De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Oud Hollandse gehaktballen en 3 verrassende variaties

 

Oud Hollandse gehaktballen en 3 variaties. Scotch egg, gehaktbal babybel en gehaktbal Indonesia.
Oud-Hollandse-gehaktballen zoals vroeger thuis of bij oma

Oud Hollandse gehaktballen

Weet je nog hoe lekker smeuig die gehaktballen vroeger thuis of bij je oma smaakten? Verlang je daar ook wel eens naar terug? Het is niet zo moeilijk, want vroeger deed men ook niet zo moeilijk. Volg dit recept en je tovert snel zo'n oud Hollandse gehaktbal op tafel. Ik laat je zien hoe je het basis gehaktmengsel maakt met een zelf samengestelde kruidenmix. En als bonus een recept voor 3 verrassende variaties met het gehaktmengsel: Scotch egg, een gehaktbal met kaasvulling en een Indonesische gehaktbal.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands
Porties 8 gehaktballen

Ingrediënten
  

Oud Hollandse gehaktballen

  • 1 kilo half om half gehakt
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl witte peper
  • 2 tl zout
  • Vloeibare boter

Scotch eggs

  • 8 eieren

Kaas gehaktbal

  • 1 pakje babybel of mini mozzarella

Indonesische gehaktbal

  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 1 kaffir limoenblad
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 limoen
  • Geraspte kokos

Instructies
 

Oud Hollandse gehaktballen

  • Voeg aan 1 kilo half om half gehakt, 1 kopje paneermeel, 1 ei, 1/2 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemberpoeder, 1 tl witte peper en 2 tl zout. Meng alles met natte handen door elkaar en vorm er daarna ballen van.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Scotch eggs

  • Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.
    Kook de eieren voor 5 minuten. Spoel ze af met koud water en pel ze.
    Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een gepeld ei op en vouw het gehakt om het ei heen. Als je de gehaktbal niet helemaal goed dicht krijgt of er ontstaan gaatjes, maak dan je handen nog een keer nat onder de kraan. Je kunt de ballen dan makkelijker glad wrijven.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Kaas gehaktbal

  • Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.
    Pak de babybel kaasjes uit (of laat een pakje mini mozzarella uitlekken)
    Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een babybel kaasje op (of een mini mozzarella bolletje) en vouw het gehakt om het kaasje heen. Draai er een mooie ronde bal van.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Indonesische gehaktbal

  • Snipper 1 sjalot. Snij een rode peper fijn ( haal de zaadjes en zaadlijsten eruit om het minder pittig te maken). Snij de nerf uit een kaffir limoenblad en snij het blaadje heel fijn. Voeg alles toe aan het gehakt, samen met het sap van een halve limoen, 1 eetlepel rietsuiker en een scheut ketjap manis.
    Meng alles goed door elkaar, vorm er ballen van en rol de ballen door geraspte kokos. De kokos blijft er in een laagje omheen kleven.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Video

Trefwoord Gehaktbal

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oud Hollandse gehaktballen + 3 variaties met kaas, ei en indisch