EUROPESE RECEPTEN

Alle Europese Recepten

Europese recepten algemeen

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Surinaamse prei ovenschotel

Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Captains Dinner

Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd van de VOC. De kapitein kreeg goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein.

Opgebakken Spätzle met spek, ui en kaas

De fijnste accommodaties in Tirol boek je hier:  Opgebakken Spätzle met spek, ui en kaas   Überbackene Spätzle mit Speck und Käse Een lekkere en simpele wintersportlunch van overgebleven Spätzle. Opgebakken met spek, ui en kaas maak je hier lekkere snelle...

Kip Kiev

Kip Kiev is krokant gebakken kip, gevuld met zelfgemaakte kruidenboter en knapperige bacon. Klinkt niet ingewikkeld, en dat is het ook niet, maar het smaakt zó lekker. De kip wordt extra mals en sappig door de kruidenboter die erin opgesloten zit.

Klassieke slagroomtaart

Een klassieke slagroomtaart is met recht een klassieker. Luchtig biscuit met om en om een lekkere laag slagroom. Nougatine eromheen en vers fruit erop. Een feest om te zien en een feest om te trakteren.

Hachee

Oma’s hachee, weet je nog hoe lekker dat was vroeger? Met een hoop uien en rundvlees wat zo gaar is dat het uit elkaar valt. Maar hoe krijg je die smaak van vroeger op je bord?

Bouillon van botten

Afgezien van het feit dat zelfgemaakte bouillon een krachtige smaakmaker is voor soepen en stoofgerechten, is deze bouillon een echte superfood.

Hartige kliekjestaart

Na het kerstdiner blijft er meestal veel eten over. Zonde om weg te gooien. Hier is een perfect recept voor een hartige kliekjestaart die super smaakvol is en makkelijk te maken.

Beef Wellington met rode wijnsaus

Beef Wellington is al jaren hét klassieke kerstrecept. Maar veel mensen willen er n beginnen omdat het nog al eens kan mislukken. Niet als je mijn recept volgt.

Britse Fishpie

Deze visstoofpot is een heerlijke variant op de klassieke Britse Fishpie. Makkelijk te maken en budgetvriendelijk. En je zet echt iets bijzonders op tafel.

Speculaas bakken

Het is een stuk leuker en lekkerder om zelf speculaas te maken. En het is helemaal niet moeilijk. Het wordt echt iets speciaals als je zelf de koek- en speculaaskruiden samenstelt.

Oud Hollandse gehaktballen en 3 verrassende variaties

Weet je nog hoe lekker smeuig die gehaktballen vroeger thuis of bij je oma smaakten? Verlang je daar ook wel eens naar terug? Volg dit recept en je tovert snel zo’n oud Hollandse gehaktbal op tafel.

Appelmoes zonder suiker

Om zelf appelmoes te maken heb je niet veel ingrediënten nodig. Alleen een paar kilo appels, en je kunt aan de slag. Ja echt, meer heb je niet nodig.

Ontbijt pannenkoekjes met kokos en havermout

Ik wilde wat variatie brengen in mijn ontbijtpatroon en had het idee om gezonde pannenkoekjes te gaan maken met havermout, kokos en lijnzaad.

Joodse penicilline. Immuunversterkende kippensoep.

In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen. Bovendien bevat Joodse penicilline een heel arsenaal aan geneeskrachtige specerijen en veel eiwitten. Joodse kippensoep griep.

Tostada con Tomate y Jamon de Serrano

Bijna elke Spanjaard ontbijt met Tostado met tomatensalsa. Eigenlijk is het niets meer dan geroosterd brood met olijfolie, tomaat en vaak Serrano ham. Maar vergis je niet in de eenvoud ervan.

Pasta de Navarra

Dit door de Spaanse keuken geïnspireerde pastagerecht is kinderlijk eenvoudig om te maken. Lekker met die krokante stukjes chorizo en paddenstoelen.

Tortilla de patata con chorizo

De Spaanse tortilla wordt vaak als Tapas gegeten, warm of koud. Maar de tortilla wordt ook vaak bij het ontbijt geserveerd. Maak nu zelf dit lekkere gerecht.

Churros met chocoladesaus

Churros is een gefrituurde deegstengel snack, besprenkelend met kaneelsuiker. Het is een typisch traditioneel Spaans gerecht.

Paella met chorizo, kip en gamba’s

Paella staat bij op nummer 1 als het gaat om rijstgerechten. Op de juiste manier klaargemaakt is de rijst zo lekker smeuïg en kruidig van de diverse specerijen.

Duitse kip in Riesling

En nóg zo’n heerlijk gerecht wat ik in het Moesel-Rijn gebied in Duitsland heb ontdekt. Kip in Riesling wijn. Het is de Duitse versie van het Franse Coq au Vin. Dus heb je trek in een zeer smakelijk gerecht met gevogelte? Probeer dan deze kip gestoofd met een groentenmix van ui, prei, wortel en champignons en natuurlijk een flinke scheut Riesling . Klaar in slechts een uur!

