De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus
Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus
Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 500 gram sperziebonen
- 250 gram spekreepjes
- 2 uien
- zwarte peper uit de molen
- 2 volle eetlepels mosterd
- 300 ml halfvolle melk
- krokant gebakken uitjes
Instructies
- Kook water in de waterkoker.
- Was 500 gram sperziebonen onder de kraan. Haal de steeltjes van de bonen door een bosje op de snijplank te leggen, er even met je mes tegenaan te tikken en dan met 1 snede van je mes alle steeltjes eraf te snijden. Ga zo door tot alle bonen afgehaald zijn.
- Verhit een pan op het vuur, doe de bonen erin, bestrooi met zout en giet het gekookte water erbij. Breng aan de kook (wat snel gaat met het gekookte water wat toegevoegd is) en laat de bonen met de deksel op de pan ± 15 minuten koken. Voor zachtere bonen laat je ze wat langer koken.
- Verhit een hapjes- of stoofpan zonder olie of boter. Bak 250 gram spekreepjes in de pan. Snipper 2 uien en zodra de spekjes vet beginnen los te laten, voeg je de gesnipperde uien toe. Bak mee met de spekjes.
- Intussen zullen de sperziebonen lang genoeg gekookt hebben. Giet ze af en doe over in een mooie presenteerschaal.
- Bestrooi de spekjes en ui met versgemalen zwarte peper. Voeg 2 volle eetlepels mosterd toe en roer erdoor. Roer er ± 300 ml halfvolle melk door. Breng aan de kook en kijk of de saus voldoende gaat binden. Door de mosterd zal de saus vanzelf gaan binden. Als de saus te dik wordt voeg je nog een beetje melk toe. Als de saus te dun blijft, kun je 'm een beetje laten inkoken of nog wat mosterd toe voegen.
- Giet de saus over de sperziebonen en strooi er als garnering nog een beetje Indonesisch gebakken uitjes over. Lekker met gekookte aardappels of een aardappelcurry, waarvan het recept op deze site te vinden is: https://travelandfoodblog.nl/indiasespitskool/