De beste deals voor Indonesië vind je hier
Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.
Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.
Dit pittige kipgerecht komt is echt Sumatraans Padang eten van de Minangkabau. Door veel chilies toe te voegen blijft het gerecht langer houdbaar en was het perfect voor de Minangkabau, de bevolkingsgroep op Sumatra, aangezien zij niet in het bezit waren van een koelkast en te maken hadden met een hoge buitentemperatuur en luchtvochtigheid in Indonesië. Die functie heeft het overmatig gebruik van pepers in Indonesië nog steeds. Het houdt voedsel langer goed en dood bacteriën.De Ayam Blado in dit recept is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado. Ayam betekent kip in het Indonesisch, Dendeng betekent rundvlees, en blado of balado betekent pittig. Dendeng Blado is dus pittig rundvlees. Dit gerecht is veel bewerkelijker aangezien het rundvlees eerst een paar uur moet stoven en daarna wordt het verder bewerkt door er platte stukjes vlees van te snijden en te frituren. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je 's avonds terug komt uit je werk.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 400 gram witte rijst
- 8 kipdijfilets
- zout
- witte peper
- 1 scheutje zonnebloemolie
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 2 groene pepers
- 10 rawit pepers
- 1 stukje galanga ± 1 cm vervang eventueel voor gemberwortel
- 3 kaffir limoenblaadjes
- 1 tomaat
- 1 flinke scheut ketjap manis ketjap A
- 1 scheutje ketjap asin
- 1 el rietsuiker
- verse koriander
Instructies
- Kook 400 gram rijst gaar
Ayam Blado
- Bestrooi 8 kipdijfilets aan beide kanten met zout en witte peper. Verhit een pan met een klein scheutje zonnebloemolie en bak de kip aan beide kanten bruin en krokant op middelhoog vuur.
- Snij 2 sjalotten in halve ringen
- Hak 2 teentjes knoflook fijn
- Snij 2 groene pepers in ringen
- Snij 10 rawit pepers in ringen
- Snij een stukje galanga in kleine stukjes
- Snij 3 limoenblaadjes in hele dunne reepjes
- Snij 1 tomaat in partjes
- Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord. Doe alle gesneden ingrediënten in de pan, behalve de tomaat, en bak ze in het overgebleven braadvet van de kip. Laat het 5 minuten fruiten.
- Voeg een flinke scheut ketjap manis toe, een scheutje ketjap asin en 1 el rietsuiker.
- Trek de kip met je vingers in grove stukken uit elkaar en gooi ze terug in de pan. Roer de kip door de saus.
- Voeg de tomaatpartjes toe en knijp het sap van een halve limoen erbij uit.
Serveren
- Schep rijst in een kom, schep de ayam blado op de rijst, serveer de maaltijd met atjar tjampoer. Garneer eventueel met verse koriander.
Video
Notities
Maak zelf atjar tjampoer. Kijk hier voor het recept.