Vlierbessen appel limoen munt cocktail

Dit drankje heb ik in Duitsland ontdekt en is zóóó lekker. Het wordt gemaakt met Holunderblüten siroop, wat in Nederland te koop is als Vlierbessen siroop. De vlierbessen geven een zeer speciaal en bijna exotisch tintje aan de frisse cocktail met limoen. Deze cocktail kun je maken mét of zonder alcohol.

Flammkuchen

Flammkuchen is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biergartens. “Flammkuchen mit Speck” wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een “on the go” snack. Hoewel Flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is het toch wel heel iets anders.

Duitse Jäger Teller

Onze oosterburen staan over het algemeen niet bekend om hun verfijnde keuken. Een beetje onterecht is dat wel, want ik ben onlangs tijdens mijn trip in Duitsland behoorlijk geïnspireerd geraakt met een aantal heerlijke gerechten. Om te beginnen deze jäger teller. Een bord gevuld met een paar lekkere stukken varkenslende, in braadvocht gebakken champignons, röstirondjes en asperges.

Filet de Sandre. Snoekbaarsfilet uit de Franse keuken.

De betere restaurants in Frankrijk en België zetten regelmatig filet de sandre op het menu. Oftewel: snoekbaarsfilet, een zeer kwalitatieve zoetwatervis. De meest klassieke bereiding is court bouillon waarbij de snoekbaars gepocheerd wordt en opgediend met een beurre blanc.

Tagilatelle met gorgonzola en walnoten

Wat is de Italiaanse keuken toch fantastisch. Met eenvoudige, maar hoog kwalitatieve ingrediënten zet je supersnel een culinaire maaltijd op tafel. Deze romige tagliatelle met gorgonzola, walnoten en rucola is een streling voor de tong. Het is een vegetarisch gerecht waarbij zelfs de meest fervente vleeseliefhebber het vlees niet zal missen. 😉

Boerenkoolstoof met witte bonen

Superbudgetvriendelijk koken en toch een heerlijke maaltijd klaar maken. Dat lukt met deze heerlijke stoofpot van boerenkool, witte bonen, runderbraadworst en een gepocheerd eitje. Voor € 1,41 p.p. kun jij deze lekkere maaltijd op tafel zetten.

Vegetarische aubergines uit de oven

Deze aubergines uit de oven zijn gevuld met mozzarella en tomaat. Het gegratineerde laagje van peterselie, knoflook en parmezaanse kaas maakt er echt een delicatesse van. Dit snel klaar te maken gerecht is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een echt lekker vegetarisch, voedzaam en low-carb recept. Melanzane al forno!

Spaanse zeebaars uit de oven

Een recept uit Spanje voor een heerlijke zeebaars uit de oven in een saus van ui, knoflook, tomaten, vermouth en safraan met gebakken cherry tomaatjes en gekleurde paprika. En als je niet zo makkelijk aan zeebaars kunt komen, dan is dit gerecht ook heel goed te maken met kabeljauw of tilapiafilet.

Zwiebel Rostbraten

Van deze absolute Oostenrijkse klassieker kunnen we nooit genoeg krijgen. Zwiebel Rostbraten, even simpel als onweerstaanbaar. Een heerlijks tukje malse rosbief met krokante uien, de ene helft in de saus verwerkt en de andere helft gebruiken we om te garneren.

Berner Grillwürstel

Berner würstl is een Frankfurter gevuld met Emmertaler kaas en omwikkeld met spek. Als je dat grillt dan wordt de spek krokant en smelt de kaas die ertussen zit. Fantastisch hoe zoiets eenvoudigs zo lekker kan zijn.

Kaiserschmarrn

Deze heerlijke Oostenrijkse Kaiserschmarrn kreeg ik vroegerals kind bij het kindermenu en was er meteen dol op. Maar deze luchtige en tegelijk krokante pannenkoekenstukjes zijn echt niet alleen voor kinderen hoor. Zeker met de in rum gewelde rozijnen kunnen volwassenen er ook niet van af blijven.

Goulashsoep

Wat is er nou lekkerder dan na een stuk snowboarden of skieën, een dampende kom goulashsoep te bestellen in een Oostenrijkse Stübe. Maar wie niet op wintersport kan of niet gaat, kan net zo goed een pan vol met verwarmende goulashsoep thuis maken. Het is helemaal niet zo moeilijk en vele malen lekkerder dan uit een blik. Probeer het maar eens en wilt nooit meer anders.

Tiroler Gröstl

Tiroler Grostl. Hét wintersport lunchgerecht in Tirol.   Tiroler Grostl Wie wel eens op wintersport is geweest in Oostenrijk is geweest heeft het ongetwijfeld wel eens gegeten: Tiroler Gröstl. Dit traditionele Oostenrijkse recept is goed voor een voedzame lunch...

Hollandse erwtensoep

Oud Hollandse erwtensoep (snert) maken is een vrij eenvoudig recept dat heerlijk smaakt. Mijn oma maakte het vroeger in de winter en het is echt zo’n Hollands recept waar je niks meer aan hoeft te doen. Snert maken doe je meestal een dag van tevoren omdat het moet indikken en weer opgewarmd moet worden om tot die volle prachtige smaak te komen.

Elzasser zuurkool met casselerib

Met dit recept maak je Choucroute. Een Elzasser zuurkool schotel uit Frankrijk. De zuurkool wordt gestoofd in zoete witte wijn waardoor het een stuk minder zuur smaakt. De familieschotel wordt geserveerd met romige salie aardappels en verschillende stukken vlees waaronder natuurlijk spek.

Spaanse boerenkoolsoep met chorizo en paëllarijst

Een heerlijke fusion tussen de Spaanse en Nederlandse keuken, deze boerenkoolsoep. Veel lichter verteerbaar dan wanneer je er een stamppot van maakt. En lekker met de pittige smaak van chorizo en serranoham. De door saffraan gearomatiseerde paëllarijst combineert er perfect bij. Kortom, een smaakvol winters gerecht met Zuid-Europese invloeden.

De lekkerste Patat Frites maak je zelf

Zeg eens eerlijk. Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf? Het is niet zo moeilijk als de meeste mensen denken, als je maar de juiste stappen bewandeld en met de beste kwaliteit aardappels werkt.

Wiener schnitzel met kartoffelsalat

Wiener schnitzel met kartoffelsalat   Wiener schnitzel met kartoffelsalat Een Wiener schnitzel lijkt best wel simpel, maar om het perfect te maken moet je wel zorgen dat alles goed gaat. Hoe krijg je bijvoorbeeld een perfect bruine korst met van die bubbels?...

Pesto alla Genovese

Pesto is typisch zo’n product waarbij je een wereld van verschil proeft tussen zelf gemaakte pesto en een potje uit de winkel. In deze video maak ik de klassieke groene pesto. Pesto alla genovese. Met verse basilicum, parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijflolie. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en het is zo klaar.

Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle

Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle Als je het over Hongarije hebt denkt iedereen meteen aan Goulash. Maar er is nog zoveel meer te vinden. Zoals Pörkölt; een heerlijke Beef Stew in rode wijn en Dödöle; knapperige...

Mayonaise maken in 4 seconden

In deze Foodhack laat ik zien hoe je zelf in 4 seconden mayonaise kan maken en je alle overbodige zaken zoals houdbaarheidsmiddelen en suiker achterwege kunt laten. Aan de hand van de gemaakte mayonaise kun je dan weer allerlei sauzen maken zoals slasaus, knoflooksaus, whiskey-cocktailsaus en kerriesaus. 

Italiaanse mosterdkarbonades met ovengroentes

Een italiaans menu met salie en rozemarijn. Salie is één van de meest geneeskrachtige planten op aarde. Salie zuivert het bloed, het geneest alle ontstekingen van de darm, maag, lever, galblaas en urinewegen. De bacteriedodende eigenschappen van rozemarijn werken door in het bloed. Het bloed wordt gereinigd door rozemarijn, net als de lever. 

Paarse bloemkool met zoete aardappel en kipshoarma

Bij m’n moestuin in Maasland had ik onlangs van medetuinder SImon Poot een paarse bloemkool mee naar huis gekregen. Thuis heb ik er een supersnel gerecht van gemaakt met gebakken zoete aardappel en kipshoarma. De paarse bloemkool ziet er leuk uit op je bord en is iets zachter van smaak.

Goulash met rundvlees en paprika

Welk gerecht is bekend door de grote hoeveelheid paprika’s die erin gebruikt worden? Hongaarse Goulash! Eigenlijk worden er rode paprika’s gebruikt in Goulash, maar omdat ik mijn paprika’s van de markt wilde opmaken heb ik het gerecht mijn eigen twist gegeven. Je kunt dus gerust rode paprika’s gebruiken als je dat liever wilt.

Noord Europa

Aspergesoep van schillen

Aspergesoep is een heerlijke en verfijnde soep die perfect past bij het aspergeseizoen. Maar wist je dat je van de schillen van asperges ook een smaakvolle soep kunt maken? In dit recept ga ik je laten zien hoe je een verrukkelijke aspergesoep maakt met spekjes en bosui, waarbij je gebruik maakt van de schillen van de asperges.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

3 makkelijke en heerlijke brunch recepten

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier   3 makkelijke en heerlijke brunch recepten 3 makkelijke en heerlijke brunch recepten Eggs in a basket4 (afbak)kaiserbroodjes4 plakjes ontbijtspek4 eieren1 zakje geraspte kaaszout en peperpeterselie...

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Hollandse Stoofpeertjes

In dit recept worden de peertjes gestoofd in glühwein en specerijen als kaneel en steranijs, zodat er een ‘winterse’ smaak ontstaat. Het is een oer-Hollands recept waarbij het gebruik van stoofvocht nog wel eens varieert, vroeger werd er ook wel eens bessensap of bessenjenever gebruikt.

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Echt een stamppot met een twist. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

ZUID EUROPA

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.