Dag 9 – Met de trein naar Surabaya

De trein naar Surabaya

Vanmorgen om 9.15 uur stapten we op de trein in Banyuwanji voor een 6 uur durende treinreis naar Surabaya. Het reizen per trein op Java is heel comfortabel. We hadden ‘Eksekutif’ class geboekt bij Kereta Api en terwijl je in je verstelbare stoel zit zie je het groene Javaanse landschap en de rijstvelden voorbijgaan. Ondertussen kun je ontspannen een boek lezen en komt het personeel af en toe langs met eten en drinken.

Trein naar Surabaya

Met de trein naar Surabaya

Koloniaal hotel in Surabaya

In de middag kwamen aan op station Gubeng in Surabaya. Vanaf hier een taxi genomen naar Hotel Majahapit. Een oud koloniaal hotel wat meer dan 100 jaar geleden door Nederlandse kolonisten is neergezet. In vroegere tijden heette het Hotel Oranje. Leuk zijn alle oude details in dit hotel en van de kamers. Teakhouten bedden en meubels, de loom draaiende plafondventilatoren en de antieke galerijen. De grandeur van vroeger zie je hier herleven. Het hotel  is vooral bekend vanwege het ‘vlagincident’: In september 1945, een maand na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië, wapperde de Nederlandse vlag op Hotel Oranje. Een groep Indonesische nationalistische jongeren overviel het hotel, kreeg de vlag in handen en scheurde het blauwe gedeelte van de vlag af, zodat het Indonesische rood-wit overbleef.

Hotel Majahapit

Hotel Majahapit

We hebben een tijdje ontspannen bij het zwembad gelegen. Hoewel ontspannen. Net toen wij daar gingen liggen was het schijnbaar weer moskeetijd en dan is even een grote herrie van alle oproepen tot gebed. Maar desondanks was het lekker om met een drankje in de hand op een luxe ligbed aan de rand van het zwembad te liggen.

Zwembad in Hotel Majahapit

Lekker zwemmen in Hotel Majahapit

’s Avonds zijn we naar de shopping mall Tunjungan Plaza Surabaya gelopen. Een erg grote shopping mall aan de overkant van Hotel Majahapit. Zo ontzettend groot en zoveel verdiepingen, dit hebben we nog nooit ergens anders gezien, zelfs niet in Amerika. Helaas hier geen goedkope Indonesische prijzen wat we intussen gewend zijn. We hebben gegeten bij McDonalds in Surabaya. Dat is iets wat we ook altijd even willen uitproberen op een verwegbestemming. Het assortiment van dit soort fastfoodketens is net even anders dan in Nederland. Zo konden we bij McDonalds in Surabaya de pittige McAjam Goreng bestellen.

tunjungan plaza

De gigantische shoppingmall: Tunjungan Plaza

Later op de avond hebben we in de mooie binnentuin van het hotel koffie gedronken en hebben een lekker bad genomen op de kamer in het ligbad met de vergulde kranen. ?

[ngg src=”galleries” ids=”10″ display=”basic_thumbnail”]

De route van deze dag

Wil je ook een koloniale overnachting in Surabaya? Profiteer hier van hoge kortingen op je hotelovernachtingen!


Booking.com