Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Oud Hollandse gehaktballen en 3 verrassende variaties

 

Oud Hollandse gehaktballen en 3 variaties. Scotch egg, gehaktbal babybel en gehaktbal Indonesia.
Oud-Hollandse-gehaktballen zoals vroeger thuis of bij oma

Oud Hollandse gehaktballen

Weet je nog hoe lekker smeuig die gehaktballen vroeger thuis of bij je oma smaakten? Verlang je daar ook wel eens naar terug? Het is niet zo moeilijk, want vroeger deed men ook niet zo moeilijk. Volg dit recept en je tovert snel zo'n oud Hollandse gehaktbal op tafel. Ik laat je zien hoe je het basis gehaktmengsel maakt met een zelf samengestelde kruidenmix. En als bonus een recept voor 3 verrassende variaties met het gehaktmengsel: Scotch egg, een gehaktbal met kaasvulling en een Indonesische gehaktbal.
Keuken Nederlands
Porties 8 gehaktballen

Ingrediënten
  

Oud Hollandse gehaktballen

  • 1 kilo half om half gehakt
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl witte peper
  • 2 tl zout
  • Vloeibare boter

Scotch eggs

  • 8 eieren

Kaas gehaktbal

  • 1 pakje babybel of mini mozzarella

Indonesische gehaktbal

  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 1 kaffir limoenblad
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 limoen
  • Geraspte kokos

Instructies
 

Oud Hollandse gehaktballen

  • Voeg aan 1 kilo half om half gehakt, 1 kopje paneermeel, 1 ei, 1/2 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemberpoeder, 1 tl witte peper en 2 tl zout. Meng alles met natte handen door elkaar en vorm er daarna ballen van.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Scotch eggs

  • Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.
    Kook de eieren voor 5 minuten. Spoel ze af met koud water en pel ze.
    Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een gepeld ei op en vouw het gehakt om het ei heen. Als je de gehaktbal niet helemaal goed dicht krijgt of er ontstaan gaatjes, maak dan je handen nog een keer nat onder de kraan. Je kunt de ballen dan makkelijker glad wrijven.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Kaas gehaktbal

  • Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.
    Pak de babybel kaasjes uit (of laat een pakje mini mozzarella uitlekken)
    Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een babybel kaasje op (of een mini mozzarella bolletje) en vouw het gehakt om het kaasje heen. Draai er een mooie ronde bal van.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Indonesische gehaktbal

  • Snipper 1 sjalot. Snij een rode peper fijn ( haal de zaadjes en zaadlijsten eruit om het minder pittig te maken). Snij de nerf uit een kaffir limoenblad en snij het blaadje heel fijn. Voeg alles toe aan het gehakt, samen met het sap van een halve limoen, 1 eetlepel rietsuiker en een scheut ketjap manis.
    Meng alles goed door elkaar, vorm er ballen van en rol de ballen door geraspte kokos. De kokos blijft er in een laagje omheen kleven.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Video

Trefwoord Gehaktbal

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kuku Sabsi. Persische kruidenfrittata.

Iran, het vroegere Perzië, staat bekend om zijn heerlijke gerechten met uitgesproken smaken. Deze kuku sabzi bijvoorbeeld, een Perzische kruidenfrittata die je echt een keer gegeten moet hebben.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Captains Dinner

Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd van de VOC. De kapitein kreeg goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein.

Opgebakken Spätzle met spek, ui en kaas

De fijnste accommodaties in Tirol boek je hier:  Opgebakken Spätzle met spek, ui en kaas   Überbackene Spätzle mit Speck und Käse Een lekkere en simpele wintersportlunch van overgebleven Spätzle. Opgebakken met spek, ui en kaas maak je hier lekkere snelle...

Kip Kiev

Kip Kiev is krokant gebakken kip, gevuld met zelfgemaakte kruidenboter en knapperige bacon. Klinkt niet ingewikkeld, en dat is het ook niet, maar het smaakt zó lekker. De kip wordt extra mals en sappig door de kruidenboter die erin opgesloten zit.

Klassieke slagroomtaart

Een klassieke slagroomtaart is met recht een klassieker. Luchtig biscuit met om en om een lekkere laag slagroom. Nougatine eromheen en vers fruit erop. Een feest om te zien en een feest om te trakteren.

Hachee

Oma’s hachee, weet je nog hoe lekker dat was vroeger? Met een hoop uien en rundvlees wat zo gaar is dat het uit elkaar valt. Maar hoe krijg je die smaak van vroeger op je bord?

Oud Hollandse gehaktballen + 3 variaties met kaas, ei en indisch