De beste deals voor Mexico vind je hier

 

Booking.com

Mexicaanse familiemaaltijd. Plato de Familia.

 

Plato-de-familia-met-carne-asada-en-pico-de-gallo-refried-beans
Plato de familia con carne asada, refried beans, guacamole, corn tortillas, pico de gallo habanero salsa

Mexicaanse familiemaaltijd. Plato de Familia.

Plato de Familia is een variëteit van verschillende Mexicaanse gerechtjes. Een Mexicaanse familiemaaltijd, waarbij de tafel volgezet wordt met lekkere hapjes, waarmee je een maistortilla kunt vullen. Die gevulde tortilla staat vervolgens bol van de verschillende smaken en texturen. Want je kunt je tortilla aan tafel vullen met refried beans, gemarineerd en gegrild vlees, guacamole, pico de galo en niet te vergeten een zelfgemaakte habanero salsa. Erg leuk als je een keer gasten op het eten krijgt of tijdens een zomerse barbeque!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Barbeque of grillpan
  • staafmixer
  • Vijzel of keukenmachine
  • Tortillapers of een ovenschaal
  • grote schaal of dienblad

Ingrediënten
  

Carne Asada

  • 2 ribeye steaks of biefstuk of ossenhaas
  • pepr en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 limoen
  • sinaasappelsap
  • olijfolie

Guacamole

  • 1 teentje knoflook
  • 1 rijpe avocado
  • 1 kleine ui
  • 1/2 limoen
  • 5 jalapenopeper schijfjes
  • zeezout

Refried beans

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout en peper
  • 1 blik bruine bonen 800 ml of 2 blikken kidneybonen van 400 ml
  • 1 limoen
  • 1 klein bosje koriander

Pico de Gallo

  • 1 grote tomaat
  • 1 kleine rode ui
  • 1 klein bosje koriander
  • 1 rode peper
  • 1/2 limoen
  • 1 scheut sinaasappelsap
  • 1 tl oregano

Mais tortillas

  • 1 kop fijn maismeel bv P.A.N.
  • 1/2 kop tarwebloem
  • 1 tl zout
  • handwarm water

Habanero salsa

  • 1 habanero peper
  • 1/2 limoen
  • 1 el rietsuiker
  • 1/2 tl zout

Extra nodig bij het serveren

  • 1 avocado
  • 1/2 limoen
  • 1 zak tortilla chips
  • geraspte kaas of kaas om te smelten

Instructies
 

Carne Asada

  • Leg de ribeye steaks in een schaal en bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout. Hak 2 teentjes knoflook fijn en wrijf over het vlees. Snij een limoen doormidden en knijp het sap boven het vlees uit. Voeg een scheut sinaasappelsap en olijfolie toe. Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Het beste resultaat krijg je als je het vlees een hele nacht laat marineren.
  • Tip: Je kunt als variatie ook kipfilet of procureurlapjes gebruiken.
  • Verhit de barbeque. Als je een barbeque met kolen gebruikt hou dan een plekje vrij wat minder heet is. Als je een gasbarbeque hebt is zo'n plek meestal standraad aanwezig.
  • Haal het vlees uit de marinade en schroei het aan beide kanten dicht. Wees niet te snel met omdraaien. Als het vlees nog aan het rooster plakt, probeer het dan niet eraf te trekken. Dan beschadig je de buitenkant van het vlees. Wacht gewoon tot het vlees vanzelf loskomt. Leg het vlees daarna op een minder hete plek van de barbeque en laat het rustig garen. Bedruip het vlees af en toe met de marinade.
  • Wanneer het vlees gaar is, leg je het op een snijplank en snij er dunne repen van.

Guacamole

  • Haal de schil van 1 teentje knoflook en maak 'm fijn in de vijzel. Ontpit de avocado en lepel 'm uit. Snipper 1 kleine ui. Gooi bij de knoflook in de vijzel en knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg 5 jalapenopeper schijfjes toe en breng op smaak met zeezout. Maak alles fijn in de vijzel. (je kunt ook een keukenmachine gebruiken).

Refried beans

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui. Fruit de ui 5 minuten in de olijfolie. Snipper 2 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 1 tl chilipoeder en 1 tl komijnpoeder door. Breng op smaak met zout en peper. Giet een blik bruine bonen van 800 ml (met het vocht) in de pan en roer erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 5 minuten op een lage hittebron pruttelen.
    Refried-beans-frigoles-refritos-Mexicaanse-bonenpuree
  • Pureer de bonen met een staafmixer. Als je de puree een beetje grof wilt houden, pureer dan niet te lang. Knijp het sap van een halve limoen in de bonenpuree. Hak een klein bosje koriander fijn en roer erdoor. Als je niet zo van de specifieke smaak van koriander houdt, laat de bonenpuree dan nog even pruttelen. De smaak wordt dan verzacht.

Pico de Gallo

  • Snij 1 grote tomaat in kleine blokjes en doe in een schaal. Halveer een rode ui en snipper deze zoals haringuitjes. Hak met je mes een klein bosje koriander fijn. Snij een rode peper in kleine stukjes. (Haal eventueel de zaadijsten en zaadjes eruit voor een minder pittig resultaat). Knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg een scheut sinaasappelsap en 1 tl oregano toe. Roer alles door elkaar en laat de smaken even intrekken.

Mais tortillas

  • Meng 1 kop fijn maismeel met een 1/2 kop bloem en 1 tl zout. Schenk er een scheut handwarm water bij, roer het met je vingers eerst door elkaar en kneed het daarna tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te droog zijn (zodat het uit elkaar valt) maar zeker niet te nat (zodat het plakkerig aanvoelt). Wanneer het deeg te droog is, voeg je een beetje extra water toe. Wanneer het deeg te nat is, voeg je een beetje extra maismeel toe.
    Zelf-mais-tortillas-tacos-maken
  • Verhit een (gietijzeren) koekenpan zonder olie of boter.
  • Rol tussen je handen een balletje deeg ter grootte van een pingpongballetje. Bedek de tortilla pers met een ziplockzakje of een stukje folie. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Pers het deegballetje tot een kleine tortilla.
  • Als je geen tortilla pers hebt en ook niet van plan bent om deze aan te schaffen kun je ook een platte ovenschaal gebruiken.
    Leg een ziplockzakje of stukje folie op een werkvlak. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Druk met een ovenschaal erop tot je een mooie ronde tortilla hebt.
  • Bak de tortillas 1 minuut aan elke kant in de hete koekenpan. In de tussentijd kun je de andere tortillas voorbereiden. Bewaar de tortillas in een schaal met een schone theedoek erover.

Habanero salsa

  • Snij de habanero peper in hele kleine stukjes. Knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg 1 eetlepel rietsuiker toe en een snufje zout. Meng goed door elkaar en laat even staan om de smaken te laten blenden.
  • Je kunt de saus een aantal weken weken bewaren in een afgesloten flesje.

Serveren

  • Neem een grote schaal of een dienblad. Zet de schaal vol met kommetjes en bordjes, gevuld met de gerechten die je nu hebt klaargemaakt: De reepjes vlees (carne asada), guacamole, refried beans, pico de gallo, mais tortillas en de habanero saus. Zet er 4 extra kommetjes bij met stukjes avocado, partjes limoen, tortillachips en geraspte kaas.
    Plato de familia con carne asada, refried beans, guacamole, corn tortillas, pico de gallo habanero salsa
  • Tip: het is heel lekker om er een kommetje gesmolten kaas bij te serveren waar je de tortilla chips in kan dopen.

Video

Trefwoord Barbeque
KokenKoken

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Smoothie Piña y Chaya

Mijn favoriete smoothie is gemaakt met ananas (piña), limoen en chaya. Chaya vervang ik door spinazie, wat naar mijn mening voor hetzelfde effect zorgt: een heerlijk koel fris drankje met een knalgroene kleur, wat bomvol staat van de vitamines. Lekker op een warme zomerse dag.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Huevos Rancheros. Hét Mexicaanse ontbijt.

Huevos Rancheros kun je wel zien als hét nationale ontbijt van Mexico. Huevos betekent eieren in het Spaans en dit zijn dus eieren in ranch stijl. Zoals Mexicaanse cowboys het al jaren geleden aten.

Tacos de papa. Gevulde tortillarolletjes.

Op een Mexicaanse mercado kwam ik deze tacorolletjes tegen, die gevuld zijn met pittige habanero aardappelpuree en kaas, oftewel tacos de papa. Ik heb m’n eigen versie van deze tacos de papa gemaakt en het een topping gegeven van zure room, verbrokkelde witte kaas, jalapeño peper en koriander.

Plato de familia met carne asada