Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Oud Hollandse gehaktballen en 3 verrassende variaties

 

Oud Hollandse gehaktballen en 3 variaties. Scotch egg, gehaktbal babybel en gehaktbal Indonesia.
Oud-Hollandse-gehaktballen zoals vroeger thuis of bij oma

Oud Hollandse gehaktballen

Weet je nog hoe lekker smeuig die gehaktballen vroeger thuis of bij je oma smaakten? Verlang je daar ook wel eens naar terug? Het is niet zo moeilijk, want vroeger deed men ook niet zo moeilijk. Volg dit recept en je tovert snel zo'n oud Hollandse gehaktbal op tafel. Ik laat je zien hoe je het basis gehaktmengsel maakt met een zelf samengestelde kruidenmix. En als bonus een recept voor 3 verrassende variaties met het gehaktmengsel: Scotch egg, een gehaktbal met kaasvulling en een Indonesische gehaktbal.
Keuken Nederlands
Porties 8 gehaktballen

Ingrediënten
  

Oud Hollandse gehaktballen

  • 1 kilo half om half gehakt
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl witte peper
  • 2 tl zout
  • Vloeibare boter

Scotch eggs

  • 8 eieren

Kaas gehaktbal

  • 1 pakje babybel of mini mozzarella

Indonesische gehaktbal

  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 1 kaffir limoenblad
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 limoen
  • Geraspte kokos

Instructies
 

Oud Hollandse gehaktballen

  • Voeg aan 1 kilo half om half gehakt, 1 kopje paneermeel, 1 ei, 1/2 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemberpoeder, 1 tl witte peper en 2 tl zout. Meng alles met natte handen door elkaar en vorm er daarna ballen van.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Scotch eggs

  • Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.
    Kook de eieren voor 5 minuten. Spoel ze af met koud water en pel ze.
    Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een gepeld ei op en vouw het gehakt om het ei heen. Als je de gehaktbal niet helemaal goed dicht krijgt of er ontstaan gaatjes, maak dan je handen nog een keer nat onder de kraan. Je kunt de ballen dan makkelijker glad wrijven.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Kaas gehaktbal

  • Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.
    Pak de babybel kaasjes uit (of laat een pakje mini mozzarella uitlekken)
    Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een babybel kaasje op (of een mini mozzarella bolletje) en vouw het gehakt om het kaasje heen. Draai er een mooie ronde bal van.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Indonesische gehaktbal

  • Snipper 1 sjalot. Snij een rode peper fijn ( haal de zaadjes en zaadlijsten eruit om het minder pittig te maken). Snij de nerf uit een kaffir limoenblad en snij het blaadje heel fijn. Voeg alles toe aan het gehakt, samen met het sap van een halve limoen, 1 eetlepel rietsuiker en een scheut ketjap manis.
    Meng alles goed door elkaar, vorm er ballen van en rol de ballen door geraspte kokos. De kokos blijft er in een laagje omheen kleven.
    Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.

Video

Trefwoord Gehaktbal

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Oud Hollandse gehaktballen + 3 variaties met kaas, ei en indisch