Dag 16 – Naar het Paleis van de sultan en Taman Sari in Yokyakarta

Vandaag was het een beetje een bewogen dagje. We hadden gisteravond al het nieuws vernomen over een nieuwe aardbeving op Lombok maar wisten nog niets van de omvang hiervan. Vanmorgen begrepen we toch wel uit berichten in Indonesië en contact in Nederland dat het wat heftiger was dan we dachten. We hebben veel gewikt en gewogen maar toen we begrepen dat de Gili islands bij Lombok onbegaanbaar zijn hebben we het besluit genomen de vlucht van vandaag naar Lombok te cancellen. We krijgen slechts een klein gedeelte van het betaalde bedrag terug maar dat is niet anders. Ik ben er wel van overtuigd dat het een verstandig besluit was aangezien op dit moment mensen door het leger geëvacueerd worden en het zou dan een beetje vreemd zijn als wij er juist naar toe gaan. In het Prime Plaza Hotel in Yogyakarta konden we nog wel een nachtje blijven zodat we de rest van de dag konden kijken hoe we de reis verder voort zouden gaan zetten.

Ingang van de Kraton Yogyakarta, het koninklijk paleis van de Sultan

Ingang van de Kraton Yogyakarta, het koninklijk paleis van de Sultan

In de ochtend hebben we eerst een taxi genomen naar het centrum van Yogyakarta om het Kraton en Taman Sari te bekijken. Hugo voelde zich in eerste instantie niet helemaal lekker vandaag, maar wilde toch graag even gaan kijken en met een paracetamol ging het wel weer.    

Kraton, paleis van de sultan

Het Kraton is het paleis van de sultan dat werd gebouwd in 1757. Vandaag de dag is het kraton nog steeds residentie van de sultan. Het Kraton Yogyakarta is zeer indrukwekkend, zeker wanneer je bedenkt dat het complex al meer dan 200 jaar oud is. Een groot deel is ingericht als museum en toegankelijk voor publiek. De oude Javaanse cultuur en architectuur van dit grootse complex is overal zichtbaar. Je vindt hier bijzonder ontworpen hallen, vloeren en goud geverfde plafonds. Het paleis van de sultan was erg interessant om te zien. Je leert er veel over over hoe het er vroeger aan toe ging in dit gedeelte van Java en hoe Nederlanders hun invloed hebben achtergelaten. We spraken binnen dat paleis nog een oude javaanse medewerker die heel goed Nederlands sprak.

Gamelan spelers bij de Kraton Yokyakarta

Gamelan spelers bij de Kraton Yokyakarta

Taman Sari, het waterpaleis

Aansluitend hebben we het Taman Sari (het waterpaleis) bekeken. Dit complex deed ooit dienst als een prachtig park van paleizen, zwembaden en waterwegen voor de sultan en zijn familie. Er wordt gezegd dat de sultan de Portugese architect van deze uitgebreide retraite liet executeren, om zijn verborgen plezierruimtes geheim te houden. Het is gebouwd tussen 1758 en 1765, maar werd beschadigd door de Java-oorlog en een aardbeving in 1865. Hoewel veel van wat je vandaag ziet in puin ligt, zijn de zwembaden vernieuwd. Daarnaast zijn de tunnels en de ondergrondse moskee heel bijzonder.

Taman Sari, het waterpaleis in Yokyakarta

Taman Sari, het waterpaleis in Yokyakarta

Wij werden hier rondgeleid door 2 Javaanse studentes die hun Engels wilden oefenen. Zij wisten veel te vertellen en hierdoor was het een stuk interressanter dan wanneer je er op jezelf zou rondwandelen. Hierna zijn we maar weer terug gegaan naar het hotel want Hugo voelde zich echt niet zo lekker. In eerste instantie met een paard en wagen vanaf Taman Sari naar Malioboro street. Dit omdat er geen gewone taxi te vinden was. En vanaf Malioboro met een taxi naar het hotel. Hugo is gelijk z’n bed in gedoken en wij hebben de rest van de middag besteed bij het zwembad van het hotel, waar we nieuwe reisplannen hebben gemaakt.

Vlucht naar Bali

We kregen in eerste instantie een tip om naar Karimunjawa te gaan. Een mooi tropisch eiland ten noorden van Java. Maar dat vonden we toch teveel uit de route liggen. Uiteindelijk hebben we een vlucht voor morgen naar Denpansar op Bali geboekt en gaan dan naar Nusa Lembongan. Een tropisch eiland ten zuiden van Bali.  Vanavond hebben we weer even gegeten bij Manalagi naast het hotel. Daar is het elke keer weer een verrassing wat je besteld. Want uit de menukaart is bijna niets op te maken en het personeel spreekt geen woord Engels. Het was in ieder geval weer ontzettend lekker. Nu is het avond en neem ik nog een verkoelende Bintang op het terras voor de hotelkamer. ?

[ngg src=”galleries” ids=”14″ display=”basic_thumbnail”]

Ben je ook op zoek naar een bijzondere accommodatie?
Profiteer hier van hoge kortingen op je hotelovernachtingen!



Booking.com