Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Hollandse Ouderwetse-Sperciebonen-spekjes-ui-mosterdsaus
Ouderwetse Sperziebonen-spekjes-ui-mosterdsaus oals bij je moeder vroeger

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram sperziebonen
  • 250 gram spekreepjes
  • 2 uien
  • zwarte peper uit de molen
  • 2 volle eetlepels mosterd
  • 300 ml halfvolle melk
  • krokant gebakken uitjes

Instructies
 

  • Kook water in de waterkoker.
  • Was 500 gram sperziebonen onder de kraan. Haal de steeltjes van de bonen door een bosje op de snijplank te leggen, er even met je mes tegenaan te tikken en dan met 1 snede van je mes alle steeltjes eraf te snijden. Ga zo door tot alle bonen afgehaald zijn.
  • Verhit een pan op het vuur, doe de bonen erin, bestrooi met zout en giet het gekookte water erbij. Breng aan de kook (wat snel gaat met het gekookte water wat toegevoegd is) en laat de bonen met de deksel op de pan ± 15 minuten koken. Voor zachtere bonen laat je ze wat langer koken.
  • Verhit een hapjes- of stoofpan zonder olie of boter. Bak 250 gram spekreepjes in de pan. Snipper 2 uien en zodra de spekjes vet beginnen los te laten, voeg je de gesnipperde uien toe. Bak mee met de spekjes.
  • Intussen zullen de sperziebonen lang genoeg gekookt hebben. Giet ze af en doe over in een mooie presenteerschaal.
  • Bestrooi de spekjes en ui met versgemalen zwarte peper. Voeg 2 volle eetlepels mosterd toe en roer erdoor. Roer er ± 300 ml halfvolle melk door. Breng aan de kook en kijk of de saus voldoende gaat binden. Door de mosterd zal de saus vanzelf gaan binden. Als de saus te dik wordt voeg je nog een beetje melk toe. Als de saus te dun blijft, kun je 'm een beetje laten inkoken of nog wat mosterd toe voegen.
  • Giet de saus over de sperziebonen en strooi er als garnering nog een beetje Indonesisch gebakken uitjes over. Lekker met gekookte aardappels of een aardappelcurry, waarvan het recept op deze site te vinden is: https://travelandfoodblog.nl/indiasespitskool/

Video

Notities

Recept Aardappel Kikkererwtencurry met Spitskool

Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masalahttps://travelandfoodblog.nl/indiasespitskool/
Trefwoord Bonen, Makkelijk, Moestuin, Snel klaar, Zomer
KokenKoken

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Echt een stamppot met een twist. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier  Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum Surinaamse oliebollen met bakbanaan Ongetwijfeld ken je de Nederlandse oliebol met rozijnen die je bij elke oliebollenkraam kan halen. Ik wil je dit keer...

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Sperziebonen spekjes ui mosterdsaus