook gebruikte drankflessen zijn. Laat de limoncello heel koud worden door de flessen in de vriezer te leggen. Door het alcoholpercentage zal de limoncello niet bevriezen.
  • Na een uurtje of twee is de limoncello koud genoeg en klaar om gedronken te worden. Salute!

Limoncello maken methode 2 met wodka of jenever

  • Boen de citroenen onder heet stromend water met bijvoorbeeld een champignon borsteltje.
  • Haal met een dunschiller de schillen van de citroenen af. Zorg ervoor dat je niet teveel van het witte gedeelte eraf schilt. Stop de citroenschillen in een grote weckpot. Schenk de inhoud van een fles wodka of jenever erbij. Sluit de weckpot af en zet deze 20 dagen op een donkere koele plaats.
  • Maak na 20 dagen een siroop door 500 ml aan de kook te brengen en daar 225 gram kristalsuiker in op te lossen. Laat het water 5 minuten zachtjes koken tot de suiker helemaal is opgelost. Haal de pan met het suikerwater van de hittebron af en laat deze afkoelen.
  • Giet de inhoud van de weckpot door een zeef in de pan met suikerwater zodat de schillen achterblijven in de zeef. Meng goed door elkaar.
  • Schenk de limoncello met behulp van een vergiet in flessen. Dit kunnen ook gebruikte drankflessen zijn. Laat de limoncello heel koud worden door de flessen in de vriezer te leggen. Door het alcoholpercentage zal de limoncello niet bevriezen.
  • Na een uurtje of twee is de limoncello koud genoeg en klaar om gedronken te worden. Salute!

Video

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

KokenKoken

Zelf limoncello maken