Selecteer een pagina

Curry van rundvlees en aubergine uit Thailand

Thais rundvlees em aubergine

Ingrediënten (4 pers.)

  • 1 rode peper
  • 1 stuk mager rundvlees van 500 gr. (b.v. van de turkse slager of gewoon uit je supermarkt)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gemberwortel
  • 2 Kaffir limoenblaadjes (optioneel)
  • 2 aubergines
  • Verse (Thaise) basilicum
  • 3 lenteui
  • 1 limoen
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 volle el Thaise groene currypasta (b.v. van Koh Thai)
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 2 el Thaise vissaus
  • 1 el bruine suiker
  • Pandan rijst

thai eggplantIn Thailand wordt deze curry gemaakt met ‘eggplant’. Deze Thaise aubergine is het kleine, ronde zusje van de gewone paarse aubergine. De grootte varieert van kwartelei tot golfbal-formaat en is meestal wit van kleur. Je komt ze wel eens tegen op de markt of in een Aziatische toko. Hetzelfde geldt voor Thaise basilicum en Kaffiir limoenblaadjes, dat kom je ook alleen tegen bij toko’s. In dit recept ga ik uit van de gewone paarse aubergine en basilicum omdat dat voor iedereen makkelijker verkrijgbaar is. Mocht je vlakbij een toko of markt wonen dan kun je het recept natuurlijk wel maken met eggplant en Thaise basilicum.

Bereiding:

Snijwerk:
Snij met een scherp mes het rundvlees in hele dunne plakjes. Schil de knoflook en gember en hak fijn. Snij de ui in grove stukjes, de rode peper in ringetjes en de lenteui in schuine stukjes (zet het groen gesneden gedeelte van de lenteui even apart). Snij de aubergine eerst in plakken van ongeveer 1 cm en daarna de plakken in kwarten. 

Verhit de olie in een grote stoofpan en braad het rundvlees in 5 min. al omscheppend aan. Voeg de ui, knoflook, gember, rode peper, het witte gedeelte van de lenteui, de kaffir limoenblaadjes en aubergine toe en bak 3 min. mee. Verkruimel het bouillonblokje en doe erbij. Snij de limoen door de helft en knijp van 1 helft het sap bij het vlees. Roer de kokosmelk, currypasta, vissaus en suiker erdoor en stoof het gerecht een uurtje op laag vuur. Schep na een uurtje de groene lenteui-ringetjes door het stoofgerecht. 

Kook intussen de Pandan rijst.

Maak met een kommetje een bolletje rijst op een bord, schep een opscheplepel van de curry erbij en bestrooi met gehakte (Thaise) basilicum.

เพลิดเพลินกับอาหารของคุณ

Deel dit: