Ingrediënten (4 pers.)

Boemboe

  • 1 grote uit (in grove stukken)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el. sambal oelek
  • 1 klein stukje trassie
  • 2 el. ketjap manis
  • 1 tl. palmsuiker (of bruine suiker)

Voor de vis

  • 4 stukken kabeljauw (of een andere stevige witvis)
  • olie om in te bakken
  • 3 blaadjes djeroek poeroet
  • 1 stengel sereh (in ringetjes gesneden)

Op het Indonesische eiland Nusa Lembongan kon je heerlijke visgerechten bestellen. Ik heb hier een variant van de bekende Ikan Bali (pittige Balinese vis) gegeten. Zittend in een restaurant met uitzicht over de azuurblauwe zee was dit gerecht precies waar ik aan toe was die dag. Het is ook een lekker eenvoudig en snel te maken visgerecht. Het enige wat een beetje tijd kost is het maken van boemboe (het kruidenmengsel).

Bereiding:

Doe de in stukken gesneden ui, knoflook, sambal, ketjap, palmsuiker en trassi in de keukenmachine een draai tot het een smeuïge pasta is.

Dep de stukken kabeljauw droog met een stuk keukenpapier en bedek ze met een dun laagje bloem. Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan en bak de vis aan beide kanten bruin en knapperig. Haal de vis uit de pan en leg deze apart op een bord. Fruit in de overgebleven olie de boemboe goed aan en leg na 3 minuten de vis terug in de pan. Voeg dan de ringetjes serh en de djeroek poeroet toe. 

Doe de deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 15 minuten stoven. Voeg een klein scheutje water toe als het te droog wordt. Serveer de Ikan Bali met witte rijst, komkommer en roedjak manis.