Salbutes uit Yucatan

 

Mexicaanse-Salbutes.-Krokante-tostadas-met-exotische-topping
Mexicaanse-Salbutes.-Krokante-tostadas-met-exotische-topping

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.
Salbutes worden gemaakt van een dunne maïstortilla die wordt gebakken tot hij licht en luchtig is. De tortilla wordt gebakken in olie, waardoor hij knapperig wordt. Het resultaat is een heerlijke en krokante basis voor de verschillende toppings die op de salbutes worden geserveerd.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 pak gordita wraps kleine tortillas
  • 2 kipfilets
  • 1 liter bouillon van tablet
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 1 scheut transaparante limonadesiroop bv Monin Rietsuikersiroop
  • zonnebloemolie
  • 1 ananas
  • 1 eetlepel achiote pasta Achiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept vind je onder dit recept.
  • 1 scheut tequila
  • 1 tomaat
  • 1 avocado
  • 1 jalapeño peper
  • 1 blik refried beans
  • verse koriander optioneel

Achiote pasta

  • 1 el zoet paprikapoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 el witte azijn
  • 1 tl olijfolie

Instructies
 

Salbutes uit Yucatan

  • Kook 2 kipfilets in 20 à 30 minuten gaar in een liter bouillon. Haal de kipfilets eruit en laat ze afkoelen.
  • Snij 1 rode ui doormidden en snij daarna een helft in kwarten. Snij deze kwart uien in dunne reepjes. Doe de uien in een kommetje en knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg een beetje zout toe en voeg een scheut transparante limonadesiroop toe. (Of een eetlepel rietsuiker). Meng door elkaar.
  • Pluk reepjes van de kipfilets met je vingers of trek het met een vork uit elkaar zoals pulled chicken. Snij de andere helft van de rode ui in ringen.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan. Bak de halve rode uiringen in de olie. Voeg 1 eetlepel achiote pasta toe en laat even meebakken. Achiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept hiervoor vind je onder dit recept. Voeg de kipstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg 1 theelepel zout en peper toe. Blus de kip af met een scheutje tequila.
  • Snij de bovenkant en onderkant van een ananas af. Snij vervolgens de buitenste schil eraf. Snij de ananas daarna in de lengte in kwarten. Snij de harde kern uit de kwarten. Snij de kwarten in partjes en tot slot de partjes in dunne reepjes.
  • Verhit in een andere pan een laagje zonnebloemolie van ongeveer 1 cm. Bak de gorditas (kleine tortillas) aan beide kanten goudbruin en krokant. Als de olie heet genoeg is gaan ze ook een beetje opbollen en blazen vertonen. Haal de gorditas met een tang uit de pan zodra deze klaar zijn (dat gaat heel snel) en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Zelf tortillas maken? Kijk hier voor het recept.
  • Snij een tomaat door de helft en daarna in plakjes. Halveer een rijpe avocado. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit en snij deze ook in plakjes. Snij een jalapeño peper in schijfjes.
  • Smeer op elke gordita (wat nu een salbute is geworden) een lepel refried beans. Leg er daarna een opscheplepel kipstukjes op. Vervolgens tomaatplakjes, avocado, schijfjes jalapeño, de gemarineerde rode ui en ananasreepjes. Garneer eventueel met verse koriander.
    Zelf refried beans maken? Kijk hier voor het recept.

Achiote pasta

  • De smaakmaker Achiote pasta wordt traditioneel gemaakt met annatto-zaden die een felle kleur en een hartige smaak aan het gerecht geven. Annatto-zaden zijn in Nederland moeilijk te krijgen en de kant-en-klare achiote pasta trouwens ook. In dit recept heb ik de annatto-zaden vervangen voor zoet en gerookt paprikapoeder. Dit is een prima alternatief.
  • Meng de specerijen, azijn en olie door elkaar tot er pasta ontstaat.

Video

Trefwoord Taco, Tortilla, Tostada

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Creamy Cajun Chicken

De creamy cajun chicken in dit recept is geïnspireerd door de cajunkeuken en is heerlijk romig en tegelijkertijd spicy van smaak. Die smaak komt met name tot stand door de cajun kruiden.

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Creamy Cajun Chicken

De creamy cajun chicken in dit recept is geïnspireerd door de cajunkeuken en is heerlijk romig en tegelijkertijd spicy van smaak. Die smaak komt met name tot stand door de cajun kruiden.

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Chili Sin Carne met Arroz Rojo

Een heerlijk authentiek smakende Mexicaanse chili. In deze Chili Sin Carne zou ik normaal gesproken de structuur van het rul gebakken gehakt missen. Dat heb ik opgelost door krokant tofu gehakt te bakken.

Quarantaine-maaltijd | Mexicaanse aardappels en bonen

Corona betekent voor veel mensen dat ze noodgedwongen binnen moeten zitten, in quarantaine. Dat betekent voor het koken dat je moet koken met dingen uit je voorraadkast en vriezer.

KokenKoken