De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Oud Hollandse gehaktballen en 3 verrassende variaties

Oud Hollandse gehaktballen
Weet je nog hoe lekker smeuig die gehaktballen vroeger thuis of bij je oma smaakten? Verlang je daar ook wel eens naar terug? Het is niet zo moeilijk, want vroeger deed men ook niet zo moeilijk. Volg dit recept en je tovert snel zo'n oud Hollandse gehaktbal op tafel. Ik laat je zien hoe je het basis gehaktmengsel maakt met een zelf samengestelde kruidenmix. En als bonus een recept voor 3 verrassende variaties met het gehaktmengsel: Scotch egg, een gehaktbal met kaasvulling en een Indonesische gehaktbal.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
Oud Hollandse gehaktballen
- 1 kilo half om half gehakt
- 1 kopje paneermeel
- 1 ei
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl witte peper
- 2 tl zout
- Vloeibare boter
Scotch eggs
- 8 eieren
Kaas gehaktbal
- 1 pakje babybel of mini mozzarella
Indonesische gehaktbal
- 1 sjalot
- 1 rode peper
- 1 kaffir limoenblad
- 1 limoen
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 limoen
- Geraspte kokos
Instructies
Oud Hollandse gehaktballen
- Voeg aan 1 kilo half om half gehakt, 1 kopje paneermeel, 1 ei, 1/2 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemberpoeder, 1 tl witte peper en 2 tl zout. Meng alles met natte handen door elkaar en vorm er daarna ballen van.Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.
Scotch eggs
- Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.Kook de eieren voor 5 minuten. Spoel ze af met koud water en pel ze.Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een gepeld ei op en vouw het gehakt om het ei heen. Als je de gehaktbal niet helemaal goed dicht krijgt of er ontstaan gaatjes, maak dan je handen nog een keer nat onder de kraan. Je kunt de ballen dan makkelijker glad wrijven.Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.
Kaas gehaktbal
- Meng het basis gehaktmengsel zoals hierboven beschreven.Pak de babybel kaasjes uit (of laat een pakje mini mozzarella uitlekken)Draai met natte handen ballen van het gehakt en druk ze daarna een beetje plat op je handpalm. Leg er een babybel kaasje op (of een mini mozzarella bolletje) en vouw het gehakt om het kaasje heen. Draai er een mooie ronde bal van.Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.
Indonesische gehaktbal
- Snipper 1 sjalot. Snij een rode peper fijn ( haal de zaadjes en zaadlijsten eruit om het minder pittig te maken). Snij de nerf uit een kaffir limoenblad en snij het blaadje heel fijn. Voeg alles toe aan het gehakt, samen met het sap van een halve limoen, 1 eetlepel rietsuiker en een scheut ketjap manis.Meng alles goed door elkaar, vorm er ballen van en rol de ballen door geraspte kokos. De kokos blijft er in een laagje omheen kleven.Verhit een scheut vloeibare boter in een braadpan en braad de gehaktballen op een hoge hittebron aan alle kanten aan. Zet daarna de hittebron lager en laat de ballen in 20 à 30 minuten gaar worden.