De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Appeltaart zoals bij Dodok

 

Dudok-appeltaart-recept
Appeltaart maken zoals bij Dudok

Maak zelf appeltaart zoals bij Dodok

Dé appeltaart van Rotterdam en ver daar buiten, die van brasserie Dudok, kun je nu ook zelf thuis bakken. Het geheim zit 'm vooral in de de kruimellaag en de appelstukjes die vooraf eerst worden gebakken met appelcompote. Volg mijn recept, maak zelf die beroemde en overheerlijke appeltaart en verwen je gasten die zeer onder de indruk zullen zijn van je kookkunsten.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

Bodem

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • Mespunt zout

Vulling

  • 1,5 kilo jonagold appels
  • 360 gram appelcompote (1 klein potje)
  • 1 kopje rozijnen
  • 1 kopje walnoten
  • 1 eetlepel rietsuiker

Kruimeldeeg

  • 100 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies
 

Bodem

  • Voeg alle ingrediënten voor de bodem samen, kneed het deeg en laat het een half uur koel in vershoudfolie rusten. Bestuif een werkblad met een beetje bloem. Snij de deegbal doormidden en rol 1 helft uit met een deegroller tot ± een halve centimeter. Verdeel het deeg over de bodem en druk het goed aan. Zorg voor een opstaande rand ter hoogte van de bakvorm. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm met bakpaper en snij met deze springvorm een cirkel uit de deeglap. Leg de lap deeg op de bodem van de springvorm. Gebruik de rest van het deeg voor de zijkant. Rol de andere helft deeg ook uit met de deegroller en gebruik dit voor de zijkant.

Appelvulling

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schil 1,5 kilo jonagold appels en snij deze in grove stukjes. Verhit een hapjespan of een wok en bak hier de appelpartjes 5 minuten in. (Hierdoor worden de appels iets zachter en het vocht gaat eruit waardoor de bodem lekkerder blijft). Voeg 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel rietsuiker, 1 kopje rozijnen, 1 kopje walnoten en het potje appelcompote toe. Verwarm en roer dit door en giet dan de inhoud in de springvorm. Druk het goed aan.

Kruimeldeeg

  • Kneed 100 gram bloem, 1 zakje vanillesuiker, 40 gram bruine basterdsuiker en 50 gram roomboter (op kamertemperatuur) met de hand snel tot een kruimelig deeg. Verdeel het gelijkmatig over de appeltaart.

Bakken

  • Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Zorg dat de kruimels mooi gekleurd zijn.

Video

Trefwoord Appeltaart, Bakken, Dudok, Patisserie
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

3 makkelijke en heerlijke brunch recepten

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier   3 makkelijke en heerlijke brunch recepten 3 makkelijke en heerlijke brunch recepten Eggs in a basket4 (afbak)kaiserbroodjes4 plakjes ontbijtspek4 eieren1 zakje geraspte kaaszout en peperpeterselie...

Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier  Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum Surinaamse oliebollen met bakbanaan Ongetwijfeld ken je de Nederlandse oliebol met rozijnen die je bij elke oliebollenkraam kan halen. Ik wil je dit keer...

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Hartige kliekjestaart

Na het kerstdiner blijft er meestal veel eten over. Zonde om weg te gooien. Hier is een perfect recept voor een hartige kliekjestaart die super smaakvol is en makkelijk te maken.

Speculaas bakken

Het is een stuk leuker en lekkerder om zelf speculaas te maken. En het is helemaal niet moeilijk. Het wordt echt iets speciaals als je zelf de koek- en speculaaskruiden samenstelt.

Churros met chocoladesaus

Churros is een gefrituurde deegstengel snack, besprenkelend met kaneelsuiker. Het is een typisch traditioneel Spaans gerecht.

Pruimentaart zonder oven

Deze pruimentaart met verse pruimen is zóóó makkelijk te maken. Je mengt alle ingrediënten in een kom en je bakt de taart gewoon in een pan.

Flammkuchen

Flammkuchen is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biergartens. “Flammkuchen mit Speck” wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een “on the go” snack. Hoewel Flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is het toch wel heel iets anders.

Appeltaartrecept zoals bij Dudok