Reisrecepten
Op onze verre reizen doe ik veel inspiratie op in de internationale keuken. In Amerika ontdekte ik een keuken die veel meer te bieden had dan hamburgers en hotdogs, in Costa Rica een ontbijt met rijst, zwarte bonen, ei en gebakken banaan en in Thailand leerde ik van een chef de originele chicken cashewnuts maken. Kortom, heel veel inspiratie uit alle windstreken.
Amerikaans & Tex-Mex
Aziatische recept-ideeën
Inspiratie uit Marokko & het Midden-Oosten
Snel & Gezond
Three Sisters soep
Vroeger (en nu nog steeds) maakten verschillende Indiaanse stammen Three Sisters soep. De drie hoofdingrediënten: mais, pompoen en bonen vertegenwoordigen symbolisch de Three Sisters. De stevige maaltijdsoep werd vooral gegeten tijdens de strenge winters in Noord Amerika.
Detroit Pan Pizza
Anders dan de traditionele pizza, wordt de Detroit Pan Pizza klaargemaakt in een cast iron pan. Oftewel: een gietijzeren pan.
Philly Cheese Steak
De Philly Cheese steak. Een lekkere dikke ribeye steak gegrild, gesneden en gemengd met ui en paprika, met veel gesmolten kaas op een zacht broodje geserveerd. Het gerechtje is ontstaan rond 1930 en bedacht door de broers Pat en Harry Olivieri. Zij hadden een eigen hotdog stand in Philadelphia en op een dag bedachten ze een nieuwe variant met gesneden vlees.
New York Cheesecake
Dé klassieker uit de States: New York cheesecake. De ideale cheesecake uit New York is tijdloos dankzij de eenvoud waaraan zij haar raffinement ontleend. De taart dient een licht gebronsd uiterlijk te hebben en de mooie fluweelachtige structuur van de buitenzijde moet naar de kern toe overgaan in een dikke, bijna vloeiende satijnachtige room.
Rhode Island Clam Cakes
Clam cakes, ook wel bekend als clam fritters zijn een populaire snack aan de Noord-Oost kust van Amerika. Rhode Island, Massachusetts en Maine. Je vind ze vaak bij zogenaamde ‘roadside stands’ en het is eigenlijk hét streetfood van deze streek. Een clam cake is een gefrituurd bolletje van bierbeslag gevuld met mosselen (of schelpenvlees).
Clam Chowder
Clam Chowder is een dikke soep met vis, schelpdieren en groenten. In de VS zijn er verschillende versies van Clam Chowder. In deze versie uit New England worden schaaldieren en zeevruchten gebruikt in combinatie met een romige soep. Eigenlijk is het een soort surf en turf gerecht; een gerecht met vis én vlees. In deze clam chowder wordt namelijk ook uitgebakken spek gebruikt.
Buffalo Chicken WIngs
Buffalo Chicken Wings Buffalo Chicken Wings De lekkerste Amerikaanse snack ooit, de Buffalo Chicken Wings! Als je dit recept klaarmaakt dan waan je je weer in een diner in Amerika. De Buffalo wings zijn ontstaan in 1964 in de Anchor Bar in Buffalo, in het...
Leftover mashed potato buns
Een perfecte manier om restjes aardappel te gebruiken, deze mashed potato buns. Je wordt met luchtige en een beetje zoete aardappelbroodjes beloond na het bakken. Ik weet zeker dat je nog nooit broodjes als deze hebt geproefd. Serveer ze direct bij een stoofpot zoals de Texas cowboy stew. Of eet ze bij een lekkere gevulde maaltijdsoep.
Buttermilk Pancakes
In Amerika worden vaak pannenkoeken gegeten als ontbijt. En dan van die kleine luchtige pannenkoekjes die worden overgoten met een ruime hoeveelheid maple syrup. De pannenkoekjes worden meestal klaargemaakt met buttermilk. Oftewel karnemelk. Ik was zelf nooit zo’n grote fan van karnemelk, maar in dit recept geeft het de pannenkoekjes een lekkere frisse touch.
American Corn Dogs
Ik hou van streetfood. Van die lokale kleine gerechtjes waarbij de keuken van een land goed tot z’n recht komt. Zo kom je aan de westkust van Amerika vaak corn dogs tegen. Een leuke variant op de bekende hotdog. Bij corn dogs wordt het worstje in een beslag van maismeel gedoopt en vervolgens gefrituurd. Het resultaat is een heerlijke snack op een stokje met een knapperig en smaakvol laagje deeg.
Aziatische keuken
Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap
Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.
Indonesische Rendang van Ganzenbout
Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.
Surinaamse sambal
Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.
Authentieke Nasi Goreng
Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.
Sambal Goreng Boontjes
De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier: Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus. Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...
Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool
Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.
Chow Mein Noodles Hong Kong Style
Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.
Pastinaak Linzen Curry
Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.
Thaise Chicken Khao Soi
Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.
Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang
Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.
Midden-Oosterse keuken
Kuku Sabsi. Persische kruidenfrittata.
Iran, het vroegere Perzië, staat bekend om zijn heerlijke gerechten met uitgesproken smaken. Deze kuku sabzi bijvoorbeeld, een Perzische kruidenfrittata die je echt een keer gegeten moet hebben.
Kip pilav met perzik en paprika
Kip pilav met perzik en puntpaprika. Een heerlijke, simpele maaltijd die je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse avonden. Overigens kun je hem zelfs prima een avond van te voren maken, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van!
Zo maak je de lekkerste hummus ooit
Dit recept is de zijdezachte gladde hummus zoals je ‘m ook in een restaurant krijgt. Het is iets meer werk omdat de vliesjes verwijderd moeten worden van de kikkererwten, maar dat is het echt waard. Je krijgt een hummus zoals je nog nooit gegeten hebt. Vergelijk het maar eens door hummus uit de supermarkt ernaast te eten. Je proeft echt het verschil.
Supersnelle linzensoep met kikkererwten
Linzensoep kom je in het midden-oosten overal tegen, veel restaurants serveren het en is populair streetfood. Kommetjes warme soep gegarneerd met schijfjes citroen worden op straat volop in kraampjes en stalletjes verkocht. Hier is een recept voor een supersnelle versie van linzensoep. Lekker en voedzaam als lunch bijvoorbeeld.
Midden Oosterse salade met avocado en gerookte kip
De midden-oosterse keuken geeft me veel inspiratie om ingrediënten te gebruiken in mijn eigen recepten. Zeker in salades is het heerlijk om midden-oosterse ingrediënten zoals kikkererwten, hummus en granaatappel te combineren met oerhollandse kropsla. Probeer ook eens mijn midden-oosterse salade met kikkererwten, avocado, gerookte kip en feta. Een lekker licht verteerbaar lunch gerecht.