Dag 15 – ’s Morgens héél vroeg naar de Borobudur

Voor vandaag hadden we de Borobudur Sunrise Tour op het programma staan. Om met zonsopkomst boven op de Borobudur te zijn werden we om 4 uur ‘s nachts opgehaald door de chauffeur. We kregen om die tijd ook een ontbijtpakketje mee van hotel en we konden op weg. Na ongeveer een uurtje rijden kwamen we aan bij de Borobudur. Het was om die tijd nog helemaal donker dus we kregen zaklampen mee tijdens wandelen naar en beklimmen van de tempel. We waren overigens niet alleen daar. Tientallen andere toeristen waren net zo gek als ons om zo vroeg hun bed uit te komen en in het donker naar boven te gaan klimmen.

Het gigantische bouwwerk telt 9 etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Als je het tempelcomplex bekijkt is het bijna niet voor te stellen hoe dit toentertijd verwezenlijkt is. Het staat nog steeds fier overeind ondank alle aardbevingen en bomaanslagen. 

De zon komt op bij de Borobudur

De zon komt op bij de Borobudur

Zonopkomst op de Borobudur

Eenmaal bovenaan op de Borobudur aangekomen hebben we een mooi plekje opgezocht bij een van de stupa’s (die klokvormige bouwwerken waar een boeddha in zit) om te kijken naar de zonsopkomst en hoe het licht de omgeving kleur geeft. Een hele mooie en een bijzondere ervaring is het wanneer je op de top van deze bekende tempel de zon ziet opkomen.

Boeddha's op de Borobudur

Boeddha’s op de Borobudur

Toen de zon eenmaal een stukje hoger aan de horizon stond zijn we naar beneden gelopen en stond er koffie, thee en wat lekkere Indonesische hapjes voor ons klaar. Voor ontbijt werd dus gezorgd tijdens deze tour.

De chauffeur reed ons na het bezoek aan de Borobudur naar 2 andere tempels die ook deel uitmaken van de Borobudur, waaronder Candy Mendut. Deze tempels waren echter een stuk minder imposant en hier waren we ook snel uitgekeken. Bij de laatste tempel werden we compleet belaagd door souvenirverkopers die letterlijk als vliegen op de stroop op ons afkwamen. Meer uit liefdadigheid zijn we overstag gegaan en reden we terug met zakken vol wajangpoppetjes, miniatuurstupa’s en batikdoeken. ?

Tegen de tijd dat we weer in het Prime Plaza Hotel kwamen was het nog ochtend en we hebben de rest van de dag besteed aan relaxen, zwemmen en een beetje lezen.

Malioboro Street

Aan het eind van de middag zijn we naar Malioboro street gegaan. Jalan Malioboro is de grootste winkelstraat van Yogyakarta. De straat ligt midden in het toeristisch centrum. In de omgeving vind je veel hotels en resorts en de straat staat overdag helemaal vol met kraampjes die de meest uiteenlopende producten verkopen. ’s Avonds kun je op Jalan Malioboro prima terecht voor een hapje en een drankje. Veel van de marktkramen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor tafeltjes waar je heerlijk kunt eten. 

Malioboro Street in Yokyakarta

Malioboro Street in Yokyakarta

We hebben gegeten bij misschien wel het bekenste restaurant op Malioboro street: Legian Garden Restaurant. In de tropische tuin op het dakterras heb ik hier een heerlijk saté-menu op met saté op 3 verschillende manieren bereidt.

Op het moment dat we zaten te eten in een restaurant op Malbioro street kwam er nieuws door dat er net een zware aardbeving was geweest op Lombok. Morgen aan het einde van de dag hebben we een vlucht daarnaartoe dus we moeten even goed het nieuws in gaten houden en kijken of we er überhaupt wel heen kunnen. 

Sate Ajam op een mini-barbequeFoodtip

In Yokyakarta aten we op Malioboro Street diverse soorten Saté. Natuurlijk kennen we allemaal de Balinese kipsaté (saté ayam) en de varkenssate (saté babi). Maar Indonesië kent vele andere varianten. Met rundvlees, geit, garnalen, tonijn, tofu, noem maar op. Wij hebben op Bali vaak de tonijnsaté voorgeschoteld gekregen. Kijk hier voor de recepten.

[ngg src=”galleries” ids=”13″ display=”basic_thumbnail”]

Ben je ook op zoek naar een bijzondere accommodatie?
Profiteer hier van hoge kortingen op je hotelovernachtingen!Booking.com