De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Indiase-zuurkoolschotel-met-currygehakt-en-ananas-rozijnen
Indiase-zuurkoolschotel-met-kerriegehakt-en-ananas

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd! Heerlijk comfort food voor tijdens de koude winterdagen.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Indiaas, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • zout
  • 1 volle tl kurkuma
  • Plantaardige olie b.v. olijfolie
  • 300 à 500 gram rundergehakt
  • 1 flinke el kerrie
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el aromat
  • 1 flinke el milde currypasta b.v. Pataks
  • 1 blikje ananasstukjes 227 gr
  • 2 el rozijnen of meer
  • 1 pak zuurkool 520 gr
  • 1 stukje roomboter
  • 1 flinke opscheplepel paneermeel
  • 2 tl mosterdzaad
  • 1 tl karwijzaad kümmel

Instructies
 

  • Zet een waterkoker op met een liter water.
  • Schil 1 a 1,2 kilo aardappels. Spoel ze af onder de kraan en snij de aardappels in stukken. Gooi ze in een pan en voeg wat zout en 1 volle tl kurkuma toe. Giet het gekookte water erbij tot de aardappels net onder staan en breng het aan de kook. Zodra het water kookt zet je de hittebron lager, deksel op de pan en laat je de aardappels in ± 20 minuten gaar worden.
  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een koekenpan en bak 300 à 500 gram rundergehakt rul.
  • Als het gehakt bruin is geworden voeg je 1 volle eetlepel kerrie, 1 tl chilivlokken, 1 afgestreken eetlepel aromat en een flinke eetlepel milde curry pasta toe. Roer door.
  • Giet de inhoud van een klein blikje ananasstukjes van 227 gr bij gehakt. Ook het sap mag erbij. Voeg tevens 2 eetlepels (of meer) rozijnen toe.
  • Spoel desgewenst de zuurkool af in een vergiet onder de stromende kraan. Zo wordt de zuurkool minder zuur. Laat uitlekken.
  • Verwarm, als de aardappels nog 10 minuten moeten koken, de oven voor op 200 graden.
  • Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Gooi een stukje roomboter bijk de aardappels en een scheutje van het opgevangen kookvocht. Maak een smeuïge aardappelpuree met een pureestamper. Voeg als het nodig is en de aardappels nog te droog zijn een extra scheutje kookvocht erbij.
  • Pak een ovenschaal en verdeel de zuurkool over de bodem van de schaal.
  • Verdeel het gehakt met ananas over de zuurkool en schep daarop de aardappelpuree. Smeer de aardappelpuree met een rubberen spatel erover.
  • Doe een flinke opscheplepel in een kommetje. Voeg 2 tl mosterdzaad, 1 tl karwijzaad en zout en peper toe. Meng door elkaar en strooi het gekruide paneermeel over de aardappelpuree in de ovenschaal. Sprenkel olijfolie over het paneermeel.
  • TIP: Als je een potje overhebt van zongedroogde tomaten of feta blokjes. Gooi de olie niet weg, dit is lekkere gekruide olie. Gebruik het bijvoorbeeld om over het paneermeel te sprenkelen.
  • Zet de ovenschaal 20 à 25 minuten in de oven op 200 graden.

Video

Notities

Probeer ook deze stamppot eens
Hollandse hutspot met een Spaanse twist
Oosterse-boerenkoolstamppot-met-kip-ketjap-en-rode-peper
KokenKoken
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Indiase-zuurkoolschotel-met-currygehakt-en-ananas-rozijnen