Ingrediënten (4 pers.)

  • 2 sjalotten, in reepjes gesneden
  • 4 hele snappers, schoongemaakt (of roodbaars)
  • 1/2 kop bloem
  • Plantaardige olie, om te frituren
  • 1 lange verse rode chili, in dunne plakjes gesneden
  • 1 limoen, in plakjes gesneden
  • Gekookte witte rijst

Saus

  • 2 handen verse koriander (met steel), grof gehakt
  • 3 knoflookteentjes, gehakt
  • 2 lange verse rode pepers, grof gehakt
  • 1 tl zeezout
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 sjalot, in dunne plakjes
  • 4 cm verse gember, geschild, gehakt
  • 1/4 kop tamarinde
  • 1/2 kop palmsuiker
  • 1 el vissaus
  • 2 el water, optioneel

In Aziatische landen staat er bij visgerechten vaak red snapper op het menu. Een lekkere stevige vis die zich bij uitstek leent om krokant te frituren en te combineren met een Aziatische saus. In Nederland vind je red snapper niet in de supermarkt. Bij gespecialiseerde viswinkels of op de markt kun je de vis vaak wel vinden. Een goed alternatief voor red snapper is roodbaars. Dat is bijna overal te koop.

Bereiding:

Leg de gesneden sjalot in een kom met koud water en zet opzij om te laten weken. 

Draai in de keukenmachine een pasta van de koriander, knoflook, chili en zout. Verhit olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en de gember toe. Roerbak gedurende 1 minuut of tot ze aromatisch zijn. Voeg korianderpasta toe. Roerbak gedurende 30 seconden. Voeg tamarinde, suiker en vissaus toe. Laat het 2 minuten sudderen of tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur. Zet de saus opzij.

Snij met een scherp mes 3 schuine strepen in het dikste deel van de snapper aan beide kanten. Plaats de bloem op een groot bord. Bedek de vis met bloem. Schud de bloem die niet blijft plakken eraf.

Vul een wok voor een derde vol met olie. Verwarm op 180 ° C op hoog vuur. Je kunt zien wanneer de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te gooien. Als dat meteen dichtschroeit is de olie heet genoeg. Bak de vis 4 minuten aan elke kant of tot ze gaar,  goudbruin en knapperig zijn. Laat op keukenpapier uitlekken.

Warm de saus weer op. Voeg wat water toe als het te dik is. Leg de vis op een bord en giet de saus over de vis. Strooi sjalot, chili, en koriander over de vis. Serveer met witte rijst en partjes limoen.