Dag 22 – Scheepswrak duiken in Tulamben

Al weer een mooie dag vandaag. Een strak blauwe lucht en een rustige zee. Het was een prima dag om te duiken vandaag.

Strand in Tulamben

Het hotel in Tulamben licht direct aan zee

Vanmorgen hebben Hugo en ik eerst een opfriscursus scuba diving gehad in het zwembad van Matahari Tulamben Resort. Hugo en ik hebben wel al meerdere keren gedoken, maar zijn nog niet in het bezit van ons duikbrevet. Je kunt dan niet anders dan de duikinstructies met een duikinstructeur herhalen. Maar als je niet al teveel duikt is dat sowieso niet onverstandig.

Koraalrif met boeddhabeelden

Na de instructies konden we direct vanuit Matahari Tulamben Resort de zee inlopen voor onze eerste duik. Vlak voor de kust van het hotel ligt een prachtig koraalrif met duizenden gekleurde vissen en het was heerlijk om hier doorheen te ‘zweven’. Want zo voelt het een beetje. Heel kalm zweef je onder water door de prachtige onderwaterwereld met ook hier weer boeddhabeelden en stupa’s op de bodem. Het is toch heel anders als snorkelen, wat veel onrustiger is omdat je dan veel meer te maken hebt met golfslag. Na ongeveer 3 kwartier was m’n lucht bijna op en was het tijd om naar boven te gaan.

Boeddhabeelden onderwater in Tulamben

Boeddhabeelden onderwater in Tulamben

Duiken naar een scheepswrak

We hebben even een uurtje rust gehouden en met een bakkie koffie bij het zwembad gelegen. Na een uurtje hebben klaargemaakt voor de 2e duik. Deze duik was nog veel bijzonderder want we zijn gaan duiken op een van de bekendste duiklocaties van Bali: the USS Liberty Shipwreck in Tulamben. Dit scheepswrak is volledig begoeid met kleurrijk koraal en herbergt meer dan 400 soorten rifvissen. Het is een prachtige duik waarbij we schildpadden, gigantische barracuda’s, blauwe gevlekte stekelroggen en kleine pygmee zeepaardjes hebben gezien. 

Het USS Liberty Shipwreck trekt veel gekleurde vissen aan

Het USS Liberty Shipwreck trekt veel gekleurde vissen aan

Het USS Liberty scheepswrak ligt in relatief ondiep, kalm water op slechts 30 meter van het strand. Wij liepen gewoon vanaf het strand de zee in en konden de duik gaan maken. De Liberty werd gebouwd als een 120 meter lang vrachtschip dat was uitgerust met twee kanonnen voor de Tweede Wereldoorlog. In januari 1942 werd het schip getorpedeerd door de Japanners waarna het voor de kust van Lombok werd verankerd. De Amerikaanse marine sleepte het schip voort naar het noorden van Bali, maar het plan bleef achter omdat de haven al volledig bezet was en de VS geen andere optie hadden dan het schip op het strand van Tulamben te laten.

Zeeschildpad bij USS Leberty shipwreck

Een grote zeeschildpad bij het USS Leberty shipwreck

De oorlogsinspanningen leidden echter de aandacht af van het beschadigde schip en in 1963 was het nog steeds geaard op het strand in Tulamben toen de vulkaan Agung uitbarstte. De lavastroom van de vulkaan duwde het schip van het strand en terug in de zee naar zijn huidige rustplaats. 

Ontspannen in de zon

Na de bijzondere duik hebben we de rest van dag in het zonnetje kunnen nagenieten van de mooie ervaringen, lekker zwemmen, een boek lezen en een hapje eten.

Het zwembad van Matahari Tulamben Resort

Het zwembad van Matahari Tulamben Resort

Beef Rendang, een kruidig stoofgerecht uit IndonesieFoodtip

In een restaurant in Tulamben, uitkijkend over de Balizee, kreeg ik Beef Rendang geserveerd. Beef Rendang is een Indonesisch rundvleesgerecht wat lang moet stoven en de stooftijd had wel langer kunnen zijn in dit restaurant. Maar door de verkoelende zeebries en de mooie ondergaande zon maakte deze setting alles goed. Kijk hier voor mijn eigen favoriete en perfectie versie van Beef Rendang.

[ngg src=”galleries” ids=”20″ display=”basic_thumbnail”]

Ben je ook op zoek naar een bijzondere accommodatie?
Profiteer hier van hoge kortingen op je hotelovernachtingen!Booking.com