Dag 14 – Yokyakarta en ’s middags naar de Prambanan

In het Prime Plaza Hotel in Yogyakarta hebben we 2x een kamer upgrade gedaan. Gisteravond toen we hier aankwamen vonden we de ons toegewezen kamer erg naar sigarettenrook ruiken en hebben een andere gekregen. Dit was echter een kamer zonder balkon of terras en er was geen manier om direct vanuit de kamer buiten te gaan zitten. En dat vinden we juist zo lekker. Vanmorgen hebben we dus een upgrade kunnen nemen naar een luxere kamer met openslaande deuren direct aan het zwembad. Dat was dan wel maar liefst  €10,- per nacht duurder maar je moet er wat voor over hebben. ?

Javaans ontbijt

Het ontbijt vanmorgen bestond voor een groot gedeelte uit traditioneel Javaans eten. Er zaten 2 vrouwen in kleermakerszit curry’s op te scheppen en er zat een Javaan gamelan muziek te spelen. Niet om aan te horen eigenlijk maar het hoort er ook een beetje bij toch? Echt een heerlijk uitgebreid ontbijt. Je moet er een beetje van houden om ’s morgens vroeg met een pittig curry gerecht te beginnen, maar ik hou ervan. Bovendien kon je ook een keuze maken door een croissantje en een jus d’orange te pakken hoor.

Javaans ontbijt in het Prime Plaza Hotel

Javaans ontbijt in het Prime Plaza Hotel

Prambanan met zonsondergang

De ochtend hebben we lekker lui doorgebracht aan het zwembad van het Prime Plaza Hotel en om 13.00 uur werden we opgehaald voor een excursie: Sunset Prambanan Tour. De Prambanan tempel is naast de Borobudur de bekendste tempel van Indonesië. De Prambanan dateert uit de 9e eeuw en er is heel veel van bewaard gebleven. Het complex bestaat uit verschillende tempels. Als je er loopt vallen er drie gelijk op; de drie hoofdtempels, ook wel de Trisaki genoemd wat ‘drie heilige plaatsen’ betekent. De grootste en meest indrukwekkende tempel staat in het midden. Deze is gewijd aan Shiva en is 47 meter hoog. Ten zuiden hiervan staat de tempel die gewijd is aan Brahma en ten noorden vindt je de tempel die gewijd is aan Vishnoe.

Nadat de tempels werden gebouwd en twee eeuwen zijn gebruikt werd de regio verlaten toen de Hindoe koningen naar het oosten van Java vertrokken. In de 16e eeuw is er daarnaast een heftige aardbeving geweest waardoor een groot deel van de tempels instortte. Veel materiaal werd ook meegenomen door schatzoekers en lokale bevolking die het gebruikte als bouwmateriaal. Het tempelcomplex werd ontdekt in 1811 maar pas in 1893 werd het middelste gedeelte van het tempelcomplex weer uitgegraven. In 1918 zijn de reconstructies van het complex begonnen. Iets wat overigens nog steeds niet afgerond is. De renovatie van de hoofdtempel werd pas in 1953 afgerond. Dit komt omdat de originele stenen moeilijk te vinden zijn. Ze beginnen pas met een renovatie als 75% van het originele materiaal gevonden kan worden.

Prambanan tempel Yogyakarta

Prambanan tempel Yogyakarta

Met de excursie van vanmiddag zijn we eerst langs een paar minder bekende tempels gereden: Plaosan en Mendut. Zeer de moeite waard, vooral omdat deze minder door toeristen plat gelopen zijn. En deze worden ook nog actief gebruikt door hindoes die hier aan het bidden zijn.

De Prambanan is wel een grote toeristenfabriek en hier worden dan ook flinke toegangsprijzen gerekend. Maar het is het dubbel en dwars waard. Het complex is zeer groot en de tempel zelf is zeer indrukwekkend. Vooral met de zonsondergang die we daar hebben mogen zien was het echt schitterend.

Prambanan bij zonsondergang

Prambanan bij zonsondergang

Streetfood in Yokyakarta

Na zonsondergang zijn we weer bij het Prime Plaza Hotel gedropt. In de buurt van het hotel is niet zo gek veel te vinden aan restaurants, maar er zit wel een onooglijk Chinees restaurantje tussen een hoop telefoonzaakjes waar we echt heerlijk hebben gegeten. De gerechten worden in een open keuken aan de straatkant in een wok klaargemaakt en tussen de lokale bevolking kun je het zittend op een plastic krukje opeten. Klinkt niet zo aantrekkelijk misschien maar we hebben in Indonesië nog niet zo lekker gegeten als hier. En ook niet zo goedkoop. Het is toch al niet duur in Indonesië maar hier waren we gemiddeld € 1,20 voor een maaltijd kwijt.

Restaurant Manalagi in Yokyakarta

Restaurant Manalagi in Yokyakarta

Foodtip

Bij streetfood-restaurant Manalagi hebben we het van oorsprong Chinese gerecht Cap Jay ontdekt. In de open keuken aan de straatkant werden in grote woks verschillende variaties van dit gerecht gemaakt gemaakt. Het recept wat je hier vindt is een variatie met kip en geroerbakte groenten. Lekker snel klaar te maken en gezond.

[ngg src=”galleries” ids=”12″ display=”basic_thumbnail”]

Ben je ook op zoek naar een bijzondere accommodatie?
Profiteer hier van hoge kortingen op je hotelovernachtingen!Booking.com