De beste deals voor het Caribisch gebied vind je hier

 

Booking.com

Indiase curry van spitskool en gehakt

 

Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala
Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala

Indiase curry van spitskool en gehakt met aardappel kikkererwten curry

Dit is echt zo'n gerecht wat ik zeker al 25 jaar maak. Een favoriet uit mijn keuken wat telkens weer terugkomt. De spitskool wordt in hele fijne reepjes gesneden en gestoofd met rundergehakt en Hindoestaanse Masala totdat de kool lekker zacht is en heerlijk kruidig. De aardappel kikkererwten curry die met kurkuma is klaargemaakt past hier perfect bij. Geef er nog wat frisse komkommer en tomaat bij, en klaar ben je!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Spitskool/gehakt curry

  • 1 spitskool of witte kool
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1/2 eetlepel chilivlokken
  • 1 runderbouillontablet

Aardappel/kikkererwten curry

  • 1 kilo aardappels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 eetlepel maizena

Garnering

  • Tomaat
  • Komkommer
  • Groene peper

Instructies
 

Spitskool/gehakt curry

  • Verwijder van 1 spitskool de buitenste lelijke bladeren. Snij de kool in de lengte in vieren en snij de binnenste witte stronk eruit. Snij de kwarten nog een keer in achten en maak in de keukenmachine of met een mandoline dunne reepjes van de spitskool. (Of snij heel dunne reepjes met een keukenmes).
  • Snipper 1 grote ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en voeg 500 gr rundergehakt toe. Bak het gehakt tot het bruin ziet. Bak nu de gesneden ui en knoflook een paar minuten mee met het gehakt.. Voeg 1 volle el kerrie, 1 el kurkuma, 1/2 el chilivlokken toe en verkruimel 1 runderbouillontablet. Bak even mee tot de geuren vrijkomen van de specerijen. Doe de reepjes spitskool in de pan en roer alles goed door elkaar. Zet de pan op een lager pitje en laat het gerecht 45 minuten stoven met de deksel op de pan.

Aardappel/kikkererwten curry

  • Kook een liter water in de waterkoker
  • Schil 1 kilo aardappels en snij deze in de lengte in stukken. Snipper een grote ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in een pan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg 1 el kurkuma, 1 tl komijnzaad en 1 verkruimeld bouillonblokje toe. Laat even bakken tot de geuren vrijkomen en giet er een klein scheutje gekookt water bij zodat het niet droogbakt. 
  • Voeg de aardappels toe en roer alles goed door elkaar zodat alle aardappels met specerijen zijn bedekt. Giet er gekookt water bij totdat de aardappels net onder staan. Kook de aardappels in ± 20 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde de bereidingstijd een klein blikje kikkererwten toe.
  • Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn (dit kun je testen door er met een vork in te prikken). Maar hou 250 ml van het kookvocht apart. Schenk het apart gehouden kookvocht in een pannetje en breng dit opnieuw aan de kook. Roer 1 el maizena met een scheutje water in een kopje en giet dit bij het aardappelwater. Roer totdat je een gebonden saus krijgt. Schenk deze saus over de aardappel- kikkererwtencurry.

Serveren

  • Schep de spitskool en aardappel curry op een bord. Garneer met schijfjes komkommer en tomaat. Strooi er ringetjes groene peper over.

Video

Trefwoord Aardappel, Curry, Gehaktbal, Kikkererwten, Masala, Spitskool
KokenKoken
KokenKoken

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

KokenKoken

Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala