De beste deals voor het Caribisch gebied vind je hier

 

Booking.com

Indiase curry van spitskool en gehakt

 

Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala
Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala

Indiase curry van spitskool en gehakt met aardappel kikkererwten curry

Dit is echt zo'n gerecht wat ik zeker al 25 jaar maak. Een favoriet uit mijn keuken wat telkens weer terugkomt. De spitskool wordt in hele fijne reepjes gesneden en gestoofd met rundergehakt en Hindoestaanse Masala totdat de kool lekker zacht is en heerlijk kruidig. De aardappel kikkererwten curry die met kurkuma is klaargemaakt past hier perfect bij. Geef er nog wat frisse komkommer en tomaat bij, en klaar ben je!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Spitskool/gehakt curry

  • 1 spitskool of witte kool
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1/2 eetlepel chilivlokken
  • 1 runderbouillontablet

Aardappel/kikkererwten curry

  • 1 kilo aardappels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 eetlepel maizena

Garnering

  • Tomaat
  • Komkommer
  • Groene peper

Instructies
 

Spitskool/gehakt curry

  • Verwijder van 1 spitskool de buitenste lelijke bladeren. Snij de kool in de lengte in vieren en snij de binnenste witte stronk eruit. Snij de kwarten nog een keer in achten en maak in de keukenmachine of met een mandoline dunne reepjes van de spitskool. (Of snij heel dunne reepjes met een keukenmes).
  • Snipper 1 grote ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en voeg 500 gr rundergehakt toe. Bak het gehakt tot het bruin ziet. Bak nu de gesneden ui en knoflook een paar minuten mee met het gehakt.. Voeg 1 volle el kerrie, 1 el kurkuma, 1/2 el chilivlokken toe en verkruimel 1 runderbouillontablet. Bak even mee tot de geuren vrijkomen van de specerijen. Doe de reepjes spitskool in de pan en roer alles goed door elkaar. Zet de pan op een lager pitje en laat het gerecht 45 minuten stoven met de deksel op de pan.

Aardappel/kikkererwten curry

  • Kook een liter water in de waterkoker
  • Schil 1 kilo aardappels en snij deze in de lengte in stukken. Snipper een grote ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in een pan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg 1 el kurkuma, 1 tl komijnzaad en 1 verkruimeld bouillonblokje toe. Laat even bakken tot de geuren vrijkomen en giet er een klein scheutje gekookt water bij zodat het niet droogbakt. 
  • Voeg de aardappels toe en roer alles goed door elkaar zodat alle aardappels met specerijen zijn bedekt. Giet er gekookt water bij totdat de aardappels net onder staan. Kook de aardappels in ± 20 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde de bereidingstijd een klein blikje kikkererwten toe.
  • Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn (dit kun je testen door er met een vork in te prikken). Maar hou 250 ml van het kookvocht apart. Schenk het apart gehouden kookvocht in een pannetje en breng dit opnieuw aan de kook. Roer 1 el maizena met een scheutje water in een kopje en giet dit bij het aardappelwater. Roer totdat je een gebonden saus krijgt. Schenk deze saus over de aardappel- kikkererwtencurry.

Serveren

  • Schep de spitskool en aardappel curry op een bord. Garneer met schijfjes komkommer en tomaat. Strooi er ringetjes groene peper over.

Video

Trefwoord Aardappel, Curry, Gehaktbal, Kikkererwten, Masala, Spitskool
KokenKoken
KokenKoken

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Maleisische Kari Ayam Kapitan

De beste deals voor Indonesië vind je hier  Maleisische Kari Ayam Kapitan Maleisische Kari Ayam Kapitan Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise...

Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.

Dit Ayam Blado recept met kip is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado met rundvlees. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je ’s avonds terug komt uit je werk.

Thai Fish Cakes. Thaise viskoekjes.

Thaise viskoekjes zijn een populaire snack in Thailand en zie je veel als streetfood in Bangkok. Deze Fish Cakes zijn een smaakvolle en verrassende manier om vis te eten.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

KokenKoken

Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala