Selecteer een pagina
Booking.com

Maak zelf Atjar Tjampoer. Lekker bij de Indonesische rijsttafel.

 

Atjar-Tjampoer-maken lekkerder en gezonder
Atjar-Tjampoer-maken lekkerder en gezonder

Atjar Tjampoer

Atjar is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar betekent kruidig ingemaakt in zoetzuur. Het is een bijgerecht bij de Indonesische rijsttafels. En zelf Atjar maken is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder en gezonder dan die uit de winkel. Er bestaan heel veel verschillende methodes om Atjar te maken, maar ik heb het op deze manier gedaan.
Keuken Indonesisch

Keukengerei

  • Jampotten

Ingrediënten
  

  • 1 witte kool
  • 1 winterwortel
  • 1/2 liter natuurazijn
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1/2 eetlepel kurkuma
  • 1/2 eetlepel mosterdpoeder

Instructies
 

  • Was de witte kool, haal eventuele lelijke bladeren er vanaf. Snij de kool in kwarten en snij de stronk eruit. Schaaf met een mandoline dunne reepjes van de kwart kolen. Of gebruik een scherp mes.
    Rasp een winterwortel tot dunne sliertjes. Je kunt ook een spirelli gebruiken of met een scherp mes julienne snijden.
    Doe kool en wortel in een grote pan. Schenk er een halve liter natuurazijn en een halve liter kraanwater bij.
    Voeg 50 gram kristalsuiker, een 1/2 el kurkuma, een 1/2 el mosterdpoeder en een mespuntje zout toe.
    Breng de inhoud van de pan aan de kook. Zet de hittebron lager als het kookt, doe de deksel op de pan en laat de atjar 10 minuten zachtjes stoven.
    Schep de atjar in steriele jampotten. Sluit de potten af en zet ze 5 minuten op z'n kop. Op deze manier zit er alleen nog maar lucht aan de kant waar deze absoluut niet kan ontsnappen, en op het heetste deel van de pot, zodat alle eventueel nog in de lucht aanwezige bacteriën doodgaan.

Video

Trefwoord Indonesisch eten, Rijsttafel, Tafelzuur, Witte kool, Zoerzuur