Individuele rondreis op Java en Bali

Individuele rondreis op Java en Bali (24 dagen)

Deze rondreis in Indonesië brengt je langs de hoogtepunten van Java en Bali, maar je komt ook op meer onontdekte plekken terecht. In ongeveer 3,5 week ontdek je in een redelijk tempo deze prachtige eilanden. Je begint de reis door Indonesië in Denpansar. Vliegen hiernaar toe is gemakkelijk vanaf zowel Europa als vanuit andere steden in Azië. Met deze route zie je vele bezienswaardigheden, het fantastische landschap en kun je tussendoor lekker relaxen op tropische eilanden.

Rondreis route door Java en Bali in 24 dagen

Route door Java en Bali

Offertempeltje op Kuta BeachDag 1) Kuta
De route begint in het meest toeristische gebied van Bali: Kuta Beach. Een drukke, en levendige kustplaats waar je één dag verblijft om bij te komen van de lange reis.

 

 

Tomb Raider gevoel in the Monkey ForestDag 2) Kuta > Ubud
Langs de westkust van Bali rij je met een chaffeur via de indrukwekkende zeetempel Pura Tanah Lot naar Ubud. Deze stad ligt in het midden van Bali en kan beschouwd worden als het cultureel middelpunt van het eiland. Hier blijf je een aantal dagen om het Monkey Forest, Ubud Palace, de olifanttempel en de Tegalalang rijstterassen te ontdekken. Of je gaat een kookclinic volgen in één van de vele restaurants in Ubud.

Dag 3 & 4) Ubud en omgeving

5) Ubud > Lovina Beach
Via een prachtige route rij je met je chauffeur naar Lovina Beach aan de noordkust van Bali. De route door het midden van Bali voert langs de Jatiluwih rijstterrassen, de bekende Pura Ulun Danu Bratan en de prachtige Fiji watervallen. Je slaapt in Lovina Beach in een bungalow direct aan de kust waar je de volgende morgen direct de zee in kunt duiken.

Dag 6) Een dag ontspannen in Lovina Beach

Helderblauw kratermeer op mount IjenDag 7) Lovina Beach > Banyuwangi
Vanuit Lovina Beach rij je via de Banjar Hot Springs naar Gillimanuk waar je overvaart naar Banyuwangi op Java. Je overnacht in een prachtig resort grenzend aan rijstvelden. Diezelfde nacht ga je met een tour mee om Mount Ijen te beklimmen en je de mogelijkheid hebt om ’s nachts het blauwe zwavelvuur te zien. De volgende dag kun je uitrusten in het resort in Banyuwangi.

Dag 8) Mount Ijen Blue Fire Tour en uitrusten in Banyuwangi

Zwembad in Hotel MajahapitDag 9) Banyuwangi > Surabaya
De reis wordt per trein voortgezet. Vanaf station Karangasem neem je de trein naar Surabaya. Je rijdt langs oogverblindend groene landschappen en rijstvelden en in de trein kun je een lekker hapje Indonesisch eten. In Surabaya overnacht je in het Majahapit hotel, een oud en prachtig gerestaureerd koloniaal hotel.

 

Grand Edge Hotel SemarangDag 10) Surabaya > Semarang
Tegen de avond neem je een trein naar Semarang. Maak deze dag gebruik van het overdadige ontbijt in hotel Majahapit, ga naar de spa, de shopping mall Tunjungan Plaza Surabaya of het Submarine monument. Aangekomen in Semarang heb je één enkele overnachting en vaar je de volgende ochtend naar Karimunjawa.

 

Dag 11) Semarang > Karimunjawa
Met de fast ferry zit je in 2 uurtjes op het tropische eiland Karimunjawa. Je verblijft hier 2 nachten om te relaxen, zonnebaden en te snorkelen.

Dag 12) Ontspannen op Karimunjawa

 

Boeddha's op de BorobudurDag 13) Karimunjawa > Semarang > Yokyakarta
Deze dag is een echte reisdag. “s Morgens vaar je met de ferry terug naar Semarang waar je in de middag op de trein stapt naar Yokyakarta. In Yokyakarta blijf je minstens 3 nachten. Er is hier veel te doen en te bleven. Boek een Sunrise Tour naar de Borobudur en de Sunset Tour naar de Prambanan Tempel. Ga naar het levendige Malioboro street in Yokyakarta en het paleis van de sultan; het Kraton.

