De beste deals voor Spanje vind je hier

 

Booking.com

Authentieke Griekse Moussaka

 

Authentieke-Griekse-Moussaka-met-aubergine-gehakt-en-aardappel
Authentieke-Griekse-Moussaka-met-aubergine-gehakt-en-aardappel

Griekse Moussaka

Verlang ook terug naar die zomer in Griekenland, waar je op een zonnig terrasje zo'n heerlijk authentiek Grieks gerecht at, zoals Moussaka! Moussaka is echt zo'n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus.
Maar als je thuis Moussaka wilt maken zul je de echte Griekse smaken niet bereiken met een pakje of zakje uit de supermarkt. Je moet echt zelf aan de slag. Het is even wat meer werk, maar het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het ook weer niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines
  • extra vergine olijfolie
  • 8 middelgrote aardappels
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gram half om half gehakt of rundergehakt
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl oregano
  • 1 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 pimentkorrels of 1 tl pimentpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes
  • paneermeel

Bechamelsaus

  • 50 gram roomboter
  • 5 el bloem
  • 2 koppen volle melk
  • 1 kop geraspte kaas
  • 1 eieren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snij 2 aubergines in 1 cm dikke plakken. Leg de plakken op 2 bakplaten, bekleed met bakpapier. Bestrooi de aubergineplakken met zout en smeer ze in met olijfolie. Dat gaat het makkelijkst als je een bakkwastje gebruikt. Zet de bakplaten met aubergine 20 minuten in de oven op hetelucht stand.
    Verwissel na 10 minuten de bakplaten van plaats, omdat de bovenste plaat altijd harder gaat dan de onderste.
    Als de aubergines klaar zijn verlaag je de oventemperatuur naar 175 graden.
  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Was 8 aardappels onder de stromend water. Snij de aardappels in 1 cm dikke plakken. Zet een pan op het vuur, gooi de aardappels erin en het gekookte water. Breng de aardappelschijven aan de kook en laat ze 7 minuten koken.
    Giet de aardappels af en laat. ze even uitstomen.

Bechamelsaus

  • Snipper 1 grote ui en 3 teentjes knoflook. Verhit in een hapjespan een scheutje olie en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg 500 ram gehakt toe en bak rul uit. Voeg 1 tl pittig paprikapoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneel, 1 tl oregano, 1 tl zout en 2 laurierblaadjes toe. Maak 3 pimentkorrels fijn in de vijzel en voeg toe. Je kunt ook 1 tl pimentpoeder gebruiken. Roer er een blik tomatenblokjes door. Giet een scheutje water in het blik en voeg dat ook toe. Breng dit aan de kook en laat het daarna 10 minuten zachtjes pruttellen.
  • Smelt 50 gram roomboter in een pannetje. Roer er 5 eetlepels bloem door. Voeg 2 koppen volle melk toe. Roer door en breng aan de kook. Blijf roeren en als het goed is ontstaat er vanzelf een dikke lobbige saus. Haal de pan van de hittebron en breng op smaak met zout en peper. Roer er 1 kop geraspte kaas door. Breek 2 eieren en roer deze door de saus.

De moussaka samenstellen

  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met plakjes aardappel. Schep de helft van de gehaktsaus op de aardappels. Leg vervolgens de helft van de aubergineplakken erop. Daarna verdeel je de andere helft van de gehaktsaus erover. Bedek met een laagje aardappel. Daarna de rest van de aubergineplakken. Bedek de ovenschotel met de bechamelsaus. Strooi er een laagje paneermeel over.
  • Bak de moussaka 45 minuten in de oven op 175 graden.
  • Laat na de bereidingstijd de moussaka een beetje afkoelen, alvorens hem aan te snijden

Video

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Authentieke Griekse Moussaka maken