AZIATISCHE RECEPTEN

Alle Aziatische Recepten

Aziatische recepten algemeen

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Maleisische Kari Ayam Kapitan

De beste deals voor Indonesië vind je hier  Maleisische Kari Ayam Kapitan Maleisische Kari Ayam Kapitan Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise...

Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.

Dit Ayam Blado recept met kip is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado met rundvlees. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je ’s avonds terug komt uit je werk.

Thai Fish Cakes. Thaise viskoekjes.

Thaise viskoekjes zijn een populaire snack in Thailand en zie je veel als streetfood in Bangkok. Deze Fish Cakes zijn een smaakvolle en verrassende manier om vis te eten.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Pho Bo uit Vietnam

Pho Bo is hét nationale gerecht van Vietnam. Op elke straathoek is wel een eetstalletje te vinden waar je deze smaakvolle spicy soep kunt krijgen. Logisch, want Vietnamezen eten de soep als ontbijt, lunch of avondeten.

Dal Bhat

Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dit spicy gerecht komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten.

Aziatische ‘sticky’ spareribs

Vind je het moeilijk om spareribs lekker klaar te maken? Of weet je niet hoe je er aan moet beginnen? Niet als mijn recept volgt. Deze methode is zo kinderlijk eenvoudig.

Thaise groene curry

Een klassieker uit de Thaise keuken: Thaise groene curry. Een heerlijke milde curry met kip en aubergine, die bol staat van de Thaise smaakmakers. Een echte smaakexplosie in je kommetje.

Maak zelf Atjar Tjampoer

Atjar is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar maken is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder en gezonder.

Pruimen-tomaten-kipcurry

Aziatisch, zoetzuur en spicy. Doe eens wat anders met pruimen. Je kunt er jam van maken, chutney of taart. Maar deze vruchten lenen zich ook uitermate goed in Aziatische gerechten.

‘Hot as Hell’ zoetzure chilisaus

Ik hou van de smaak van zoetzure chilisaus. Maar de chilisaus uit de supermarkt vind ik geen pit genoeg hebben. Het was dus tijd om op zoek te gaan naar de juiste pepers voor mijn eigen versie van zoetzure chilisaus. In dit recept maak ik met de Madame Jeanette en Naga Jolokia en onzettend lekkere en pittige chilisaus. Zo blijkt maar weer. Zelfgemaakt is altijd beter.

Japanse soufflé pancakes

Er is een nieuwe rage op eetgebied uit Japan. Japanse soufflé pancakes. De fluffy pancakes veroveren langzaam de wereld en dat is te begrijpen. Ze zijn zo lekker licht en luchtig en nog makkelijk te maken ook. Ze worden gemaakt met opgeklopt eiwit waardoor een luchtig beslag ontstaat en op laag vuur gaar gestoomd onder een deksel.

Thai Beef Salad

Thaise rundvleessalade (Yum Nua) is misschien wel een van de meest bekende salades van Thailand. Gegrilde biefstukreepjes worden gemengd met komkommer, tomaat, sjalot, verse chili, knapperige peultjes, geurige munt en koriander, vissaus en limoensap. Met dit authentieke Thaise rundvleessalade recept proef je de volle smaak van authentieke Thaise salade.

Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees.

Char siu (ook wel geschreven als cha siu of tja siew) komt uit de Kantonese keuken: één van de bekendste Chinese keukens, uit het zuiden van China. Bij bijna ieder (goed) Chinees restaurant zie je het op de menukaart staan. Ook in Surinaamse eethuisjes kun je dit varkensvlees op een broodje krijgen.

Supersnelle gezonde noedelsoep

Je kent het wel, je hebt zo’n drukke dag waardoor je geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Je komt uit je werk, je moet straks al weer snel ergens anders naar toe en je hebt niet eens de tijd om eten te bestellen of af te halen. Toch wil je graag een gezonde maaltijd naar binnen werken. Kan dat? Jazeker. Met deze supersnelle noedelsoep.

Aziatische roerbak spruitjes met kurkuma aardappels

Ben jij geen liefhebber van spruitjes? Dat kan ik me goed voorstellen. Ik was ook nooit een grote fan van spruitjes. Tot ik besloot er eens wat anders mee te doen en ze te roerbakken met spekjes en ketjap. Dat is echt andere koek, of eigenlijk andere spruit… Ik weet zeker dat je overstag bent als je dit het geproefd. En in combinatie met de kurkuma aardappels met Koreaanse chiliflakes heb je supersnel een lekkere Aziatische maaltijd op tafel staan.

Zalm Teriyaki

Zalm Teriyaki is een Japans gerecht dat over de hele wereld ontzettend populair is. Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vis, vlees of gevogelte wordt gebakken in een marinade van sojasaus, gember, honing en limoensap, waardoor het geheel een mooie glans krijgt.

Asian Chicken Stoof

Ik ben een grote fan van een patatje stoofvlees. En dan vooral de Asian Chicken Stoof zoals je die bij Bram Ladage kan krijgen. Deze stoof bestaat uit malse Indonesisch gekruide kip, pindasaus, bosuitjes en sesamzaadjes. Het is een smaakexplosie die z’n weerga niet kent.

Butter Chicken Curry

Butter Chicken curry, ook wel murgh makhani genoemd, is echt een van mijn favoriete curries. Deze Indiase curry at ik voor het eerst toen in New Delhi was. Daarna is deze curry me altijd bijgebleven want, man man man, wat een smaakbom is dit. Je kunt de curry prima van tevoren maken en opnieuw opwarmen. Sterker nog, dat komt de smaken alleen maar ten goede.

Thaise maaltijdpot

Thaise maaltijdpot om mee te nemen naar je werk Ingrediënten (1 pers.) Pindakaas Oestersaus Honing Sesamolie Thaise rode currypasta Limoen Zwarte bonen Pandan rijst Puntpaprika Bosui Peen Juliënne Rosbief Rode peper Verse koriander   Voor alle mensen met een...

Thai Chicken Cashewnuts

Hoewel er in Thailand tientallen varianten bestaan van deze kip met cashewnotenschotel, vind ik zelf dit recept helemaal top. Ik heb het gerecht leren maken van een chef in Zuid Thailand en zoals je zult merken zorgen de gecombineerde ingrediënten voor een echte smaakexplosie.

Thais omelet

Een typisch streetfood gerecht uit Bangkok is het Thais omelet. Een lekker snel en simpel lunchgerecht wat je in een mum van tijd op tafel zet. Doe eens wat anders met je ei en maak deze lekkere Thaise omelet.

Indiase spitskool- en aardappelcurry

Aangezien men in een overwegend hindoeistisch land als India geen rundvlees eet, is dit geen heel authentiek recept. Het is een beetje van mezelf en beetje uit de tropen. Neemt niet weg dat de combinatie van spitkool, rundergehakt en kerrie erg lekker is. Samen met de aardappel/kikkererwtencurry is het echt om je vingers bij af te likken. En dat doen ze dan wel weer in India 😉

Thali uit Sri Lanka

In Sri Lanka en India heb ik kennis gemaakt met de Thali. Een grote zilverkleurige plaat die vol staat met kruidige gerechtjes rondom een schaal met geurige kleefrijst. Daarbij zit vaak een platte broodsoort zoals chapati of masala puri. Het gerecht wordt veelal met meerdere mensen, zittend op de grond met de handen gegeten. Met de rechterhand vorm je een balletje van de rijst en daar neem je wat saus met groenten, vlees of vis bij. 

Indonesisch ontbijten met Nasi Goreng

In het Indonesich betekent nasi gewoon witte rijst wat ’s avonds bij het hoofdgerecht wordt geserveerd. De volgende ochtend wordt deze rijst over het algemeen opgebakken met wat groenten en gegeten als ontbijt. Dan heet het Nasi Goreng. Het is een makkelijk, snel te bereiden gerecht en bovendien de perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan.

Indiase kip- en bloemkoolcurry

In India wordt in bijna alle gerechten een kruidenmengsel gebruikt wat masala wordt genoemd. Masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal specerijen zoals ketoembar, komijn en kurkuma. Masala vindt haar oorsprong in India en is daar vandaan door de Hindoestanen meegenomen naar o.a. Suriname.

Indonesisch rundvlees met zoetzure snijbonen en gele rijst

Indonesisch rundvlees. Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker. Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.

Bloemkoolcurry met Indiase kabeljauw

Oosters koken is niet zo omslachtig als je misschien denkt. Deze curry met inspiratie uit Zuid India zet je binnen een half uur op tafel. Probeer maar eens en laat je verrassen hoe snel je een pan met kruidige curry klaar hebt.

Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze

Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze Ingrediënten (4 pers.)700 gr. mager rundvlees2 uien2 teentjes knoflook1 cm. gemberwortel1 rode peper1 groene paprika1 rode paprika2 wortelsKetjap A (of ketjap manis)Ketjap AsinShaoxing rijstwijn (of...

Hindoestaanse kip met sperciebonen

Met oerhollandse ingrediënten als sperciebonen en broccoli maak je in een handomdraai deze exotische maaltijd klaar. De invloeden uit de Surinaamse en Indiase keuken geven het gerecht een lekker en pittig accent. In het gerecht maak ik gebruik van een Madame-Jeannette peper maar je kunt ook een gewone rode peper gebruiken.

Curry van rundvlees en aubergine uit Thailand

In Thailand wordt deze curry gemaakt met ‘eggplant’. Deze Thaise aubergine is het kleine, ronde zusje van de gewone aubergine. De grootte varieert van kwartelei tot golfbal-formaat en is meeste wit van kleur. Je komt ze wel eens tegen op de markt of in een Aziatische toko.

Lobster Rendang Curry

Rendang staat bekend als een kruidig rundvleesgerecht wat enkele uren langzaam gaar wordt gestoofd. Aan de kust in Indonesië heb ik een rendang leren kennen die met kreeft wordt klaargemaakt. Hoewel de bereidingswijze erg veel verschild met die van van mijn Beef Rendang, zet je met deze Lobster Rendang een bijzonder en smakelijk Indonesisch gerecht op tafel.

Gemarineerd Indonesisch buikspek (Perut Babi)

Bali is het enige Indonesische eiland waar veel gerechten met varkensvlees te vinden zijn. Heel bekend is Babi Panggang, wat op Bali heel anders smaakt dan bij onze afhaalchinees. Deze Perut Babi, het Indonesische buikspek, wordt ook veel gegeten. Het is een heerlijk mals stuk varkensvlees met een krokant korstje.

Beef Rendang (Indonesisch gestoofd rundvlees)

Er zijn duizenden recepten te vinden voor een rendang. Maar wat mij betreft gaat er geen enkele rendang boven de mijne. Een beetje geleerd tijdens kookcursussen in Indonesië, maar vooral geleerd door het gerecht vaak te proeven en vervolgens zelf te perfectioneren. 

Red Snapper in Balinese saus

In Aziatische landen staat er bij visgerechten vaak red snapper op het menu. Een lekkere stevige vis die zich bij uitstek leent om krokant te frituren en te combineren met een Aziatische saus. In Nederland vind je red snapper niet in de supermarkt. Bij gespecialiseerde viswinkels of op de markt kun je de vis vaak wel vinden. Een goed alternatief voor red snapper is roodbaars. Dat is bijna overal te koop.

Ikan Bali (pittige balinese vis)

Op het Indonesische eiland Nusa Lembongan kon je heerlijke visgerechten bestellen. Ik heb hier een variant van de bekende Ikan Bali (pittige Balinese vis) gegeten. Zittend in een restaurant met uitzicht over de azuurblauwe zee was dit gerecht precies waar ik aan toe was die dag. Het is ook een lekker eenvoudig en snel te maken visgerecht.

3 soorten Saté

In Yokyakarta aten we op Malioboro Street diverse soorten Saté. Natuurlijk kennen we allemaal de Balinese kipsaté (saté ayam) en de varkenssate (saté babi). Maar Indonesië kent vele andere varianten. Met rundvlees, geit, garnalen, tonijn, tofu, noem maar op. Wij hebben op Bali vaak de tonijnsaté voorgeschoteld gekregen.

Cap Jay Ayam

Dit smaakvolle kipgerecht aten we bij een klein streetfood restaurantje in Yokyakarta. In de open keuken aan de straatkant werden in grote woks de lekkerste gerechten gemaakt. Waaronder deze snel klaar te maken Cap Jay Ayam.

Ubud Pork Mix met Balinese Suckling Pig

Een van de meest beroemde gerechten op Bali is Balinese Suckling PIg. Heerliijk mals, met een knapperig korstje. De traditionele methode om dit gerecht te maken, is door de holte van een speenvarken in te wrijven met een mengsel van kruiden en soms tapiocabladeren en daarna de huid te smeren met kurkumasap voor het braden.

Spicy Asian Chicken Salad

Coco’s Bakery staat in Califonië bekend om de heerlijke taarten die er gemaakt worden. Wat dacht van the Dutch apple cranberry cheese pie. Ook kun je er prima terecht voor lunch en diner. Ik heb er the Spicy Asian Chicken Salad gegeten. Een salade met heerlijk malse pittige kip en krokante uitjes.

Indonesië

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Maak zelf Atjar Tjampoer

Atjar is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar maken is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder en gezonder.

Indonesisch ontbijten met Nasi Goreng

In het Indonesich betekent nasi gewoon witte rijst wat ’s avonds bij het hoofdgerecht wordt geserveerd. De volgende ochtend wordt deze rijst over het algemeen opgebakken met wat groenten en gegeten als ontbijt. Dan heet het Nasi Goreng. Het is een makkelijk, snel te bereiden gerecht en bovendien de perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan.

Indonesische meeneemmaaltijd in een pot

Voor alle mensen met een drukke baan, bijvoorbeeld in de zorg of in andere sectoren is hier het volgende idee voor een supersnelle, supergezonde en superlekkere meeneemmaaltijd in een pot. Je stopt gewoon alle ingrediënten in een grote jampot, neemt ‘m mee naar je werk, 3 minuten verwarmen in de magnetron en klaar! Superhealthy fastfood to go!

Indonesisch rundvlees met zoetzure snijbonen en gele rijst

Indonesisch rundvlees. Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker. Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.

Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze

Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze Ingrediënten (4 pers.)700 gr. mager rundvlees2 uien2 teentjes knoflook1 cm. gemberwortel1 rode peper1 groene paprika1 rode paprika2 wortelsKetjap A (of ketjap manis)Ketjap AsinShaoxing rijstwijn (of...

Lobster Rendang Curry

Rendang staat bekend als een kruidig rundvleesgerecht wat enkele uren langzaam gaar wordt gestoofd. Aan de kust in Indonesië heb ik een rendang leren kennen die met kreeft wordt klaargemaakt. Hoewel de bereidingswijze erg veel verschild met die van van mijn Beef Rendang, zet je met deze Lobster Rendang een bijzonder en smakelijk Indonesisch gerecht op tafel.

Gemarineerd Indonesisch buikspek (Perut Babi)

Bali is het enige Indonesische eiland waar veel gerechten met varkensvlees te vinden zijn. Heel bekend is Babi Panggang, wat op Bali heel anders smaakt dan bij onze afhaalchinees. Deze Perut Babi, het Indonesische buikspek, wordt ook veel gegeten. Het is een heerlijk mals stuk varkensvlees met een krokant korstje.

Thaise recepten

Thailand / Maleisië / Vietnam

Thai Fish Cakes. Thaise viskoekjes.

Thaise viskoekjes zijn een populaire snack in Thailand en zie je veel als streetfood in Bangkok. Deze Fish Cakes zijn een smaakvolle en verrassende manier om vis te eten.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Pho Bo uit Vietnam

Pho Bo is hét nationale gerecht van Vietnam. Op elke straathoek is wel een eetstalletje te vinden waar je deze smaakvolle spicy soep kunt krijgen. Logisch, want Vietnamezen eten de soep als ontbijt, lunch of avondeten.

Thaise groene curry

Een klassieker uit de Thaise keuken: Thaise groene curry. Een heerlijke milde curry met kip en aubergine, die bol staat van de Thaise smaakmakers. Een echte smaakexplosie in je kommetje.

Thai Beef Salad

Thaise rundvleessalade (Yum Nua) is misschien wel een van de meest bekende salades van Thailand. Gegrilde biefstukreepjes worden gemengd met komkommer, tomaat, sjalot, verse chili, knapperige peultjes, geurige munt en koriander, vissaus en limoensap. Met dit authentieke Thaise rundvleessalade recept proef je de volle smaak van authentieke Thaise salade.

Thaise maaltijdpot

Thaise maaltijdpot om mee te nemen naar je werk Ingrediënten (1 pers.) Pindakaas Oestersaus Honing Sesamolie Thaise rode currypasta Limoen Zwarte bonen Pandan rijst Puntpaprika Bosui Peen Juliënne Rosbief Rode peper Verse koriander   Voor alle mensen met een...

Thai Chicken Cashewnuts

Hoewel er in Thailand tientallen varianten bestaan van deze kip met cashewnotenschotel, vind ik zelf dit recept helemaal top. Ik heb het gerecht leren maken van een chef in Zuid Thailand en zoals je zult merken zorgen de gecombineerde ingrediënten voor een echte smaakexplosie.

Thais omelet

Een typisch streetfood gerecht uit Bangkok is het Thais omelet. Een lekker snel en simpel lunchgerecht wat je in een mum van tijd op tafel zet. Doe eens wat anders met je ei en maak deze lekkere Thaise omelet.

Indiase recepten Sri Lanka

India / Sri Lanka

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Dal Bhat

Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dit spicy gerecht komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten.

Butter Chicken Curry

Butter Chicken curry, ook wel murgh makhani genoemd, is echt een van mijn favoriete curries. Deze Indiase curry at ik voor het eerst toen in New Delhi was. Daarna is deze curry me altijd bijgebleven want, man man man, wat een smaakbom is dit. Je kunt de curry prima van tevoren maken en opnieuw opwarmen. Sterker nog, dat komt de smaken alleen maar ten goede.

Indiase spitskool- en aardappelcurry

Aangezien men in een overwegend hindoeistisch land als India geen rundvlees eet, is dit geen heel authentiek recept. Het is een beetje van mezelf en beetje uit de tropen. Neemt niet weg dat de combinatie van spitkool, rundergehakt en kerrie erg lekker is. Samen met de aardappel/kikkererwtencurry is het echt om je vingers bij af te likken. En dat doen ze dan wel weer in India 😉

Thali uit Sri Lanka

In Sri Lanka en India heb ik kennis gemaakt met de Thali. Een grote zilverkleurige plaat die vol staat met kruidige gerechtjes rondom een schaal met geurige kleefrijst. Daarbij zit vaak een platte broodsoort zoals chapati of masala puri. Het gerecht wordt veelal met meerdere mensen, zittend op de grond met de handen gegeten. Met de rechterhand vorm je een balletje van de rijst en daar neem je wat saus met groenten, vlees of vis bij. 

Indiase kip- en bloemkoolcurry

In India wordt in bijna alle gerechten een kruidenmengsel gebruikt wat masala wordt genoemd. Masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal specerijen zoals ketoembar, komijn en kurkuma. Masala vindt haar oorsprong in India en is daar vandaan door de Hindoestanen meegenomen naar o.a. Suriname.

Bloemkoolcurry met Indiase kabeljauw

Oosters koken is niet zo omslachtig als je misschien denkt. Deze curry met inspiratie uit Zuid India zet je binnen een half uur op tafel. Probeer maar eens en laat je verrassen hoe snel je een pan met kruidige curry klaar hebt.

Hindoestaanse kip met sperciebonen

Met oerhollandse ingrediënten als sperciebonen en broccoli maak je in een handomdraai deze exotische maaltijd klaar. De invloeden uit de Surinaamse en Indiase keuken geven het gerecht een lekker en pittig accent. In het gerecht maak ik gebruik van een Madame-Jeannette peper maar je kunt ook een gewone rode peper gebruiken.

Chinese recepten

Chinees / Kantonees / Szechuan

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees.

Char siu (ook wel geschreven als cha siu of tja siew) komt uit de Kantonese keuken: één van de bekendste Chinese keukens, uit het zuiden van China. Bij bijna ieder (goed) Chinees restaurant zie je het op de menukaart staan. Ook in Surinaamse eethuisjes kun je dit varkensvlees op een broodje krijgen.

Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze

Snel gebakken rundvlees op Chinees-Indische wijze Ingrediënten (4 pers.)700 gr. mager rundvlees2 uien2 teentjes knoflook1 cm. gemberwortel1 rode peper1 groene paprika1 rode paprika2 wortelsKetjap A (of ketjap manis)Ketjap AsinShaoxing rijstwijn (of...

Cap Jay Ayam

Dit smaakvolle kipgerecht aten we bij een klein streetfood restaurantje in Yokyakarta. In de open keuken aan de straatkant werden in grote woks de lekkerste gerechten gemaakt. Waaronder deze snel klaar te maken Cap Jay Ayam.

Japanse recepten

Japan / Korea

Japanse soufflé pancakes

Er is een nieuwe rage op eetgebied uit Japan. Japanse soufflé pancakes. De fluffy pancakes veroveren langzaam de wereld en dat is te begrijpen. Ze zijn zo lekker licht en luchtig en nog makkelijk te maken ook. Ze worden gemaakt met opgeklopt eiwit waardoor een luchtig beslag ontstaat en op laag vuur gaar gestoomd onder een deksel.

Zalm Teriyaki

Zalm Teriyaki is een Japans gerecht dat over de hele wereld ontzettend populair is. Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vis, vlees of gevogelte wordt gebakken in een marinade van sojasaus, gember, honing en limoensap, waardoor het geheel een mooie glans krijgt.