 

Dag 14 & 15) Yokyakarta (Borobudur, Prambanan e.a.)

Dag 16) Yokyakarta > Denpansar > Nusa Lembongan
Je vliegt met een binnenlandse vlucht naar Denpansar op Bali. In Denpansar ga je gelijk door naar Sanur om op een ferry naar het tropische eiland Nusa Lembongan te stappen. (in het geval van een avondvlucht blijf je 1 nacht in Denpansar slapen en pak je de volgende ochtend de ferry). Op Nusa Lembongan blijf je 3 nachten. Je kunt hier heerlijk relaxen, een scooter huren om het eiland te verkennen en een snorkeltour doen naar Mantapoint waar veel Mantaroggen te zien zijn.

Dag 17 & 18) Ontspannen op Nusa Lembongan

Zeeschildpad bij USS Leberty shipwreckDag 19) Nusa Lembongan > Sanur > Tulamben
Je vaart met de ferry weer terug naar Sanur waar je je door een chauffeur naar Tulamben laat rijden. Je rijdt langs de oostlust van Bali en maakt een tussenstop bij Goa Lawah, de vleermuizentempel. Je resort in Tulamben ligt direct aan kust bij het scheepswrak van USS Liberty. De volgende dag ga je in Tulamben duiken naar het scheepswrak wat volledig begroeid is met koraal en waar duizenden gekleurde vissen doorheen zwemmen. En als je niet zo’n duiker bent kun je hier ook prachtig snorkelen of je eerste duikles nemen bij een ervaren instructeur.

Dag 20) Scheepswrakduiken in Tulamben

Dag 21) Tulamben > Sanur
Door het binnenland van Bali rij je langs de vulkaan Gunung Batur en de grootste Hindoeîstische tempel; Pura Besakih naar Sanur. Hier heb je een aantal overnachtingen in een luxe resort waar je kunt bijkomen van je avonturen.

Dag 22 & 23) Ontspannen in Sanur
In de rustige badplaats Sanur geniet je van een paar laatste relaxdagen tot je weer naar huis vliegt.

Duur van deze rondreis

De route door Java kun je in principe in zo’n 23 dagen doen. Zie ook mijn reisblog van deze route: Betoverend Indonesië. Als je de tijd hebt kun je er echter veel meer tijd voor uittrekken en een aantal extra plekken onderweg bezoeken. Op Bali is genoeg te doen om je minimaal een week te vermaken. Nusa Lembongan heb je vrij snel gezien, echter heb je hier waarschijnlijk het ‘probleem’ dat je er helemaal niet weg wilt. Kortom, je kunt de route afleggen in zo’n 23 dagen, maar een paar dagen extra is helemaal niet vervelend!

Hoe ga je deze reis organiseren? 

Zoals hierboven beschreven kun je de route door Bali en Java gaan volgen. Voor een onbekommerde trip moeten er een aantal zaken van te voren en op plaats van bestemming geregeld worden.

  1. Vliegtickets boeken
  2. Binnenlandse vlucht(en) boeken
  3. Treintickets boeken
  4. Accommodaties boeken
  5. Vervoer ter plaatse
  6. Mobiele telefoon in Indonesië
  7. Vaccinaties
  8. Visum

8 tips voor jouw rondreis op Bali en Java
Plan van aanpak

 

1) Vliegtickets boeken naar Indonesië

Er zijn veel aanbieders maar de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië vind je het beste via onderstaande sites. Zie ook mijn blog  Goedkope vliegtickets boeken.

Skyscanner is in Nederland ontzettend populair. Ik gebruik deze tool al jaren om goedkope tickets te boeken. Er zitten namelijk heel veel handigheidjes in deze tool. Zo kun je bij het zoeken naar een bestemming het invulveld op ‘overal’ zetten en de vertrekdatum op ‘goedkoopste maand’. 

