Cap Jay Ayam (Chinese kip met groenten)
Ingrediënten (4 pers.)
- 400 witte rijst
- 2 kipfilets in stukjes gesneden
- 1 broccolistruik (of een doosje diepvries broccoliroosjes)
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 rode peper
- 200 ml water
- 1/2 kop oestersaus
- 1 el. soyasaus
- 1tl. wiitte peper
- 1 flinke el. rietsuiker
- 1 el. bouillonpoeder
Dit smaakvolle kipgerecht aten we bij een klein streetfood restaurantje in Yokyakarta. In de open keuken aan de straatkant werden in grote woks de lekkerste gerechten gemaakt. Waaronder deze snel klaar te maken Cap Jay Ayam.
Bereiding:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snij de broccoli in roosjes, de paprika in reepjes, de ui in grove stukken, de rode peper in ringetjes (zaadjes eventueel verwijderd) en de knoflook fijngehakt ]. Breng een pan water aan de kook en blancheer de broccoliroosjes 5 min. Haal de broccoli er met een schuimspaan uit en leg ze apart op een bord of kommetje.
Kook in hetzelfde water waar de broccoli in is gekookt de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit in een wok een flinke scheut zonnebloemolie en bak de gesneden kipfilet rondom bruin. Voeg de gesneden paprika, rode peper, ui en knoflook toe en bak 5 minuten mee.
Voeg het water, soyasaus, oestersaus, suiker, witte peper en bouillonpoeder toe en roer tot alles gemengd is. Roer 1 el. maizena met een klein scheutje water en voeg toe aan de saus. Roer tot de saus wat dikker wordt.
Dien het gerecht op met de witte rijst.