De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Rabarber compote uit eigen moestuin
Rabarber compote
De stelen van de rabarberplant kun je oogsten van half mei tot 21 juni. Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker. Het resultaat is een friszoete rabarber compote met een lichte frambozensmaak die bovendien mooi rood gekleurd is. Wil je de rabarber compote helemaal zonder suiker? Gebruik dan een suikervrije frambozensiroop.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 500 gram rabarber
- 1/2 citroen
- 4/6 el frambozensiroop
Instructies
- Was de stelen van 500 gram rabarber en haal eventueel met een mesje de stugge draden aan de bolle kant eraf. Snij de stelen in stukjes.
- Verhit een stoofpan en gooi de rabarberstukjes in de pan. Knijp het sap van een halve citroen erbij uit. Voeg 4 à 6 el frambozensiroop toe.
- Breng het aan de kook, zet de hittebron laag en laat de rabarber 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Na 10 minuten kun je controleren of de rabarber gaar is door een stukje rabarber met een vork tegen de wand van de pan te drukken. De rabarber moet makkelijk uit elkaar vallen. Als dat niet het geval is, laat je de rabarber nog wat langer koken.
- Stamp met een pureestamper de rabarber tot moes tot het er uit gaat zien als appelmoes.
- Proef of de compote zoet genoeg is naar jouw smaak. Als je het te zuur vindt, voeg dan 2 eetlepels suiker toe en laat die in een paar minuten oplossen in de compote.
- Tip: Je kunt de rabarber compote helemaal zonder suiker maken door suikervrije frambozensiroop te gebruiken. Let er wel op dat je de compote dan minder lang kunt bewaren aangezien de suiker een conserveringsmiddel is.
- Schenk de rabarber compote in een schone jampot. Afgesloten kun je deze vrij lang bewaren. Maar het lekkerste is om de rabarber meteen op te eten. 😉
Video
Rene in de Keuken
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.