Dag 8 – Beklimming van de Ijen vulkaan bij Banyuwangi

Gisteravond zijn we meteen na het avondeten naar bed gegaan om nog wat uurtjes slaap te pakken voordat we de Mount Ijen Blue fire tour gingen doen. Hiervoor moesten we om 12 uur vannacht ons bed uit om op weg te gaan.
 
Om middernacht kregen we in Kampoeng Joglo Ijen nog even de tijd om wat toast te eten en koffie te drinken. Daarna zijn we op weg gegaan en met een auto naar de voet van de vulkaan Ijen gereden.

 

Mount Ijen

Vanaf hier was het met een gids een heel stuk naar boven lopen. Een pittige klim, in het donker met zaklantaarns. Dat we niet de enigen waren die op het fenomeen van het blauwe vuur af kwamen werd al snel duidelijk. Honderden reizigers liepen als pelgrimgangers de vulkaan naar boven.
 
Blauw vuur brandt 's nachts in de krater van Mount Ijen

Blauw vuur brandt ’s nachts in de krater van Mount Ijen

 

Blauw vuur in de krater

Eenmaal boven gekomen konden we binnenin de krater afdalen. Een aparte ervaring want het is nog een actieve vulkaan waarbij je het stoom naar boven ziet komen en mijnwerkers die met loodzware manden gevuld met zwavelbroklen naar boven lopen. We zijn met de gids de krater afgedaald en beneden konden we dan het blauwe vuur zien. Dit is een fenomeen wat alleen hier voorkomt en kan erg spectaculair zijn. In ons geval was het wel te zien maar de vlammen waren niet zo heel erg groot omdat deze gisteren gedeeltelijk gedoofd waren omdat anders de mijnwerkers niet konden werken daar. De lucht rondom deze zwavelput is erg giftig en het kratermeer is zo zuur dat je vinger snel zou verteren wanneer je ‘m erin zou steken. Wij liepen dus ook met gasmaskers op. Iets wat het hele gebeuren wel een beetje benauwd maakte omdat je in zo’n masker toch wat moeizamer ademt.
 
Zonsopkomst op Mount Ijen

Zonsopkomst op Mount Ijen

 

Zonopkomst

Tegen zonsopgang zijn we vanuit de krater weer naar boven gelopen, uitkijkend voor de mijnwerkers die met zware manden gevuld met zwavel naar boven liepen. Bovenaan zijn we ergens gaan zitten op de kraterrand en hebben we de zon op zien komen in het prachtige landschap. Het zonlicht kleurde het zwavelmeer meteen helderblauw.
 
Helderblauw kratermeer op Mount Ijen

Helderblauw kratermeer op Mount Ijen

Mijnwerker met manden gevuld met zwavel op Mount Ijen

Mijnwerker met manden gevuld met zwavel op Mount Ijen

 
Daarna was het tijd om af te dalen naar de voet van de Ijen vulkaan. Dit ging wel een stuk vlotter dan de heenweg want we hoefden niet meer in het donker onze weg te zoeken en naar beneden lopen is lang zo zwaar niet als naar boven. Hoewel je af toe wel moet uitkijken omdat er steile stukken bij zaten. Bij de voet van de vulkaan stond de chauffeur al weer op ons te wachten die ons vervolgens naar Kampoeng Joglo Ijen terug reed.
 
We kwamen terug in Kampoeng Joglo Ijen om een uur of half 9 en konden gelijk gebruik maken van het ontbijt. De Nasi Goreng stond al weer klaar ?. De rest van de dag hebben we een lekkere luierdag gehouden. Dat moest ook wel aangezien we een hele nacht overgeslagen hadden. Dus we hebben wat geslapen, gezwommen, in de zon gelegen en rustig voor de bungalow van het uitzicht genoten.

[ngg src=”galleries” ids=”9″ display=”basic_thumbnail”]

Ben je ook op zoek naar een fantastische accommodatie op Java? Profiteer hier van hoge kortingen op je hotelovernachtingen!


Booking.com