Selecteer een pagina

De beste deals voor het Caribisch gebied vind je hier

 

Booking.com

Indiase curry van spitskool en gehakt

 

Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala
Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala

Indiase curry van spitskool en gehakt met aardappel kikkererwten curry

Dit is echt zo'n gerecht wat ik zeker al 25 jaar maak. Een favoriet uit mijn keuken wat telkens weer terugkomt. De spitskool wordt in hele fijne reepjes gesneden en gestoofd met rundergehakt en Hindoestaanse Masala totdat de kool lekker zacht is en heerlijk kruidig. De aardappel kikkererwten curry die met kurkuma is klaargemaakt past hier perfect bij. Geef er nog wat frisse komkommer en tomaat bij, en klaar ben je!
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Spitskool/gehakt curry

  • 1 spitskool of witte kool
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1/2 eetlepel chilivlokken
  • 1 runderbouillontablet

Aardappel/kikkererwten curry

  • 1 kilo aardappels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 eetlepel maizena

Garnering

  • Tomaat
  • Komkommer
  • Groene peper

Instructies
 

Spitskool/gehakt curry

  • Verwijder van 1 spitskool de buitenste lelijke bladeren. Snij de kool in de lengte in vieren en snij de binnenste witte stronk eruit. Snij de kwarten nog een keer in achten en maak in de keukenmachine of met een mandoline dunne reepjes van de spitskool. (Of snij heel dunne reepjes met een keukenmes).
  • Snipper 1 grote ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en voeg 500 gr rundergehakt toe. Bak het gehakt tot het bruin ziet. Bak nu de gesneden ui en knoflook een paar minuten mee met het gehakt.. Voeg 1 volle el kerrie, 1 el kurkuma, 1/2 el chilivlokken toe en verkruimel 1 runderbouillontablet. Bak even mee tot de geuren vrijkomen van de specerijen. Doe de reepjes spitskool in de pan en roer alles goed door elkaar. Zet de pan op een lager pitje en laat het gerecht 45 minuten stoven met de deksel op de pan.

Aardappel/kikkererwten curry

  • Kook een liter water in de waterkoker
  • Schil 1 kilo aardappels en snij deze in de lengte in stukken. Snipper een grote ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in een pan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg 1 el kurkuma, 1 tl komijnzaad en 1 verkruimeld bouillonblokje toe. Laat even bakken tot de geuren vrijkomen en giet er een klein scheutje gekookt water bij zodat het niet droogbakt. 
  • Voeg de aardappels toe en roer alles goed door elkaar zodat alle aardappels met specerijen zijn bedekt. Giet er gekookt water bij totdat de aardappels net onder staan. Kook de aardappels in ± 20 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde de bereidingstijd een klein blikje kikkererwten toe.
  • Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn (dit kun je testen door er met een vork in te prikken). Maar hou 250 ml van het kookvocht apart. Schenk het apart gehouden kookvocht in een pannetje en breng dit opnieuw aan de kook. Roer 1 el maizena met een scheutje water in een kopje en giet dit bij het aardappelwater. Roer totdat je een gebonden saus krijgt. Schenk deze saus over de aardappel- kikkererwtencurry.

Serveren

  • Schep de spitskool en aardappel curry op een bord. Garneer met schijfjes komkommer en tomaat. Strooi er ringetjes groene peper over.

Video

Trefwoord Aardappel, Curry, Gehaktbal, Kikkererwten, Masala, Spitskool
KokenKoken
KokenKoken

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Pho Bo uit Vietnam

Pho Bo is hét nationale gerecht van Vietnam. Op elke straathoek is wel een eetstalletje te vinden waar je deze smaakvolle spicy soep kunt krijgen. Logisch, want Vietnamezen eten de soep als ontbijt, lunch of avondeten.

Dal Bhat

Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dit spicy gerecht komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten.

Aziatische ‘sticky’ spareribs

Vind je het moeilijk om spareribs lekker klaar te maken? Of weet je niet hoe je er aan moet beginnen? Niet als mijn recept volgt. Deze methode is zo kinderlijk eenvoudig.

Thaise groene curry

Een klassieker uit de Thaise keuken: Thaise groene curry. Een heerlijke milde curry met kip en aubergine, die bol staat van de Thaise smaakmakers. Een echte smaakexplosie in je kommetje.

KokenKoken

Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala