Selecteer een pagina

De beste deals voor Spanje vind je hier

 

Booking.com

Authentieke Griekse Moussaka

 

Authentieke-Griekse-Moussaka-met-aubergine-gehakt-en-aardappel
Authentieke-Griekse-Moussaka-met-aubergine-gehakt-en-aardappel

Griekse Moussaka

Verlang ook terug naar die zomer in Griekenland, waar je op een zonnig terrasje zo'n heerlijk authentiek Grieks gerecht at, zoals Moussaka! Moussaka is echt zo'n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus.
Maar als je thuis Moussaka wilt maken zul je de echte Griekse smaken niet bereiken met een pakje of zakje uit de supermarkt. Je moet echt zelf aan de slag. Het is even wat meer werk, maar het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het ook weer niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines
  • extra vergine olijfolie
  • 8 middelgrote aardappels
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gram half om half gehakt of rundergehakt
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl oregano
  • 1 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 pimentkorrels of 1 tl pimentpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes
  • paneermeel

Bechamelsaus

  • 50 gram roomboter
  • 5 el bloem
  • 2 koppen volle melk
  • 1 kop geraspte kaas
  • 1 eieren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snij 2 aubergines in 1 cm dikke plakken. Leg de plakken op 2 bakplaten, bekleed met bakpapier. Bestrooi de aubergineplakken met zout en smeer ze in met olijfolie. Dat gaat het makkelijkst als je een bakkwastje gebruikt. Zet de bakplaten met aubergine 20 minuten in de oven op hetelucht stand.
    Verwissel na 10 minuten de bakplaten van plaats, omdat de bovenste plaat altijd harder gaat dan de onderste.
    Als de aubergines klaar zijn verlaag je de oventemperatuur naar 175 graden.
  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Was 8 aardappels onder de stromend water. Snij de aardappels in 1 cm dikke plakken. Zet een pan op het vuur, gooi de aardappels erin en het gekookte water. Breng de aardappelschijven aan de kook en laat ze 7 minuten koken.
    Giet de aardappels af en laat. ze even uitstomen.

Bechamelsaus

  • Snipper 1 grote ui en 3 teentjes knoflook. Verhit in een hapjespan een scheutje olie en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg 500 ram gehakt toe en bak rul uit. Voeg 1 tl pittig paprikapoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneel, 1 tl oregano, 1 tl zout en 2 laurierblaadjes toe. Maak 3 pimentkorrels fijn in de vijzel en voeg toe. Je kunt ook 1 tl pimentpoeder gebruiken. Roer er een blik tomatenblokjes door. Giet een scheutje water in het blik en voeg dat ook toe. Breng dit aan de kook en laat het daarna 10 minuten zachtjes pruttellen.
  • Smelt 50 gram roomboter in een pannetje. Roer er 5 eetlepels bloem door. Voeg 2 koppen volle melk toe. Roer door en breng aan de kook. Blijf roeren en als het goed is ontstaat er vanzelf een dikke lobbige saus. Haal de pan van de hittebron en breng op smaak met zout en peper. Roer er 1 kop geraspte kaas door. Breek 2 eieren en roer deze door de saus.

De moussaka samenstellen

  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met plakjes aardappel. Schep de helft van de gehaktsaus op de aardappels. Leg vervolgens de helft van de aubergineplakken erop. Daarna verdeel je de andere helft van de gehaktsaus erover. Bedek met een laagje aardappel. Daarna de rest van de aubergineplakken. Bedek de ovenschotel met de bechamelsaus. Strooi er een laagje paneermeel over.
  • Bak de moussaka 45 minuten in de oven op 175 graden.
  • Laat na de bereidingstijd de moussaka een beetje afkoelen, alvorens hem aan te snijden

Video

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Authentieke Griekse Moussaka maken