Momondo is een inspirerende wereldwijde reiszoekmachine die prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur vergelijkt. Erg handig bij het zoeken naar vliegtickets met Momondo is de grafiek die boven je zoekresultaten getoont wordt. Wanneer je een zoekopdracht heb gedaan naar een bepaalde bestemming op een bepaalde datum zie je boven in beeld een grafiek met datums wanneer jouw vlucht goedkoper of duurder is.


 

2) Binnenlandse vlucht(en) boeken

Voor de rondreis op Bali en Java zul je een binnenlandse vlucht moeten boeken van Yokyakarta naar Denpansar. Ik heb de ervaring dat je zo’n binnenlandse vlucht het best kan boeken met de Aziatische aanbieder AIrpaz. Je zult bij AIrpaz veruit de goedkoopste tarieven tegenkomen als je binnen Azië vliegt.

 

3) Treintickets boeken

Je doet er verstandig aan om de benodigde treintickets van te voren online te boeken. Je loopt anders het risico om zonder airco in de Economy class te zitten en niet in de comfortabele Eksecutive class, die naar onze Europese maatstaven niet eens veel duurder is. Treintickets kun alleen boeken bij Tiket.com. Dit is dé Indonesische boekingsite voor het boeken van treintickets, maar ook voor vliegtickets en hotelovernachtingen kun je hier terecht.

 

4) Accommodaties boeken

Het heeft z’n charme om op de bonnefooi op reis te gaan en maar te zien waar je terechtkomt. Je loopt echter het risico op terecht te komen op B-locaties of door een taxichauffeur afgeleverd te worden bij een veel te duur resort. Ik heb zelf de ervaring dat het erg prettig is om van te voren je resorts te boeken. Tijdens je rondreis heb je dan een duidelijk doel en locatie waar je naartoe gaat en je weet ook zeker dat je op een accommodatie terecht komt die naar jouw wensen is.

Verschillende accommodaties
Accommodaties vind je in alle soorten en maten in Indonesië. Je kunt overnachten in echte ‘party hostels’, bijkomen in prachtige bungalows of genieten van de gastvrijheid een lokaal homestay. In de meeste populaire bestemmingen kun je kiezen uit meerdere leuke opties. Als je alleen reist is een sociaal hostel wel zo leuk, als je reist als stel kun je ook kiezen voor een privékamer in een hostel of in een homestay en met een gezin is een hotel met zwembad erg prettig.

Hoe vind ik de leukste accommodaties

Booking.com
Voor Indonesië kost het je niet veel moeite om leuke en betaalbare accommodaties te vinden. Het is misschien een open deur maar de meest hotels en hostels zijn aangesloten bij Booking.com. Door de aansluiting van de grote hoeveelheid hotels is Booking.com. de meest uitgebreide en meest betaalbare boekingssite. Zeker met het Genius programma van Booking.com loopt het voordeel voor jou als gebruiker hoger op. Na twee boekingen bij Booking.com. wordt je Genius-lid en krijg je korting op duizenden accommodaties wereldwijd. Hoe meer je boekt als Genius-lid, hoe meer kortingen en beloningen je ontvangt!

Booking.com

De iets minder bij het grote publiek bekende boekingssite Agoda.com is met name voor boekingen in Azië heel sterk. Agoda.com heeft in vergelijking met Booking.com een nog groter aanbod van hotels in deze regio. Bij Agoda.com is het handig om niet te vroeg te boeken. Op de boekingssite worden na een zoekopdracht dagaanbiedingen aangeboden met kortingen tot soms wel 75%! Je kunt natuurlijk ook je accommodatie ver van te voren boeken en wanneer je een dagaanbieding tegenkomt, je reservering kosteloos annuleren en weer opnieuw boeken met korting. 😉

 

 

5) Vervoer te plaatse

Waar je ook bent in Indonesië. Op elke straathoek kun je ter plekke wel een (goedkope) taxirit regelen. Wil je iets meer controle hebben over je ritten, dan kun je gebruik maken van handige apps. Op Bali heb je Blue Bird Taxi. Download na aankomst op het vliegveld de Blue Bird App op je mobiel en je kunt direct beginnen met het bestellen van een taxi naar jouw locatie. Zie ook de Gouden tip! Hoe maak ik gebruik van mijn mobiele telefoon in Indonesië? hieronder.

