Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties in het tropische Goa vind je hier

 

Booking.com

Pastinaak Linzen Curry

 

Pastinaak-Linzen-Curry Jamie Oliver
Pastinaak-Linzen-Curry Jamie Oliver

Pastinaak Linzen Curry

Ik ben op zoek naar vegetarische recepten die zó lekker zijn dat je als vleesliefhebber het vlees echt niet mist. En dat is met deze Pastinaak Linzen Curry weer erg goed gelukt. Een heerlijk kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Oven
  • Vergiet

Ingrediënten
  

  • 3 groentebouillontabletten
  • 3 pastinaken
  • Zout
  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 1 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chiivlokken
  • 1 el Hindoestaanse masala
  • 1 kop rode splitlinzen
  • 1 kop vermicelli
  • 1 bosje platte peterselie
  • Griekse yoghurt
  • Crispy chiliolie

Instructies
 

Pastinaak Linzen Curry

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak 1,5 liter groentebouillon van tabletten.
  • Schil 2 pastinaken en schaaf met een kaasschaaf dunne langwerpige plakken van de pastinaken. Blancheer de plakjes 30 seconden in de groentebouillon. Haal de plakken eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bekleed 2 ovenbakplaten met bakpapier en verdeel daar de pastinaakplakken op. Bestrooi de plakken met zout. Zet de bakplaten 30 minuten in de oven.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een wok. Snipper een ui en fruit deze een paar minuten in de olijfolie. Schil de derde pastinaak en snij 'm in centimeter grote blokjes. Voeg de blokjes pastinaak toe aan de ui. Rasp een stukje gember van ± 1 cm en 2 teentjes knoflook. Bak de gember en knoflook mee. Voeg 1 tl komijnzaad, 1 tl chiivlokken en 1 el Hindoestaanse masala toe. Doe er een kop rode splitlinzen bij en 1 kop vermicelli.
    Giet de 1,5 liter groentebouillon (van het blacheren) erbij en roer alles door elkaar. Breng het aan de kook en zodra het kookt zet de hittebron lager en laat je de curry 20 minuten pruttelen.
  • Na 20 minuten hak je een bosje platte peterselie en roer er doorheen

Serveren

  • Schep de curry in een diep bord of kom. Schep er een lepel Griekse yoghurt op. Druip er wat Crispy chiliolie over. Steek de geroosterde pastinaak erin (zie foto). Garneer met blaadjes peterselie.

Video

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Pastinaak linzen curry uit India