Dag 23 – Van Tulamben naar Sanur

Vanmorgen begonnen we met een simpel ontbijt van roereieren met toast aan op het dakterras van Matahari Tulamben Resort. Het hotel in Tulamben ligt direct aan zee en er is bijna geen strand zodat je vanuit het hotel direct het water in loopt.

Matahari Tulamben Resort aan de Bali zee

Matahari Tulamben Resort aan de Balizee

Gunung Batur

We hebben een beetje ontspannen en liggen zonnebaden tot we om 11 uur werden opgehaald door de chauffeur die ons naar Sanur, in het zuiden van Bali zou brengen. Een leuk ritje, dwars door het het binnenland en over steile bergpassen. We hebben een vroege lunch gebruikt in een buffetrestaurant met werkelijk een prachtig uitzicht op de vulkaan Batur. Een actieve vulkaan die in 2000 nog is uitgebarsten en waarvan je de opgedroogde lavastromen naar beneden kon zien lopen. Als zwarte druipers die richting het dal en het meer uitgesmeerd waren. Op Bali wordt de vulkaan als heilig beschouwd. Dit is immers de woonplaats van de goden. Toen de Gunung Batur in 1917 uitbarstte, werd het dorp Batur vrijwel volledig verwoest, maar de vernietigende lavastroom stopte vlak voor de dorpstempel. Dat werd gezien als een goed teken.

Lunch met uitzicht op de Gunung Batur

Lunch met uitzicht op de Gunung Batur

Pura Besakih

Na weer een stukje rijden hadden we een leuke tussenstop bij Pura Besakih. De grootste en heiligste tempel van Bali. Het Besakih tempelcomplex is de moedertempel, het belangrijkste heiligdom van Bali. Net als ieder dorp op Bali heeft Pura Besakih drie tempels: de oorsprongstempel, de dorpstempel en de dodentempel, die hun rol voor het hele eiland vervullen. Hij werd in de 14de eeuw gebouwd op de heilige vulkaan Gunung Agung. Het complex ligt op 1000 meter hoogte en bestaat in totaal uit 23 tempels. Door de gespleten poort van de Pura Penataran Agung, betreed je de terrasgewijs gebouwde tempel. Je hebt hier mooi uitzicht op de kustlijn van Bali. 

Pura Besakih, de grootste en heiligste tempel van Bali

Pura Besakih, de grootste en heiligste tempel van Bali

Er meerdere crematie-ceremonies bezig in de Pura Besakih. De gids die ons rondleidde vertelde dat de as van een overledene eerst naar zee wordt gebracht waar het besprenkelt wordt met zeewater. Daarna gaat de as in een offerschaal naar de tempel waar het tijdens een ceremonie gezegend wordt met heilig water, waarna het in de familietempel geplaatst kan worden. Elke familie op Bali heeft een tempel bij huis. Daardoor zien de meeste huizen, of compounds zoals ze het hier noemen, eruit als een tempelcomplex.

Hindoeïstiche ceremonie in de Pura Besakih

Hindoeïstiche ceremonie in de Pura Besakih

Vanuit de Pura Besakih was het nog een uurtje rijden naar Sanur, onderweg kwamen we veel hindoeïstische processies tegen. Aan het eind van de middag kwamen we aan bij Parigata Resort & Spa in Sanur, een wat luxer hotel direct aan zee. We hebben een leuke bungalow met terras, direct grenzend aan het zwembad. We zijn daar gelijk alle drie ingesprongen ondanks het feit dat het al donker werd. De temperatuur is “s avonds toch ook nog zo’n 24 graden.

Parigata Resort & Spa in Sanur

Vanuit de kamer lopen we zo het zwembad in

’s Avonds hebben we heerlijk gegeten bij White Orchid. Een top restaurant met live-muziek. Een aanrader om hier te bestellen is het gemarineerde Indonesische buikspek. Mals van binnen, krokant aan de buitenkant en lekker kruidig. 

Indonesisch buikspekFoodtip

Bali is het enige Indonesische eiland waar veel gerechten met varkensvlees te vinden zijn. Heel bekend is Babi Panggang, wat op Bali heel anders smaakt dan bij onze afhaalchinees. Deze Perut Babi, het Indonesische buikspek, wordt ook veel gegeten. Het is een heerlijk mals stuk varkensvlees met een krokant korstje. Het vlees wordt aan één stuk geroosterd en bij het serveren in plakken gesneden. Kijk hier voor het recept.

[ngg src=”galleries” ids=”21″ display=”basic_thumbnail”]

De route van deze dag

De mooiste hotels in Sanur boek je hier.
Profiteer hier van hoge kortingen op je hotelovernachtingen!



Booking.com