Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Het is een soort lasagne maar dan i.p.v. pastabladen worden er schijfjes aubergine gebruikt. Het is een lekker vegetarisch gerecht en laag in koolhydraten.

Bereiding:

Parmigiana di Melanzane

Bekleed 2 bakplaten met keukenpapier. Was de aubergines en snijd ze in dikke plakken van ongeveer een halve centimeter. Verdeel de plakken aubergine over de bakplaten en bestrooi ze met zout. Dek de aubergine af met keukenpapier en zet de bakplaten op elkaar. Leg een snijplank er bovenop en iets zwaars, zoals een gietijzeren stoofpan. Laat het 1 uur rusten zodat het vocht uit de aubergine kan trekken, het vruchtvlees steviger wordt en het tijdens het bakken minder vet opneemt.

Snipper de ui en knoflook. Snij een bosje basilicum in reepjes. Verhit een scheutje milde olijfolie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg na een paar minuten de 2 blikken tomatenblokjes toe en maak ze met een pureestamper wat fijner. Breng aan de kook, zet de pan op een kleiner pitje en laat de saus 15 min. pruttelen. Haal van het vuur, roer de reepjes basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Haal het keukenpapier van de aubergine. Verhit een scheut milde olijfolie in een grote koekenpan en bak een gedeelte van de aubergineschijfjes aan beide kanten goudbruin. Haal de schijfjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot alle schijfjes gebakken zijn.

Verwarm de oven voor op 200 gr. Verdeel een laag van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Leg een deel van de gebakken aubergine dakpansgewijs op de tomatensaus. Rasp er flink wat parmezaanse kaas overheen en scheur stukjes van de mozzarella en verdeel die eroverheen. Herhaal dit en eindig met geraspte parmezaanse kaas.

Zet de ovenschaal 40 min. in de oven. Verkruimel intussen het oude brood boven de keukenmachine en vermaal het tot grove broodkruimels. Meng de broodkruimels met een handje geraspte parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie. (i.p.v. oud brood kun je ook panko of paneermeel gebruiken). Haal 10 min. voor het einde van de bereidingstijd de ovenschaal uit de oven en verdeel de broodkruimels erover. Zet de schotel nog 10 min. in de oven en laat het gratineerlaagje lekker bruin en knapperig worden.

Haal na de bereidingstijd de schaal uit de oven en laat deze 10 min. rusten. Dan kan de saus iets afkoelen en indikken.

Komkommersalade

Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe deze in een schaal. Meng er een handje rucola doorheen. Knijp in een ander kommetje het sap van 1 citroen en meng er een scheutje extra verdien olijfolie en honing doorheen. Breng op smaak met zout en peper en roer de dressing door de komkommer en rucola.

Serveren

Snijd een stuk van de Parmigiana di Melanzane uit de ovenschotel en leg op een bord. Garneer met verse blaadjes basilicum. Leg er wat van de salade bij en serveer met wat stukjes turks brood of ciabatta.

Mangia gustoso



Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Het is een soort lasagne maar dan i.p.v. pastabladen worden er schijfjes aubergine gebruikt. Het is een lekker vegetarisch gerecht en laag in koolhydraten.

Bereiding:

Parmigiana di Melanzane

Bekleed 2 bakplaten met keukenpapier. Was de aubergines en snijd ze in dikke plakken van ongeveer een halve centimeter. Verdeel de plakken aubergine over de bakplaten en bestrooi ze met zout. Dek de aubergine af met keukenpapier en zet de bakplaten op elkaar. Leg een snijplank er bovenop en iets zwaars, zoals een gietijzeren stoofpan. Laat het 1 uur rusten zodat het vocht uit de aubergine kan trekken, het vruchtvlees steviger wordt en het tijdens het bakken minder vet opneemt.

Snipper de ui en knoflook. Snij een bosje basilicum in reepjes. Verhit een scheutje milde olijfolie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg na een paar minuten de 2 blikken tomatenblokjes toe en maak ze met een pureestamper wat fijner. Breng aan de kook, zet de pan op een kleiner pitje en laat de saus 15 min. pruttelen. Haal van het vuur, roer de reepjes basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Haal het keukenpapier van de aubergine. Verhit een scheut milde olijfolie in een grote koekenpan en bak een gedeelte van de aubergineschijfjes aan beide kanten goudbruin. Haal de schijfjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot alle schijfjes gebakken zijn.

Verwarm de oven voor op 200 gr. Verdeel een laag van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Leg een deel van de gebakken aubergine dakpansgewijs op de tomatensaus. Rasp er flink wat parmezaanse kaas overheen en scheur stukjes van de mozzarella en verdeel die eroverheen. Herhaal dit en eindig met geraspte parmezaanse kaas.

Zet de ovenschaal 40 min. in de oven. Verkruimel intussen het oude brood boven de keukenmachine en vermaal het tot grove broodkruimels. Meng de broodkruimels met een handje geraspte parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie. (i.p.v. oud brood kun je ook panko of paneermeel gebruiken). Haal 10 min. voor het einde van de bereidingstijd de ovenschaal uit de oven en verdeel de broodkruimels erover. Zet de schotel nog 10 min. in de oven en laat het gratineerlaagje lekker bruin en knapperig worden.

Haal na de bereidingstijd de schaal uit de oven en laat deze 10 min. rusten. Dan kan de saus iets afkoelen en indikken.

Komkommersalade

Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe deze in een schaal. Meng er een handje rucola doorheen. Knijp in een ander kommetje het sap van 1 citroen en meng er een scheutje extra verdien olijfolie en honing doorheen. Breng op smaak met zout en peper en roer de dressing door de komkommer en rucola.

Serveren

Snijd een stuk van de Parmigiana di Melanzane uit de ovenschotel en leg op een bord. Garneer met verse blaadjes basilicum. Leg er wat van de salade bij en serveer met wat stukjes turks brood of ciabatta.

Mangia gustoso