Pulled Pork uit de Slow Cooker
Pulled Pork uit de Slowcooker
Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar. Voor pulled pork wordt procureur gebruikt. Procureur is een mooi stukje gemarmerd vlees uit de nek van een varken. Dit stuk vlees is namelijk bij uitstek geschikt om langzaam te braden op lage temperatuur. In Nederland is procureur vaak niet te vinden bij de supermarkt. Ga daarom voor een stuk procureur aan een stuk naar een groothandel als de Makro of Sligro.In dit recept maak ik eerst een zogenoemde 'dry rub'. Een kruiden, zout en specerijenmengsel waarmee het stuk procureur wordt ingemasseerd. Daarna wordt het vlees op hoge temperatuur aangebakken, waarna er bouillon bij wordt gegoten en het vlees op lage temperatuur gaar kan sudderen.Na de bereidingstiijd kun je het vlees makkelijk met twee vorken uit elkaar trekken. Dat is wat de term “pulled” betekent. Het vlees is een beetje vergelijkbaar qua structuur met draadjesvlees maar minder droog.Je kunt pulled pork daarna voor diverse recepten gebruiken. Meestal wordt het op een broodje geserveerd met coleslaw. Een recept vind je op deze pagina.Pulled pork loaded fries is ook erg lekker. Daarbij worden knapperige frietjes bedekt met pulled pork en barbecuesaus en getopt met rode en bosuitjes.Of wat dacht dacht je van een Mexicaanse tortilla lasagne met pulled pork? Een recept hiervan vind je op travelandfoodblog.nl
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- 1 slowcooker bijvoorbeeld van Instant Pot
Ingrediënten
Dry Rub
- 1 el oregano
- 1 el uienpoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el mosterdpoeder
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 el chilivlokken
- 1 tl maizena
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 el zoet paprikapoeder
- 2 el zout
Pulled Pork
- 1,5 kilo procureur aan een stuk
- 1 scheutje plantaardige olie
- 2 uien
- 300 ml runderbouillon van tablet
- 2 el appelazijn
- 2 el worcestershire sauce
Een broodje pulled pork met coleslaw
- hamburgerbroodjes
- 6 el mayonaise
- 4 el appelazijn
- 2 el mosterd
- 1 tl mosterdpoeder
- 2 el honing
- 300 gram geraspte rode kool
- 300 gram geraspte witte kool
- 1 rode ui
- 1 wortel
- verse peterselie
- barbecuesaus
Pulled pork loaded fries
- 1 zak diepvriespatat of maak patat volgens dit recept
- barbecuesaus
- 1 kleine rode ui
- 1 bosui
- 1 jalapeño peper of uit een potje
Instructies
Dry Rub
- Maak een dry rub door 1 el oregano, 1 el uienpoeder, 1 el knoflookpoeder, 1 el mosterdpoeder, 1 el gerookt paprikapoeder, 1 el chilivlokken, 1 tl maizena, 2 el bruine basterdsuiker, 2 el zoet paprikapoeder en 2 el zout te mengen.
- Snij een stuk procureur van ± 1,5 kilo in 4 stukken en masseer de stukken vlees in met de dry rub.
Pulled Pork
- Maak 300 ml runderbouillon van tablet.
- Zet de sauté functie aan van de multicooker en verhit er een scheutje plantaardige olie in. Als je apparaat geen sauté functie heeft verhit je een koekenpan met een scheutje olie.
- Braad de stukken vlees aan alle kanten aan in de hete olie. Haal de stukken vlees uit de pan en bewaar ze op een bord.
- Schraap met een houten spatel eventuele aanbaksels los van de bodem van de pan. Snij 2 uien in halve ringen en bak de uien in het overbleven vet van het aangebraden vlees. Giet een klein scheutje bouillon erbij om de uien niet te laten aanbranden. Schenk na een paar minuten alle bouillon in de pan.
- Voeg 2 el appelazijn en 2 el worcestershire sauce toe. Roer erdoor en leg de stukken vlees in de bouillon. Doe de deksel op de slowcooker en stel de tijd in op 8 uur. Laat het vlees nu in de slowcooker in 8 uur rustig gaar worden.
- Haal na 8 uur het vlees uit pan, voorzichtig want het zal nu zo gaar zijn dat makkelijk uit elkaar valt. Je kunt nu het vlees met 2 vorken makkelijk uit elkaar trekken tot een soort draadjesvlees. Serveer het vlees met barbecuesaus.
Een broodje pulled pork met coleslaw
- Meng voor de dressing de 6 el mayonaise met 4 el appelciderazijn, 2 el mosterd, 1 tl mosterdpoeder, 2 el honing en peper en zout naar smaak.
- Rasp (met bijvoorbeeld een mandoline) 300 gram rode en 300 gram witte kool, snipper de rode ui, snijd de wortel julienne of rasp deze en hak een bosje peterselie fijn. Meng in een saladekom de rode kool, witte kool, rode ui, wortel en peterselie goed door elkaar en meng dan de dressing erdoor.
- Verhit een koekenpan en smeer deze met een bakkwast in met een beetje olie. Snij de hamburgerbroodjes doormidden en rooster de binnenkant van de broodjes in de hete koekenpan.
- Smeer de binnenkant van de broodjes in met een beetje barbecuesaus. Leg er een pulled pork op en een flinke lepel coleslaw.
Pulled pork loaded fries
- Frituur een hoeveelheid patat frites volgens dit recept op deze site of frituur een zak diepvriespatat.
- Snipper 1 kleine rode ui en snij 1 bosui ien 1 jalapeño peper in ringetjes.
- Leg de gebakken patat frites op een schaal, bedek de patat met een ruime hoeveelheid pulled pork, schenk er barbecuesaus over en top met de gesneden uien en jalapeño peper.