 

Op Java rijden er geen Blue Bird taxi’s. Hier kun je gebruik maken van Grab. Een fantastisch gebruiksvriendelijke taxi-app waar je overigens in heel zuid-oost Azië gebruik van kunt maken. Grab werkt in principe hetzelfde als Uber en biedt als grote voordeel dat je van te voren weet wat de prijs is. Via de mobiele app geef je aan waar je heen wilt en vervolgens zoekt hij naar de dichtstbijzijnde beschikbare Grab chauffeur. Je kunt heel precies op de kaart aangeven waar je opgehaald wilt worden, wel zo handig dus. Als je een rit boekt, zie je in de app waar de chauffeur zich bevindt en hoelang hij nog onderweg is naar het ophaalpunt. 

6) Gouden tip! Hoe maak ik gebruik van mijn mobiele telefoon in Indonesië?

Wanneer je gebruik gaat maken van je eigen Europese telefoonabonnement in Indonesië zullen de kosten hoog oplopen. Mijn gouden tip voor jouw rondreis is: neem een oude (nog wel werkzame) smartphone mee en koop bij de eerste het beste mini-supermarket (b.v.7 Eleven) een simkaart met een internet- en belbundel. Stop het simkaartje in je smartphone en je kunt bellen en internetten tegen lokale kosten. En die kosten liggen heel laag. 😉

 

Vaccinaties voor Indonesië?

Als je naar Indonesië gaat heb je in de meeste gevallen inentingen nodig voor Buiktyfus, DTP en Hepatitis A. Andere vaccinaties zijn sterk afhankelijk welke regio je komt en hoelang je daar verblijft. Hepatitis B wordt bijvoorbeeld aangeraden als je meer dan drie maanden in risicovolle gebieden verblijft, iets wat voor veel backpackers natuurlijk het geval is.

Malaria
Malaria is een gevaarlijke ziekte die je in Azië kunt oplopen maar helaas ook lastig om je tegen te beschermen. Er bestaat geen vaccinatie tegen Malaria dus je zult je moeten beschermen door het slikken van malariapillen. Voor Java en Bali is het niet nodig om malariapillen te slikken. Je kunt wel een een noodbehandeling meenemen. Meer informatie over vaccinaties en malaria kun je vinden op: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/

Visum

Je hebt een aantal verschillende mogelijkheden voor je visum voor Indonesië. Je doet er verstandig aan om van te voren goed te bedenken hoelang je in Indonesië wilt blijven, hierna kun je bepalen welk visum je wilt. In juni 2015 heeft Indonesië de visum regels versoepeld. Hierdoor is het voor dertig nationaliteiten – waaronder Nederlanders en Belgen – mogelijk een gratis visum voor dertig dagen te krijgen. Je krijgt nu een gratis visum Indonesië voor dertig dagen. Dit is echter lokaal niet meer te verlengen, binnen dertig dagen moet je dus echt het land uit. Als je langer dan dertig dagen wilt blijven kun je bij aankomst een Visa On Arrival kopen, deze kun je wel nog eenmalig verlengen met dertig dagen.

 

De leukste rondreis ideeën

Reisblog: Bali & Java

Reisblog: Bali & Java

Een rondreis op de eilanden Bali, Java en Nusa Lembongan. Van rijstvelden tot woeste vulkaanlandschappen en van mystieke steden tot tropische stranden. Laat je inspireren door onze reis die we in de zomer van 2018 hebben gemaakt.

Lees meer
Reisblog: Roadtrip in het westen van Amerika

Reisblog: Roadtrip in het westen van Amerika

In 2015 hebben we een mooie trip gemaakt in het westen van de Verenigde Staten. Met de minivan die we op het vliegveld van Los Angeles hadden gehuurd zijn we op avontuur gegaan in de staten: Califonië, Arizona, Utah en Nevada.

Lees meer